Nüfusumuzun yüzde 92.3’ü klasik müzik dinlemiyor

Güncelleme Tarihi:

Nüfusumuzun yüzde 92.3’ü klasik müzik dinlemiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 00:00

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, araştırmaya göre, nüfusun yüzde 96.2’sinin caz müzik, yüzde 92.3’ünün klasik müzik, yüzde 82.2’sinin ise yabancı rock müzik dinlemediğini söyledi.

Haberin Devamı

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın TRT’nin yayınlarında klasik sanat dallarının azalmasına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Son 3 yılda yaklaşık 80 adet Radyo 3 vericisi yeni açılan TRT-Türkü, TRT- Nağme, TRT- Radyo Haber ve Kürtçe yayın yapan TRT Radyo- 6 kanallarına dönüştürülmüştür” dedi.

Arınç, Acar’ın, “TRT kanallarında klasik, müzik, opera ve bale programları giderek azalırken TRT Radyo 3’ün yayınlarının ulaştığı iller ve bölgeler de giderek daralmaktadır” eleştirisini TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’den gelen yazı ile şöyle yanıtladı:

Radyo 3 TRT Türkü oldu

“Yayıncılık hizmetlerinde dinleyici eğilimleri ve tercihleri, kamuoyu araştırmaları ile tespit edilmekte olup, RTÜK tarafından 1- 15 Aralık 2009 arasında 21 il ve 124 ilçede yaptırılan “Radyo Dinleme Eğilimleri- 2” araştırması sonuçlarına göre, nüfusumuzun yüzde 96,2’si caz, yüzde 92,3’ü klasik, yüzde 82,2’si ise yabancı rock müzik dinlememektedir. Dinleyici eğilimleri ve kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda son 3 yılda yaklaşık 80 adet Radyo 3 vericisi yeni açılan TRT-Türkü, TRT- Nağme, TRT- Radyo Haber ve Kürtçe yayın yapan TRT Radyo-6 kanallarına dönüştürülmüştür.
Radyo 3 kanalı, en az tercih edilen müzik türlerinde yayın yapması nedeniyle en az dinlenen radyo kanalımız olmuş, buna rağmen kamu yayıncılığı bilinci ve sorumluluğu gereği uydu ve internetin yanı sıra dinlenme potansiyelinin görece yüksek olduğu nüfus yoğun illerde ve sahil kesimindeki turistik bölgelerde bulunan toplam 23 vericiyle, yayını 24 saat devam ettirilmektedir.”

10 ayda 1760 saat

“Bununla birlikte TRT Müzik kanalında 1 Ocak- 15 Ekim 2011 arasında toplam 1760 saat klasik müzik, opera- bale, caz konserlerine ve pop caz müziğine yer verilmiş olup, kanalın devam eden yayın planında pop müzik yayını 2015 dakika, klasik müzik yayını 125 dakika, rock müzik yayını 120 dakika, caz müziği yayını 150 dakika, opera- bale yayını 110 dakika haftalık olarak gerçekleştirilmiştir. Yıllık genel dağılım oranları ise pop, rock, klasik, batı müziği, caz, opera- bale yüzde 26,2, Türk Halk Müziği yüzde 27, Türk sanat müziği yüzde 27, diğer programlar yüzde 19,8 olarak gerçekleşmektedir.”

Haberin Devamı

Londra’da padişah fermanları sergisi
DAHA önce Vatikan’da hilye ve tespih sergisi açan Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği (UKSD) bu kez Londra’da önemli bir ferman sergisi açıyor. İşadamı Remzi Gür’ün özel koleksiyonundan alınan 33 ferman bugünden itibaren Londra Yunus Emre Kültür Merkezi’nde görülebilecek. Padişah fermanlarının final cümlesi niteliğindeki ‘Mucibince Amel Oluna’ başlığını taşıyan sergi, 10 Aralık’a kadar açık kalacak. Fermanların yurtdışına çıkabilmesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İngiltere seyahati dolayısıyla mümkün olabildi. Sefa KAPLAN

Haberin Devamı

Bach ile sema
ABD’nin New York kentinin ünlü Lincoln Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlen ‘Beyaz Işık Transandans Müzik Festivali’ Bach ile Mevlanayı buluşturdu. Alman transandantal müzik grubu ‘Ensemble Sarband’, geçen cumartesi festivalin kapanış gününde, ‘Passio-Compassio’ adlı gösterisini sergiledi. Bach’ın aryalarını söyleyen koro ve yaylı çalgılan dörtlüsünün müziği eşliğinde sahneye çıkan beş semazen sema gösterisi yaptı. Klasik Türk Musikisi yorumcusu Mustafa Doğan Dikmen de Bach yorumları ve klasik Türk müziği eserleri sahnede yer aldı. Gösteri seyircilerden büyük alkış aldı. DIŞ HABERLER

Çıplak Carla İstanbul’da
BU yıl altıncısı düzenlenen çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul yarın İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlıyor. Bu akşam davetlilere özel bir etkinlikle açılacak olan fuarda 526 sanatçı, 3 bin eser, 20 ayrı ülkeden 42’si yurtdışı, 48’i yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi yer alacak. 27 Kasım tarihine kadar devam edecek fuarda sergilenecek eserler arasında ünlü fotoğrafçı Michel Comte’un nü Carla Bruni’si de yer alıyor. Elipsis Gallery standında sergilenecek olan çıplak Carla Bruni fotoğrafı 6 bin 600 dolardan satılıyor. Fuarda yaklaşık 80 milyon liralık eser sergilenecek.
Komet 70 yaşında
Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking ve destek sponsorluğunu Zorlu Center’ın üstlendiği Contemporary İstanbul’un 1000’den fazla uluslararası koleksiyoneri ve 60 binden fazla ziyaretçiyi konuk etmesi bekleniyor.
Türk çağdaş sanatının yanında çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak İstanbul’u merkez haline getirmeyi amaçlayan Contemporary İstanbul, bu sene ‘New Horizons - Yeni Ufuklar’ bölümünde Körfez Bölgesi Ülkeleri’nden galerilere, sanatçılara, küratörlere, sanat eleştirmenlerine ve koleksiyonerlere yer veriyor. Fuarda ayrıca bu yıl 70. yaşını kutlayan Komet’e de özel bir sergi ayrılıyor. Sanatçının tablo ve video seçkisinden ilk kez sergilenecek 27 eseri ‘O değilse başkasıdır’ adıyla görülebilecek. Saat 11.00-20 saatleri arasında açık kalacak Contemporary İstanbul’a giriş ücretleri tam 20, öğrenci 12 TL.

Haberin Devamı

12 Eylül’ün fotoğraflı öyküsü
USTA foto muhabiri-gazeteci Kadir Can’ın meslek yaşamı boyunca çektiği hepsi belgesel niteliğindeki fotoğraflarından oluşan yeni kitabı ‘12 Eylül 1980 Akıl Tutulması’ Boyut Yayınları’ndan çıktı. Kitapta, 12 Eylül dönemine kadar yaşanan 7 yıllık süreci belgeleyen öğrenci ve işçi olayları, grevler, boykotlar, direnişler, yangınlar, kazalar, cinayetler, cenaze törenleri, soygunlar, silahlı çatışmalar, suikastlar ve siyasi parti liderlerinin seçim gezileriyle bir dönemin çarpıcı panoraması gözler önüne seriliyor. DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!