O, duruşma salonuna hiç girmedi

Güncelleme Tarihi:

O, duruşma salonuna hiç girmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2007 11:06

Trabzon’da McDonald’s n bombalanmasıyla ilgili olarak Yasin Hayal yargılanırken, Erhan Tuncel ise onun her duruşmasına anne ve babasıyla birlikte geldi. Ancak, duruşma salonuna hiç girmedi. Bu durum, Yasin Hayal’in avukatı Fatih Çakır’ın da dikkatini çekti. Hırant Dink’in öldürüleceğini Erhan Tuncel’in Emniyet makamlarına önceden bildirdiği ancak dikkate alınmadığı öne sürüldü. Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde böyle bir bilgi yok. Erhan’ın “irtibatı”nın halen İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek’le olduğu öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Trabzon’da McDonald’s’ın bombalanmasıyla ilgili olarak Yasin Hayal yargılanıyordu. İlginçtir, 6 kişinin yaralandığı olayda, önemli ölçüde maddi hasar da meydana gelmesine rağmen, işyeri sahibi, Yasin Hayal’den şikayetçi olmadı. Yasin Hayal, yargılama sonucu 11 ay tutuklu kaldı. Mahkeme, sanığı 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Dava avukatı tarafından temyiz edildi ve o dosya şimdi Yargıtay’da.

Dink suikastından sonra gözaltına alınan Erhan Tuncel, Emniyet’te ve mahkemede “susma hakkı”nı kullandı. Tuncel’in  “polis muhbiri” olduğu yolundaki söylentileri, Fatih Altaylı açık açık yazdı.

Altaylı’nın haberine göre, McDonald’s’ın bombalanmasından sonra Yasin Hayal’le birlikte Erhan Tuncel’de gözaltına alınıyor. Tuncel, poliste ifade verdikten sonra dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek çağırıyor. Halen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevinde bulunan Akyürek, Erhan Tuncel’e “Diğerleri gibi serseri değilsin. Seni bu davanın dışına çıkartayım. Sen de bu gruplarla ilgili bilgi getir” diyerek muhbir olmaya ikna ediyor. Anlaşma sağlanınca da, Erhan Tuncel mahkemeye çıkarılmıyor.

Haberin Devamı

O grubun içinden öyle haberler alıyor ki, Hrant Dink’in öldürüleceğini de önceden Emniyet makamlarına bildiriyor. Ancak, bu bilgisinin ciddiye alınmadığı öne sürülüyor.

YASİN: ABD ASKERLERİNE KIZDIĞIM İÇİN BOMBALADIM

Yasin Hayal, “Amerikan askerlerinin Irak halkına yaptığı zulümden, özellikle Felluce’de meydana gelen olaylardan son derece etkilendiği” için emperyalizmin en büyük sembollerinden birisi olarak gördüğü için McDonald’s’a zarar vermeye karar verdiğini belirtiyor. Yasin Hayal, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadesinde de olayı tek başına gerçekleştirdiğini, bombayı kendisinin imal ettiğini belirtiyor. Aslında yaptığı bomba çok basit ve sıradan.

Yasin Hayal, 22 Ekim 2004’de McDonald’s’ı bombaladı, 31 Ekim’de de tutuklandı. 13 Eylül 2005 tarihinde de tahliye oldu. Davası, tutuksuz olarak devam etti. Mahkeme, Yasin Hayal’i “Patlayıcı madde imal etmek, patlayıcı maddeyi halkın üzerine atıp 6 kişinin yaralanmasına yol açmak, patlayıcı maddeyle mala zarar vermek”ten suçlu buldu. Hayal, mahkemedeki iyi hali, ceza indirimlerinden sonra 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hayal’in dosyası temyiz edildi ve Yargıtay’a gönderildi.

Haberin Devamı

“ERHAN, HER DURUŞMADA ADLİYE GELDİ”

Yasin Hayal’in, McDonald’s’ı bombalamasıyla ilgili olarak yargılandığı dönemde, üniversite öğrencisi olan Erhan Tuncel’in, her duruşmada adliyeye geldiğini belirten Avukat Fatih Çakır, şunları söylüyor:

“Bombalı eylemin tek sanığı Yasin Hayal’di. Ancak, Erhan Tuncel, her duruşmaya yanında iki arkadaşıyla adliyeye geldi. Yasin Hayal’in annesi, babası, kardeşleriyle duruşmadan önce sohbet ediyor, onlara moral veriyordu. Duruşma başlayacağı zaman onlar duruşma salonuna girerken, Erhan Tuncel ise hiç salona girmedi ve hep duruşma salonunun dışında durdu. Duruşmadan sonra bana, bundan sonra ne olacağını, ne kadar ceza alabileceğini soruyordu.”

Haberin Devamı

Yasin Hayal’i “son derece ağzı sıkı birisi” olarak tanımlayan eski avukatı Fatih Çakır, Erhan ile Yasin’in “ocak”tan arkadaş olduğunu sandığını belirtiyor, “Yasin 13 Eylül 2005’de tahliye olduktan sonra duruşmalara hiç gelmedi. Kendisini o tarihten sonra bir kez gördüm. Tahliye olduktan sonra ben de ıslah olmuş bir izlenim bırakmıştı” dedi.

