Ödüllü müdüre stajyer oyunu

Güncelleme Tarihi:

Ödüllü müdüre stajyer oyunu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Altı yıldır İstanbul Emir Sultan İlköğretim Okulu'nda müdür yardımcısı olarak çalışan, sekiz ay önce başarılı çalışmaları nedeniyle Yenibosna Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu'na geçici müdür olarak atanan, 22 yıllık öğretmen Serhat Taşpınar'ın başına Brezilya dizilerini aratmayacak entrikalarla dolu garip olaylar geldi. Taşpınar'ı DGM'ye kadar sürükleyen skandal, geçtiğimiz cuma günü patlak verdi.

Sekiz aylık stajyer öğretmen Oğuz Doğan ile rehber öğretmeni Türkan Kıratlı'nın aynı okulda İngilizce öğretmeni olan eşi Ali Abbas Kıratlı arasında bir kavga çıktı. Söylentilere göre, PKK sorunu üzerine tartışırlarken, Ali Abbas Kıratlı, Apo lehine fikir beyan etti. Bu da Oğuz Doğan'ı çileden çıkarttı.

Bir diğer iddiaya göre ise, Oğuz Doğan, görevi ve yetkisi olmadığı halde, okula geç gelen rehber öğretmeni Türkan Kıratlı'nın isminin yanına soru işareti koydu. Ali Abbas Kıratlı, eşine yönelik bu hareket üzerine Oğuz Doğan'la konuşmak istedi. Ancak tartışma büyüdü, kavga çıktı. Tarafları ayırmak müdür Serhat Taşpınar'a düştü. Okuldaki tatsız olayın yankıları, polise, basına ve Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kadar uzandı.

MAKAMINDA GÖZALTI

Oğuz Doğan, bu olaydan sonra polise başvurdu, Adli Tıp Kurumu'ndan bir günlük iş göremez raporu aldı ve Ali Abbas Kıratlı'dan şikayetçi oldu. Doğan ayrıca, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bir dilekçe vererek kendisini darp ettiğini söylediği vekil öğretmen Ali Abbas Kıratlı'nın terör örgütü başı Abdullah Öcalan taraftarı olduğunu iddia etti. Doğan dilekçesinde, okul müdürü Serhat Taşpınar'ın da terör örgütü lehinde davranışlarda bulunduğunu, ‘‘Öcalan, yakasına şeref madalyası takılacak insandır’’ dediğini ve bunu gizli ses kaydına aldığını iddia etti.

Bu iddialar Zaman Gazetesi'nde, ‘‘İlköğretim okulunda Apo kavgası’’ başlıklı haberde yeraldı. İddialar üzerine harekete geçen polisler, Okul Müdürü Serhat Taşpınar'ı makamında gözaltına aldı.

Bahçelievler Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde ifadesi alınan Serhat Taşpınar, DGM'de sorgulandı.

Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu'nda yaşanan bu olaylarla ilgili polis soruşturması sürerken İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Bahçelievler Kaymakamlığı'ndan kendilerine gelen istek doğrultusunda soruşturma başlatıldığını ve müffettişler görevlendirildiğini söyledi. Balıbey, soruşturma sonunda okuldaki iddialarla ilgili gerçek bilgilere ulaşabileceklerini söyledi.

ÖDÜLLÜ EĞİTİMCİ

Gözaltına alınan Okul Müdürü Serhat Taşpınar'ın kendisi gibi öğretmen olan eşi Ayşegül Taşpınar ve okulun diğer öğretmenleri, Taşpınar'ın bölücülükle ve PKK ile ilgisi bulunmadığını belirttiler. Ayşegül Taşpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Serhat, tiyatro sevdalısı, Atatürk ilkelerinden taviz vermeyen bir öğretmen. Çanakkale, Güneşi Görmek İstiyoruz, Sessiz Çığlıklar, Bir Işık İstiyorum' gibi kendisinin yazıp, hepimizin rol aldığı oyunları var. Bu oyunları nedeniyle, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey tarafından defalarca kutlandı. Takdirnemelerle ödüllendirildi. Eşimi PKK'lı olmakla suçlama cesaretini gösteren Oğuz Doğan, geçtiğimiz 18 Mart'ta 'Çanakkale' adlı oyunda görev aldı. Bu oyun nedeniyle de takdirname ile ödüllendirildi. Serhat, çevre duyarlılığını yansıttığı oyunları nedeniyle Hayrettin Karaca tarafından tebrik edildi.’’

Oğuz Doğan'ın eşini PKK'lı olmakla suçlamasının tek bir nedeni olduğunu söyleyen Taşpınar, şunları anlattı: ‘‘Oğuz Doğan, derslerine zamanında gelmeyen bir insandı. Bu yüzden sık sık ihtar alıyordu. Serhat, sonunda savunmasını istemek zorunda kaldı. O da bunu içine sindiremedi.Ancak bu olayı tek başına yaptığını zannetmiyorum. Serhat'ın başarısını çekemeyen insanların, Oğuz Doğan'ı desteklediklerine inanıyorum. Bir arkadaşım, Oğuz Doğan'ın, 'Çok pişmanım. Bana bu iş için gaz verenler, şu anda arkamda değil' dediğini iletti. Zaman Gazetesi'nde yeralan haberi yapan muhabirin de Oğuz Doğan'ın arkadaşı olduğunu duyduk’’

