'Nobel’lik beyinlerin kalabilmesi için iklim değişmeli'

Güncelleme Tarihi:

Nobel’lik beyinlerin kalabilmesi için iklim değişmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 21:31

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, ödüllü bilim insanları Aziz Sancar ve Kamil Uğurbil’i örnek göstererek “Üzülüyorum; çünkü buluş, icat, patent ve devrimler bulundukları ülkenin hanesine yazıyor, bizim hanemize yazmıyor. Umarım ülkemizde benzer şartlar yaratabiliriz bu beyinler Türkiye’de kalırlar” dedi.

Haberin Devamı

REKABET Kurumu’nda ‘Global Teknolojik Dönüşüm İçinde Türkiye’nin Konumu’ konulu bir konferans veren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, “Umarım ülkemizde benzer şartlar yaratabiliriz ve Nobel’lik beyinler Türkiye’de kalırlar” dedi. Koç özetle şunları söyledi:

‘MEVCUT EĞİTİMLE ÇAĞA AYAK UYDURMAK ZOR’

“Her yıl Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Küresel Rekabet Raporu’nun içine girdiğiniz zaman kırmızı bayraklar, tehlike sinyalleri bizi bekliyor. Ar-Ge harcamasında 79’uncu sıradayız. Bu bizim için çok büyük tehlike sinyalleridir. Mevcut eğitim sistemiyle çağa ayak uydurmanın kolay kolay mümkün olmayacağının ifadesidir. Eğitim kalitesinde 92’nci sıradayız. Metamatik ve geometri eğitiminde 102’nci sıradayız. Bugün ülkemizde tartıştığımız konulara bakarsak son derece endişe verici bir durum. Biz ilerliyoruz ama rakipler bizden daha hızlı ilerliyorsa biz aslında geriliyoruz demektir.”

Haberin Devamı

‘GENÇLER POTANSİYEL TEHLİKE OLMASIN’

“Ülkemizde büyük genç nüfus var. Bizim için potansiyel fırsat. Bu potansiyelin tehlikeye dönmemesi için insan kaynağına iyi eğitim vermemiz, istihdam yaratmamız gerekir. Bu istihdam yüksek katma değerli işler olursa hem rekabet gücümüz artar hem de orta gelir tuzağı diye konuşulan tuzaktan kurtulmuş oluruz. Orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna çıkmak istiyorsak inovasyonda en az bu ligdeki oyuncular kadar ileri bir seviyede olmamız gerekiyor. Cari açığa kalıcı çözüm bulabilmenin yolu başta yabancı yatırımları arttırmaktan geçiyor. En önemlisi bu tohumun yetişeceği toprağın ve iklimin yaratılması.” 

‘OSMAN KİBAR TÜRKİYE’DE OLSAYDI...’

“Vehbi Koç Ödül Töreni vardı. Türkiye’de yetişmiş ancak çalışmalarını Amerika’da yürüten, bize göre Aziz Sancar’dan sonra Nobel’e aday gösterilebilecek Kamil Uğurbil bu ödülü aldı. Geçmiş yıllarda çok bilim adamı bu ödülü aldı. Hepsinin çalışmaları ülkemizin dışında. Bu insanlar hepimizin gurur kaynağı, bayrağı yüksek taşıyorlar. Bir taraftan seviniyorum, öbür taraftan üzülüyorum. Çünkü bu buluşlar, icatlar, patentler, devrimler hep bulundukları ülkenin hanesine yazıyor bizim ülke hanemize yazmıyor. O insanlar bu ülkede kalsalardı hiçbir zaman bu potanisyele erişemeyeceklerdi. İnşallah bir gün bizim de iklimimiz öyle olur, bu insanlar ülkemizde de bu başarıları yaşarlar. Osman Kibar, Türkiye’de olsaydı ne kadar ilerlerdi? Kamil Uğurbil ödül konuşmasında, ‘Bilimsel başarının üç şartı vardır. Kaliteli, eğitim, bilime aktarılan kaynaklar ve özgür düşünce ortamı’ dedi. Umarım ülkemizde de benzer şekilde bu şartları yaratabiliriz ki bu beyinler Türkiye’de kalırlar.” 

Haberin Devamı

İlk kez ceza değil para aldım 

REKABET Kurumu’nda sunum yapmak için para teklifi aldığını ve bunun hayatında ilk kez başına geldiğini belirten Koç, şunları söyledi: “Kendimi çok özel hissettim. Sonra dedim ki ‘Olur mu devlet kurumundan para almak?’ ‘Yok, yapmanız lazım’ dediler. Sonra hesapladım ‘Verdiğimiz cezayı kaç konuşmayla çıkarabiliriz’ diye. Onu paylaşmayacağım.”      

‘Düzenleyici kurumlar özerk olmalı’

 KOÇ, düzenleyici kurumların özerk olmasının olmazsa olmaz olduğunu dile getirerek “bağımsızlık” vurgusu da yaptı: “Rekabet alanında Türk hukukunun AB hukukuyla uyumlaştırılması konusu. Büyüklerin başarısında düzenleyici kurumların başarısı olmazsa olmazdır. Bunların özerk olması tartışmasız bir konudur. Ülkemizde sanki zaman zaman bu konuda yeterince ilerleme sağlayamıyoruz gibi geliyor. Ama düzenleyici kurumların demokrasiye, rekabet ortamına, ülkenin gelişimine katkı sağlayabilmeleri için özerk olmaları olmazsa olmazdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!