TRABZON EMNİYETİNDE KAYIT YOK

Emniyet’e muhbirlik yapanlar, doğrudan kişiye bağlı olarak çalışır, o kişinin tayin olması durumunda, muhbir de giden kişi tarafından güvendiği bir kişiye “zimmetlenir” ve artık o kişiye bağlı olarak çalışır.

Ancak, oradan ayrılan kişi eğer önemli bir göreve gidiyor, yine çalışma alanında muhbire ihtiyaç duyuyorsa, elindeki kişiyi başkasına zimmetlemez, ilişkinin kendisiyle sürdürülmesini ister. Yeri geldiği zaman, bu kişi aldığı bilgiyi il Emniyet müdürlüğü’ne biraz d67a “siz uyuyorsunuz” havasıyla iletir…

Haberin Devamı

Trabzon Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle konuştum. Erhan Tuncel’in kendilerine muhbirlik yapmadığını söylediler. Tuncel’in, Hrant Dink’in öldürüleceğine ilişkin de Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde her hangi bir kişiye bilgi vermediğini kaydeden yetkililer, “Böyle bir bilgi bize gelmiş de, bizim bunu dikkate almamamız diye bir şey yok” dediler.

Bu durumda gözler, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na atanan Ramazan Akyürek’e çevrildi. Akyürek ise bu konuda kendisini arayan gazetecilerle görüşmedi.

“DİKKATE ALINMAMAZLIK YAPILMAZ”

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Trabzon’daki gelişmeleri yakından izleyen başka bir yetkilisiyle konuştum.

Haberin Devamı

Erhan Tuncel’in, böyle bir bilgi vermesi halinde, bunun göz ardı edilmesinin söz konusu olamayacağını, eğer böyle bir bilgi olmasına rağmen zamanında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün uyarılmadığı, ya da uyarılmasına rağmen onların gerekli önlemi almadığı ortaya çıkarsa, bunun faturası da ağır olur. Tüm bu konular Mülkiye Müfettişlerinin incelemesiyle ortaya çıkacak” dediler.

EMNİYET MÜDÜRÜNE SORDULAR: HAYAL AKRABAN MI?

Trabzon’lu Ogün Samast’a, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi emrini ve eylemde kullanılan silahı verdiği gerekçesiyle tutuklanan Yasin Hayal’in, Kütahya Emniyet Müdürü Coşkun Hayal’in yeğeni olduğu öne sürüldü.

Yasin Hayal’in Trabzonlu olması nedeniyle, Trabzonlu olan ve halen Kütahya Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Coşkun Hayal’le akrabalık bağı olduğu iddia edildi. 81 İl’in Emniyet müdürünün Ankara’da yaptığı toplantıda da bazı müdürler de, “Yasin Hayal’in akrabanız olduğu doğru mu?” diye sorduklarını öğreniyorum.

Coşkun Hayal, müdür arkadaşlarına şunları söylüyor: “Biz aslen Trabzonluyuz. Yasin Hayal’in ailesi ise Gümüşhane tarafından göç etmiş. Geniş bir sülaleye sahibiz. Ancak Yasin Hayal’in bizim sülalemizle soyadı benzerliği dışında bir bağı olmadığını öğrendim. Kendisi de tanımıyoruz.”

 “REŞAT ALTAY’A KARŞI HAKSIZLIK YAPILDI”

Reşat Altay’ın görevden alınmasına müdürler anlam veremedi. Anlam veremedikleri başka bir şey de, yılların Emniyet Müdürü, şimdi geçmişiyle birlikte sorgulanıyor. Altay’ı arkadaşları, “Kendisi son derece başarılı, terörle mücadelede en etkili ve de son derece deneyimli bir Emniyet müdürüdür. Trabzon’da  meydana gelen önceki olayların sorumluluğu bile onun üzerine yıkılmak istendi. Basının yaptığı büyük bir haksızlıktır. Ancak, her şeyin farkında olan Trabzonlu görevden alınmanın neden kaynaklandığını biliyor ve müdürüne sahip çıkıyor”  dediler.

Reşat Altay, Trabzon’a gideli 9 ay olmasına rağmen çok önemli çalışmalar yaptı. Organize suç örgütlerinin üzerine gitti, ihale mafyasına göz açtırmadı. Dahası, Ogün’ün kimliğini ilk o belirledi, bağlantılı olduğu kişileri o yakaladı. Geçmişte meydana gelen olayların sorumluluğu bile Altay’a yükleniyor…

Bu anlayış devam ederse, Emniyet Genel Müdürlüğü çalıştıracak gerçek anlamda Emniyet Müdürü bulmakta zorlanır. Önce Ordu, ardından Bilecik, şimdi de Trabzon Emniyet Müdürünün görevden alınması Emniyet Müdürlerini hayli etkiledi. Yani gidişat hiç de iyi değil…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!