O kürsüyü halk verdi

Güncelleme Tarihi:

O kürsüyü halk verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2001 00:00


Haberin Devamı

Gazeteler manşetlerini, TV'ler ekranlarını açtı

Kurultayda konuşturulmayan, hakaret edilen, oğlu yumruklanan Sema Pişkinsüt, görüşlerini halkın kürsüsü olan gazete ve televizyonlarda dile getirdi. Pişkinsüt, annelerden sabaha kadar ‘‘geçmiş olsun’’ mesajları alırken, Hürriyet bürolarına DSP'yi kınayan tepki telefonları yağdı.

DSP Kurultayı'nda Başbakan Bülent Ecevit'e rakip çıktığı için tartaklanıp konuşturulmayan DSP Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt, dün tüm gazetelerde manşete çıktı, TV kanallarının tümü ana haber bültenlerini ona açtı. Pişkinsüt, böylece, kurultayda dile getiremediği görüşlerini ‘‘halkın kürsüsü’’nde dile getirme olanağı buldu. DSP'nin pazar günkü Kurultayı'nda, oğlu Yüce'nin tokatlandığı sahneler hemen hemen tüm TV'lerde defalarca ekrana getirilince, Sema Pişkinsüt'e özellikle annelerden sabaha kadar ‘‘Geçmiş olsun’’ telefonları yağdı. Hürriyet bürolarına da tepki telefonları yağarken, anneler de tepkilerini şiddetle dile getirdiler. Bir vatandaş, ‘‘Kurultay'da kendisine çok görülen kürsüyü, Pişkinsüt'e halk ve kamuoyu verdi. İşte her saniye ekrandan, basından açıklıyor düşüncelerini, yapıyor konuşmasını’’ yorumunu yaptı. Anneler, ‘‘Bir kadın olarak nefretle kınıyoruz’’ tepkisinde bulunurken, bir anne de, ‘‘Hiç hoş birşey değil. Benim de o yaşta bir oğlum var. Şiddete karşıyım ama öyle bir durumda şiddete şiddetle karşılık verirdim’’ tepkisini gösterdi. Bir çok vatandaş da böyle bir manzaranın demokratik sol bir kurultayda yaşanmasını özellikle eleştirdi. Hemen tüm gazetelerin manşete taşıdığı Pişkinsüt, dün de gün boyu TV kanalarında ilk sıradan inmedi. Pişkinsüt DSP Kongresi'nde konuşamadı, ama başta CNN-Türk ve NTV olmak üzere, Kanal D, atv ve Star'ın ana haber bültenlerine çıktı, tüm TV'ler ekranlarını ona açtı. Pişkinsüt, akşam da Kanal D'de Fatih Altaylı'nın Teke Tek programına konuk oldu.

KADINLAR ÖFKELENDİ

Bazı kadın yurttaşlar dün olayla ilgili görüşlerini ve aynı saldırı kendi çocuklarına yöneltilse ne yapacaklarını şöyle anlattılar:

Mine Kaldırım (51-Desinatör-): Bir kadın olarak nefretle kınıyorum. Sabahtan beri arkadaşlarımla bunu konuşuyoruz, çok sinirlendik. Hiç hoş değil, hatta iğrenç, yakıştıramıyorum. O parti hiç sosyal demokratım diye geçinmesin.

Gonca Aydemir (41-Yayıncı): Öyle bir durumda içgüdüyle hareket eder, ben de onlara vururdum herhalde. Yapılan saldırı oğluna değil Pişkinsüt'ün kendisineydi. Çok çirkindi. Demokrat isanlara yakışmadı. Siyasal partilerin kadınlara ne gözle baktığını da göstergesi oldu.

Necla Baranseli (50-Terzi): Hiç hoş birşey değil. Benim de o yaşta bir oğlum var. Şiddete karşıyım ama öyle bir durumda şiddete şiddetle karşılık verirdim.

Suzan Üner (61-Emekli hemşire): İnsan hakları kurullarına şikayet ederdim. Çok ayıpladım, büyük terbiyesizlik. Ecevit bütün ailemizin lideriydi. Hep oyumuzu ona verirdik. Bu olaya tepki göstermemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı.

Perihan Doğru (53-Emekli bankacı): Aynı şey benim oğluma olsa tahammül edemezdim. Anne olarak isyan eder, tepki gösterirdim.

İyi ki kızımı getirmedim

Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt, kurultay salonunda oğluna ve kendisine yönelik saldırıların, parti yönetimin görevlendirdiği kişilerden geldiğini söyledi. Pişkinsüt, Başbakan Bülent Ecevit'in bundan sonrası için DSP'ye ‘‘Tek başına iktidar’’ hedefi belirlediğini hatırlatarak, ‘‘Umut olabilecek miyiz, yoksa çöküş mü yaşıyoruz bunu sorgulamalıydık. Taze kana ihtiyaç var. Ama taze kanlar dışlanıyor’’ diye konuştu. Pişkinsüt, kurultaya oğlu Yüce Pişkinsüt'ün yanısıra kızını da getirmeyi düşündüğünü belirterek, ‘‘Ne olur ne olmaz, kötü sözler olabilir. Çocuk üzülebilirdi. Hoş olmayan kelimeleri işitmesin diye getirmekten vazgeçtim’’ dedi.

DSP'ye yakışmadı

DSP kurultayında mavi gömlekli görevlilerce yumruklanan Genel Başkan Adayı Sema Pişkinsüt'ün oğlu Yüce Pişkinsüt, olayın demokrasi için çok üzücü olduğunu söyledi. Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü üçüncü sınıfta okuyan Yüce Pişkinsüt, ‘‘Ben siyasetle ilgilenmiyorum. Kurultaya da sadece anneme manevi destek olmak amacıyla gittim ve yanında bulunmak istedim’’ diye konuştu. 22 yaşındaki Yüce Pişkinsüt, bir yandan Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine hazırlandığını, bir yandan da dünyada demokrasinin olağanüstü bir gelişme gösterdiğini belirterek, ‘‘Böyle bir ortamda Türkiye'nin birinci partisinde küçücük bir demokratik girişim malesef hoş görülmedi’’ dedi. Böyle bir saldırı ve dışlanmayla karşılaşmalarının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Yüce Pişkinsüt, ‘‘Yaşanan olay partiye ve demokrasiye yakışmayan bir harekettir. Gerek gençler, gerekse siyasetçiler olarak ülkemizde demokrasi istiyorsak bazı şeyleri kendimiz yapmalıyız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!