Nikkei son iki yılın en düşüğüne geriledi

Güncelleme Tarihi:

Nikkei son iki yılın en düşüğüne geriledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2011 09:51

Japonya’da borsalar şiddetli depremin etkisini bugün hissetti. Pazartesi gerçekleşen işlemlerde, yatırımcıların varlıklarını depremin etkisinden kaçırmasıyla, borsalar son iki buçuk yılın en kötü günlük performansını sergiledi. Japonya Merkez Bankası ise, piyasalara rekor seviyede 265 milyar dolarlık likidite sağlayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Nikkei borsası, günü yüzde 6.2’lik kayıpla kapatarak, endeksi Kasım ayından bu yana görülen en düşük seviyeye çekti.

 

Borsa takip şirketi FactSet’e göre, Nikkei 225 Endeksi, 12 Aralık 2008’de yüzde 5.6’nın üzerinde bir düşüşe imza atmış ve bu oranda bir kayıp yaşamıştı. Endeks 2 Aralık 2008’de de yüzde 6.4 oranında değer kaybetmişti. 2008’deki düşüş, küresel finansal krizin patlak vermesinden kaynaklanmıştı.    

 

Deprem, Japon şirketlerin hisselerinin de yüzde 10 ve üzerinde değer kaybetmesine neden oldu. Toyota, Sony ve Mitsubishi’nin hisseleri günü sırasıyla yüzde 7.9, yüzde 9.1 ve yüzde 11.8’lik kayıpla kapattı.

 

Daha küçük şirketlerin hisselerinin de kote olduğu Topix endeksi ise yüzde 7.5 oranında değer kaybetti.   

 

Bununla birlikte Avrupa borsaları da güne ekside başladı. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3, Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.5 ve Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 0.5 geriledi. İstabul Menkul Kıymetler Borsası ise güne yaklaşık yüzde 1 artışla başladı.

 

Haberin Devamı

BoJ’DEN REKOR YARDIM

Japon Nomura bankası, Cuma günkü depremin, Şubat ayının ortasından bu yana yükselen petrol fiyatlarıyla yükselen Japon borsalarında bir düzeltme yaratacağını belirtmesine rağmen önümüzdeki dönem için görünümün çok da karanlık olmadığı öngörüsünde bulundu.

 

Analistlerin bu beklentilerini tetikleyen gelişme ise, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) finansal istikrarı sağlamak için piyasalara 265 milyar dolara varan likidite sağlama kararı oldu. Uzmanlar bu gelişmenin, yenin kademeli olarak değer kazanmasının önüne geçmesini bekliyor.  

 

Depremin ardından, dolar/yen paritesi 81.88 seviyesinden 82.10’a yükseldi.

 

ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÖNEMLİ

Nomura'dan müşterilerine geçilen notta, “Hafta sonuna yönelik gelen haberler, zararın ilk olarak tahmin edilenden çok daha yüksek olduğuna işaret ediyor” ifadesine yer verildi.

 

Haberin Devamı

Japonya’da yaşanan depremde, hayatını kaybedenlerin sayısının 10 binin üzerine çıkması beklenirken, büyük nükleer santrallerden radyasyon yayılması riski de yüksek görülüyor. Yetkililerse, nükleer reaktöerlerin kontrol altında tutulmaya çalışıldığını belirtiliyor.

 

ABD’li banka Citigroup'un analistleri, “Nükleer santrallerin güvenliğine yönelik endişeler, bundan sonra Japonya ve yurtdışında inşa edilecek santrallerin geleceğini etkileyecek” diye konuştu.

 

Nükleer santrallerin zarar görmesinden sonra, ülke genelinde büyük çaplı elektrik kesintileri yaşanırken, Royal Bank of Scotland (RBS) ekonomistleri, elektrik kesintilerinin Japon ekonomisine zarar verebileceğini, şirketlerin kısa bir süre içinde normal işleyişlerine geri dönemeyeceklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

RBS, “Bu bölgede imalat tesisi ya da fabrikaya sahip olan Sony gibi şirketler, elektrik kesintilerinden büyük zarar görecek” dedi.

 

*Bu yazı MarketWatch’da “Japanese shares plunge after quake” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!