Önder Sav 'Demokratik Açılım'ı eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Önder Sav Demokratik Açılımı eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 17:52

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, “demokratik açılım” çalışmalarını değerlendirirken, “Kendileri de belki girdikleri yoldan pişmandır. Ama artık kolay dönüşleri yoktur, sakalı kaptırmışlardır” dedi.

Hüseyin Gazi Türbesi'nde düzenlenen 12. Geleneksel Hüseyin Gazi Kültür Şenliği'ne, CHP Genel Sekreteri Sav, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP'li milletvekilleri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Kalecik Belediye Başkanı Nevzat Şahin ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Şenlik, konser ve semah gösterisi sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Sav, burada yaptığı konuşmada, Hüseyin Gazi Türbesi'nde düzenlenen pek çok etkinliğe katıldığını belirterek, Hüseyin Gazi'nin inanç ve etnik ayrım yapmaksızın bütünlük ve birlik içinde bir yönetim anlayışını benimsediğini ifade etti.

“Türk yöneticilerin bir süre sonra Batı sevdasına düştüklerini, Batı'nın bu iktidar döneminde Türkiye'ye Ermenistan ile ilişkiler, Kıbrıs sorunu, Alevi ve Kürt vatandaşlara ilişkin bazı konularda fatura kestiğini” ileri süren Sav, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kürt açılımı, son 2 ay içinde toplumumuzda kamplaşma, ayrışma çağrışımlarını yaptıran, ne olduğu belirsiz bir açılımdır. Utançlarından buna 'demokratik açılım' demek istediler, o da tutmadı. Ülkemizin insanlarını kamplara
ayırmaya, sen 'Şu etnik yapıdan, sen bu etnik yapıdansın' diyerek ülke insanlarının içine nifak sokmaya başlamışlardır. Kendileri de belki girdikleri yoldan pişmandır. Ama artık kolay dönüşleri yoktur, sakalı kaptırmışlardır. Nitekim bundan tam 10 yıl önce 'bebek katili' diye niteledikleri terörist başı ve onun artçılarıyla bir masaya oturmaya hazırlanıyorlar. Ayrıca bu masaya oturmak isteyen insanların, masaya oturma talepleri oldukça ilginçtir. Cumhuriyetin
yapısı, devletin nitelikleri bakımından ilginçtir. Ne diyorlar? 'Biz ayrı bir savunma gücü kurmak, kendi dilimizde eğitim yapmak, ayrı bir resmi dil kullanmak, ayrı bir bayrak taşımak istiyoruz'. Bütün bunlar Türkiye'de bir ayrışmanın bir çözülmenin satır başlarını oluşturuyor.”

“(EY RUH, GELDİN İSE HABER VER) DİYORLAR”

Anayasa'da Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerinin yer aldığını anımsatan Sav, “Siz bütün bunlardan taviz vererek Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan, adına ulus dediğimiz bir yapıyı köşesinden, kenarından kemirtmeye çalışacaksınız. İmralı'dan gelecek yol haritasına bakacaksınız. PKK'nın, Kandil'in ne düşündüğünü soracaksınız. Yol haritası bir türlü gelmiyor. Evlerde fal bakarlar, 'Ey ruh geldin ise üç defa vur' derler. Bunlar da 'Ey ruh, geldin ise haber ver' diyorlar. Artık ruhlardan medet umar hale gelmişler” diye konuştu.

Bazı basın yayın organları ile aydınların da bu açılımı desteklediğini dile getiren Sav, bir televizyon programında bir gencin “Atatürk, sizin için ne ise, Apo da benim için odur” dediğini anlatarak, “Böyle bir gencin içinde yaşadığı ortamı yaratan siyasal iktidarı ayıplıyorum, nefretle kınıyorum” dedi.

CHP Genel Sekreteri Sav, bir gazetecinin “Özel televizyon kanallarında da farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabileceğine” ilişkin iddialar bulunduğunu anımsatarak, “Özel televizyonlardan Kürtçe yayın yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna, “Zaten biz 'resmi kanallardan bu tür yayınların yapılmasın uygun olmadığını' zamanında da söylemiştik, 'isteyen özel kanal bunları yapabilir' diye de değerlendirmiştik'. Tabii, nedir ne değildir, değerlendirme yaparız” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, “Başbakan Erdoğan, 'Demokratik açılım konusunda biz CHP'nin kapısını çalarız' açıklamasında bulundu. Sizin cevabınız ne olacak?” sorusu üzerine Sav, “Bu söyleminin cevabını Genel Başkan verdi. Sizin, içeriği belli olmayan açılımınız konusunda CHP'nin, Başbakan'ın ve partisinin tezlerine, olmayan tezlerine katılması mümkün değildir” diye konuştu.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gündeminin yoksulluk, işsizlik ve açlık olduğunu belirterek, “Ancak ülkenin yöneticileri Kürt sorunu, Alevi sorunu gibi başlıklar altında Atatürk'ün kurduğu ulus devleti parçalamaya çalışıyorlar. Bizler, Türklerin, Kürtlerin, Alevilerin, Sünnilerin her bir arada yaşamasını istiyoruz” diye konuştu.
Ankara Hüseyin Gazi Derneği Vakfı Başkanı Gülağ Öz, “Hüseyin Gazi Türbesi'nin 16 milyarlık faturası yüzünden pazartesi günü elektrikler kesilecek. Bizler ayrımcılık değil, kardeşlerimiz olan cami cemaatine verilen imkanların bize de verilmesini istiyoruz” dedi.

Öte yandan, bazı vatandaşlar, şenlik alanından türbeye geçerek dua okudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!