Obama’yı kurtardı günün adamı oldu

Güncelleme Tarihi:

Obama’yı kurtardı günün adamı oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 00:00

ABD’nin New York kentinde 1955’te doğdu. Harvard Hukuk Fakültesi’ni bitirip 1982’de muhafazakar Ronald Reagan yönetimine özel asistan olarak girdi.

Haberin Devamı

1992’de kısa bir süre bir başka muhafazakar yönetimde, ‘Baba Bush’un idaresinde çalıştı. 2000 yılında Florida’da oyların yeniden sayımını durduran Yüksek Mahkeme kararının alınmasında danışman olarak rol oynadı, ‘Oğul Bush’a başkanlığı getiren bu kritik süreçte etkili oldu. Oğul Bush tarafından 2005’te Yüksek Mahkeme başkanlığına getirildi. O dönemde senatör olan Barack Obama, tecrübeli yargıç aleyhinde oy kullanmıştı.

CNN ve Fox News’u yanılttı

Gün oldu hesap döndü. Obama’nın ABD Başkanı olarak bir numaralı icraatı önceki gün Yüksek Mahkeme önüne geldiğinde başkanlık koltuğunda John Roberts oturuyordu. 7 yıldır hemen tüm davalarda, mahkemedeki benzer görüşlü dört meslektaşıyla birlikte “muhafazakar” kararlar veren Roberts’ın, geçmişten bir hesabı olduğu Obama’nın sağlık reformunu da iptal etmesi bekleniyordu. Üstelik mahkemenin diğer üyeleri arasında 4’e 4’lük bir eşitlik vardı ve Roberts’ın dediği olacaktı. Öyle ki CNN ve Fox News daha karar açıklanmadan “reform iptal” diye “flaş haber” verdiler.

Haberin Devamı

Hukukçular övdü

Fakat 57 yaşındaki başyargıç hiç beklenmeyen bir hamleyle herkesi yanılttı. Obama’nın tüm Amerikalılara zorunlu sağlık sigortası getiren reformunu bir tür “vergi” diye yorumladı ve sonuçta anayasaya uygun buldu. Roberts’ın sürpriz kararıyla ilgili şimdi farklı yorumlar var. Bazıları şöyle:

Fordham Üniversitesi hukuk profesörü Abner Greene: Roberts tarihe kara bir leke olarak geçmemek için bu kararı aldı.

Santa Clara Üniversitesi hukuk profesörü Bradley Joondeph: Yüksek Mahkeme, bu yasanın kadük olması için gelen muazzam baskıya rağmen aşırı partizan bir tutumla kendisini lekelemekten kurtuldu.

ABD, ‘sosyalist reformu’ destekleyen muhafazakâr yargıcı konuşuyor

2005’te “Senatör Obama’ya rağmen” ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı seçilen John Roberts, 7 yıl sonra hiç beklenmeyen bir karar vererek muhafazakâr meslektaşlarının aksi yönde oy kullanıp Başkan Obama’yı kurtardı. Şimdi Amerikalılar “Neden” diye soruyor.

Epilepsi ilacı etkiledi mi

YÜKSEK Mahkeme Başkanı John Roberts önceki gün kararı 300 kişiye okuduğu 20 dakika boyunca dengeli göründü, sesi hiç titremedi. Fakat muhafazakar forumlarda, Roberts’ın son anda karar değiştirerek “liberal cepheye” geçtiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Roberts’ın bu hamlesinin kasım seçimleri öncesinde aslında Obama’yı zora sokacağı, nitekim Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’nin, ABD halkının çoğunun karşı olduğu yasa için “Kurtulmak istiyorsanız başkanı değiştirmelisiniz” mesajını şimdiden vermeye başladığı belirtiliyor. Muhafazakar radyo sunucusu Michael Savage ise Roberts’ın epilepsi hastası olduğunu hatırlatarak, “Kullandığı ilaçlar zihinsel faaliyetleri yavaşlatıyor, unutkanlık yapıyor ve başka bilişsel sorunlara neden oluyor. Yazılarından da bunu anlayabilirsiniz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!