O artık uslandı

Güncelleme Tarihi:

O artık uslandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yüzyıl içinde boğa ve köpek dövüşleri için yetiştirilen Bull-Terrier, gücü, cesareti ve sertliğiyle kendisini kanıtladı. Bu miras, Bull-Terrier'i ruhsatsız bir silah gibi görenleri hala büyülüyor. Genleriyle oynanan ve artık sevecen, uslu bir köpek olan Bull-Terrier'in, yine de sağlam karakterli insanların elinde yetişmesinde fayda var.

Bull-Terrier'in sert görünümüyle verdiği imaj, onu yakından tanıyanlara çok eğlenceli gelir. Onlar, dikkat çekmekten hoşlanırlar ve kendilerine eğlenceli vakit geçirtecek şeyler aramaktan hiç bıkmazlar.

Bu nedenle de fotoğraf çektirmeyi severler. Ama yine aynı nedenle onlardan uzun süre aynı pozu vermelerini bekleyemezsiniz.

Bull-Terrierler, kaslı yapılarıyla dışarı aktivitelerinden fazlasıyla keyif alırlar. Oyuncu köpek oldukları için, birlikte olduğunuz zaman dilimlerinde kararları sizin almanıza izin vermezler. Koltuğa uzanıp, kestirmek mi istediniz? Ya Bull-Terrier'iniz bunu istemiyorsa? Hiç zorlamayın, şansınız yok. Onlar yaşamı bir oyun olarak algılarlar. Ve davranışları ile bunu belli ederler.

YAŞAM BİR TÜR OYUN

Buraya kadar her şey iyi güzel ama bir saniye durun ve düşünün.

Şimdiye kadar Bull-Terrier'in topla oynadığını söyleyen oldu mu? Peki ya Bull-Terrier'in küçük köpeklerle oynadığını?

Bu soruları 20 yıl önce sorsaydınız, ‘‘İmkansız çünkü eğer oynarlarsa onları yerler’’ cevabını alırdınız. Oysa şimdi Bull-Terrier yetiştiricileri bu görüşlere karşı çıkıyorlar.

‘‘Mizaçları fazlasıyla yumuşadı’’ diyorlar.

AŞIRI HAREKETLİ

Hatta evlerinde Bull-Terrier bulunan çocukların kişiliklerinin daha sosyal olduğu ve bu köpeklerle çok iyi bir iletişim kurduğu bile söyleniyor. Tek uyarılan nokta eve alınan yavru Bull-Terrier'le birlikte yaşanacak hareketlilik. Bu köpekler iki yaşındaki bir çocuk kadar hareketli, enerjik ve inatçıdırlar.

Bulldog'un gücü ve hantal kütlesiyle, Terrier'in hızının ve hareketliliğinin kombinasyonudur Bull-Terrierler. 19'uncu yüzyılda İngiltere'deki köpek savaşlarıyla tanındılar. İlk Bull-Terrier kulübü ise 1888 yılında ingilterede kuruldu.

CENTİLMEN KÖPEKLER

Onları yetiştirmede devamlılık çok önemli. Çünkü onların öldürücü bakan gözleri kendileri için de tehlikeli boyutlarda. Diğer köpeklerin bu bakışlardan ne manalar çıkardıklarını düşünebiliyor musunuz? Bu bakışlar kimi zaman sahipler için de sıkıntı yaratır. Köpeklerini gören herkesin onları kavgacı bir cins olarak değerlendirmesinin, çoğu Bull-Terrier sahibi için memnuniyet verici olduğu söylenemez.

Bull-Terrierler, kendini sahiplerine adayan oldukça da centilmen köpeklerdir.

Unutmayın, bu yüzyılda ‘‘Gittiğim her yere köpeğimi götürebiliyor ve gittiğim her yerde de insanlardan Bull-Terrier sahibi olmak istediklerini duyuyorum’’ diyor bir çok Bull-Terrier sahibi.

İşte ideal

BULL-TERRIER

Görünüm: Vücudu kaslı ve simetriktir. Bacakları iri kemikli, omuzları güçlü, kulakları küçük ve incedir. Gözleri ise oval kafasında küçük bir üçgen gibi görünür.

Post: Kısa, yassı ve parlak tüylüdür.

Renk: Kafasında farklı renklerden renkli işaretleri olabilen beyaz renklidir. Bu renkli işaretler, vücudunda da gözlemlenebilir. Bununla birlikte tamamen beyaz olanlar da vardır.

Kökeni: İngiltere.

Ömrü: 10 ile 14 yıl arasında.

Aktivite düzeyi: Yüksek

Zeka: Akıllı, açıkgöz ve bağımsızlığına düşkün.

Yabancılar ve o: Genellikle arkadaşça davranır.

Çocuklar ve o: Uyumludur. Sosyal ve denetleyici bir rol edinir.

Kime uygun: Köpeklerden anlayan, az veya çok yeri olan aileler, çok zamanı olan yalnız yaşayan kişiler.

Kime uygun değil: Klasik güzellik anlayışı olan kişiler ve acemiler.

Cinse özgü problemler: Kıskanç olabilir. Büyük şehrin tehlikelerine aldırmaz. Kardeşler birbiriyle geçinemez. Yanlış eğitildiğinde ve sertleştirildiğinde tehlikeli olabilir.

Cins özellikleri: İnatçılığa varacak kadar iradelidir. Anlayan biri onu kolayca idare edebilir. Sahibine koşulsuz sadıktır. Kavgacı değildir ama saldırıya uğradığında yenilmez bir döğüşçüdür. Acıya duyarsızdır.

website: www.btca.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!