Öncelik kalifiye Suriyelilerin

Güncelleme Tarihi:

Öncelik kalifiye Suriyelilerin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2016 00:10

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın, Kilis’te duyurduğu “Suriyelileri vatandaşlığa alma” çalışmalarının detayları belli oldu. İllerde kurulan göç idaresi ve nüfus idaresi büroları, vatandaşlığa alma prosedürlerini harekete geçirip talep toplamaya başladı.

Haberin Devamı

Üst düzey bir yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından 3 milyon Suriyeli’nin yarın TC vatandaşı olacağı sonucunu çıkarmanın doğru olmadığını belirterek, “Arafta kalmasınlar istedik. Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için Suriyelilere ihtiyacımız var” dedi. Yetkilinin Hürriyet’e verdiği bilgiye göre önemli ayrıntılar şunlar:

BEKLEMEDEN
Mevcut vatandaşlığa alma mevzuatında değişiklik yapılmayacak. Mevcut mevzuatta yer alan genel prensipler de geçerli olacak.

Mevzuatta vatandaşlığa geçişin iki yolu var: Birincisi, vatandaşlık koşullarını yerine getiren ve vatandaşlığı hak edenler. İkincisi ise Bakanlar Kurulu kararıyla, vatandaşlık hakkı henüz edinilmeden vatandaşlığa alma yolu. Hak edenler zaten vatandaşlığa alıyor. Açıklanan çalışma, yasadaki hak kazanma koşulları beklenmeden hükümetin kararıyla vatandaşlık.

Vatandaşlığa alımlar, kayıtlı Suriyeliler arasından yapılacak.

Vatandaşlık talep edenlerle ilgili kapsamlı araştırma yürütülecek. Güvenlik ve istihbaratın ‘sorun yok’ raporu şart olacak.

Haberin Devamı


YATIRIMCI ÖNCELİĞİ
Avrupalılar, Amerikalılar üniversite mezunlarını tercih ediyor. Vatandaşlığa aldıkları Suriyelilerin yüzde 80’inden fazlası öğretmen, doktor, mühendis gibi meslek gruplarından. Oysa, Türkiye’de 3 milyon Suriyeli yaşıyor ve onlara eğitim ve sağlık hizmetleri konusunda o kalifiye insan kaynağına Türkiye’nin ihtiyacı var. Onlara öncelik verilecek. Türkiye’de yatırım yapacak girişimciler de vatandaşlıkta öncelikli olacak.

Nüfus işleri genel müdürlüğü ile göç idaresinin kurduğu bürolar başvuruları toplayacak. Bu bürolarda vatandaşlığa alma prosedürleri başlatıldı. Kayıtlardan takip edilen, uluslararası kabul görmüş belgeleri olan bilim insanı, sanatçı, sporcu ve uzmanlar gibi kalifiye Suriyeliler için talep beklenmeden de harekete geçilebilir.

BAKMADAN GEÇME!