TUZAĞA DÜŞÜRDÜ

Serhat Taşpınar'ın meslektaşları, ‘‘Abdullah Öcalan yakasına şeref madalyası takılacak insandır’’ şeklindeki sözlerinin yeraldığı kaset hakkında şu bilgileri verdiler: ‘‘Oğuz Doğan, öğrencilerine Apo ile ilgili kompozizyon yazmaları için ödev vermiş. Serhat Bey, Oğuz'u bu konuda uyararak, 'Bu amacı belli olmayan bir durum. Şimdi bir öğrencin, 'Öcalan, yakasına şeref madalyası takılacak bir insandır' dese, ona ne puan vereceksin. Böyle birşey yapma' dedi. Oğuz bu uyarı sonrası, Serhat Taşpınar'ın odasına giderek, 'Apo hakkında söylediklerinin arkasında mısın?' diye sormuş. O da sinirlenerek, 'Arkasındayım tabii ki' diye cevap vermiş. Müdür Bey'i tuzağa düşüren Oğuz Doğan, konuşmasını kasete almış’’ dediler.

Yenibosna Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu'na bomba gibi düşen ‘‘Apocu Müdür’’ iddialarının ardından, Brezilya dizilerini aratmayacak, entrikalar, çekişmeler, sürtüşmeler, dedikodular ve komplolarla dolu, tuhaf bir kavga çıktı. Stajyer Türkçe Öğretmeni Oğuz Doğan tarafından, Abdullah Öcalan lehine konuşmakla suçlanan ve ‘‘Apocu’’ ilan edilen Okul Müdürü Serhat Taşpınar, DGM'de ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. İddiaların sahibi, Oğuz Doğan, Taşpınar'ın, ‘‘Abdullah Öcalan yakasına şeref madalyası takılacak insandır’’ şeklindeki konuşmasını gizlice kaydettiğini ileri sürdüğü esrarengiz teyb bandı ise ortaya çıkmadı. Taşpınar'ın öğretmen eşi Ayşegül Taşpınar ile meslektaşları, çirkin iddiaları yalanlayarak, ‘‘Serhat, Atatürkçü, değerli bir öğretmen. Yazıp oynadığı tiyatro eserleriyle yüzlerce ödül aldı. Onu suçlayan stajyer, Serhat'ın 'Çanakkale' adlı oyununda görev aldı. Serhat madem PKK'lıydı, onunla nasıl aynı sahneyi paylaştı. Bu olay, işine zamanında gelmeyen Oğuz Doğan'ın, savunmasını isteyen müdürüne karşı hazırladığı komplodan ibarettir’’ dediler.

Beni tehdit ediyorlardı

Suçlamayı yapan Oğuz Doğan'ın poliste verdiği ifade şöyle:

‘‘Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra, öğrencilerimden, bu konuda bir kompozisyon yazmalarını istedim. Bunu öğrenen Müdür Serhat Taşpınar, beni yanına çağırdı ve ‘Nasıl böyle bir kompozisyon yazdırırsın? Siyasal görüşlerini sınıfa sokamazsın. Sen daha stajyersin. Hareketlerine dikkat et' diyerek beni tehdit etti. Müdür'ün ‘Apo'ya madalya takılmalı. Ulusların kurtuluş mücadelesinde 30-40 bin kişinin ölümü önemli değildir' şeklindeki sözlerini teybe kaydettim. Okuldaki öğretmenlerin çoğu, ya PKK, ya da Dev-Sol sempatizanı. Müdür Serhat Taşpınar'ın kışkırtması sonucu, rehber öğretmenim Türkan Kıratlı'nın aynı okulda geçici İngilizce öğretmenliği yapan Dev-Sol'cu eşi Ali Abbas Kıratlı, ‘Apo'ya hakaret edemezsin' diyerek bana saldırdı. Kıratlı, bu olay üzerine okuldan atıldı’’.

'İlginç' iddialara devam

Oğuz Doğan, önceki akşam haber merkezlerine geçtiği ‘‘Flaş! PKK'ya ilköğretim okulunda tokat’’ başlıklı faksta akıllara durgunluk veren iddialarda bulundu. Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu'nu PKK kampı olarak nitelendiren Doğan, Serhat Taşpınar'la birlikte 15 öğretmeni de terörist ilan etti.

İşte nefret dolu satırların yer aldığı metin: ‘‘Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulunda idarecilik yaptığı halde yasadışı faaliyet göstermekten çekinmeyen terörist, önceki yıllarda memleketi olan Ardahan'da da bu tür eyleamlerde bulunmuş olup, defalarca yargı karşısına çıkmıştır. Emiyet güçlerinin düzenlediği operasyonla yakalanan PKK'lı müdür, S.T'nin müdürlük yaptığı okul, Yenibosna semtinin Zafer Mahallesi gibi yasadışı olaylarla sıkça karşılaşılan bir mekanda olup, PKK'nın bu okulda adeta örgütleştiği öğrenildi. Yaklaşık beş bin öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, ayrıca müdür yardımcıları İbrahim Gedik, Mehmet Kalaycı, Nesrin Kaya, ile öğretmenler Erol Mermer, Türkan Kıratlı, Türkan Tayhan, Süleyman Manav, İbrahim Çiftçi, Şahin Bulut, Ali Abbas Kırıtlı, Cengiz Atak, Gündüz Güngör, Hüccet Terzi, Haydar Toraman, Piraye gibi DEV-SOL militanlarının da adları milli eğitimdeki bu PKK kampında görev alanlar arasında geçmekte. Bu haber üzerine şehit anneleri ayağı kalktı.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!