Ne yapmalı? Nasıl anlatmalı?

Güncelleme Tarihi:

Ne yapmalı Nasıl anlatmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2012 00:00

Gazeteler ve televizyon kanalları haftalardır olası bir savaş senaryosu etrafında yayın yapıyor. Biz yetişkinlerin bile psikolojisi tüm bu gelişmelerden olumsuz etkilenirken bir de çocukların halini düşünün.

Haberin Devamı

“Savaş çıkacak mı?” diye soran çocuklara nasıl cevap vereceğiz? Özellikle ana haber bültenlerini işgal eden savaş görüntülerinden çocuklarımızı nasıl koruyacağız?

SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİ SALDIRGANLAŞTIRIYOR

Uzmanlar savaş görüntülerinin çocuklarda içe kapanıklık, sinirlilik, uyku bozukluğu, altını ıslatma ve suçluluk duygusunu artırdığını söylüyor. Bağımsız Eğitimciler Sendikası da savaş görüntülerinin çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini araştıran bir çalışma yaptı. Çalışmada, savaş görüntülerinin çocukların kaygılı, güvensiz, saldırgan ve şüpheci bireyler olarak yetişmelerine yol açtığı söyleniyor. Televizyonlardaki savaş görüntülerinin çocukların psikolojilerini zedeleyeceğini belirten çalışmada, ailelerin, televizyondaki bu görüntüleri değiştirmek ya da gerçekleri saklamak yerine özellikle 3-10 yaş grubundaki çocuklara bu durumu, anlayabilecekleri bir dille, “Maalesef bazı ülkelerde savaş gibi kötü şeyler oluyor” şeklinde açıklamaları öğütleniyor.

Haberin Devamı

AÇIKLAYIN VE GÜVENDE HİSSETTİRİN

Pedagog Elif İpek’e göre yapılan yayınlardan ötürü, savaş olasılığını çocuklar da kolayca fark ediyor. İpek’e göre savaşın çıkıp çıkmayacağını soran çocuklara yaşlarına uygun şekilde açıklama yapılması gerekiyor. Elif İpek, “Özellikle çocuk 9 yaşından küçükse kendilerinin güvende olacaklarının altı çizilerek açıklama yapmalıdır. Tabii bunu yaparken savaşı onaylamamak gerekiyor. Çocuk biraz daha büyük bir yaştaysa yine yaşına uygun şekilde tüm bu sıkıntıların nasıl tırmandığı anlatılmalıdır. Bu sorunların ülkeler arasında çözülebilecek şeyler olduğu, bazı insanların canının yanabileceği ama büyük topluluklara zarar gelmeyeceği vurgulanmalıdır” diyor.

ANA HABERLERDEN UZAK TUTUN

Ana haber bültenlerinde psikolojiyi olumsuz yönde etkileyecek görsel ve ses efektlerinin kullanıldığına da değinen İpek, “Arkada bayrak dalgalanıyor, acı bir müzik akıyor bir yandan. Evet, savaş acı bir olay ama uzaktan bakıp ‘Ah, tüh!’ denilebilecek bir şey de değil. Bu tür bunalım yüklü yayınları ailelerin bile izlemesi uygun değilken çocukların seyretmesi hiç doğru değil. Özellikle 10 yaş altı çocuklar için çok sakıncalı” diyor.

HEYKEL YAPSIN

Haberin Devamı

Faber Castell Hafta Sonu Eğitim Atölyeleri kapsamında bu hafta çocuklar ‘Konuşan Heykeller’ yapacak. Bugün saat 14.00-15.00 arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleşecek heykel atölyesinin ücreti 30 TL. Biletleri Biletix’ten alabilirsiniz.

DENEY YAPSIN

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Kulübü, Milli Eğitim Bakanlığı 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine yarım günlük ‘Uygulamalı Bilim Eğitimi’ başlattı. Öğrenciler eğitim çerçevesinde, elektrik elektronik, mekatronik, robotik, fizik, kimya ve biyoloji atölyelerinde bilimsel deneyler yapacak. Eğitime okullarından sınıflar halinde katılacak öğrencilere 3 saatlik eğitimde öğretmenleri eşlik edecek. Ücretsiz etkinlikte ulaşım büyükşehir belediyesince sağlanıyor. (262) 226 83 84.

Haberin Devamı

HAYALİNDEKİ ODAYI ÇİZSİN

Doğtaş çocuklara yönelik bir resim yarışması düzenliyor. 6-11 yaş aralığındaki çocukların hayallerindeki odayı çizerek katılacakları yarışma 21 Aralık 2012’ye kadar Türkiye genelinde başvuru kabul edecek. Yarışma sonucunda Türkiye’nin yedi bölgesinden yedi resim seçilerek, sahiplerine diledikleri oda hediye edilecek. Ayrıca sergilenmeye değer görülen 30 resim sahibine de sürpriz hediyeler verilecek. Yarışmayla ilgili ayrıntılar; dogtas.com.tr’de.

TİYATROYA GİTSİN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda biri yeni 10 çocuk oyunu var. Can Doğan’ın yazıp yönettiği Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı yeni çocuk oyununun yanı sıra 10-14 Ekim 2012 tarihleri arasında, Sokak Kedileri, Çiçek Prenses, Şahmeran, Fareli Köyün Kavalcısı, Cambazhane, Boncuk, Denizkızı, Karagöz Balıkçı, Pırtlatan Bal adlı oyunlar sahnelenecek. (212) 455 39 00

KİTAP OKUSUN

Haberin Devamı

Final Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan ‘Çalınan Sihirli Keman’, Dariusch adında bir çocuğun sihirli bir keman keşfetmesiyle başından geçen maceraları konu alıyor. Yazarı Rusalka Reh, çevirmeni ise Genç Osman Yavaş. Fiyatı 8 TL.

BALE YAPSIN

İzmir Devlet Opera ve Balesi çocuk korosu ve çocuk balesi sınavları 13-14 Ekim’te. Eğitilebilir sese ve uygun vücut yapısına uygun kız-erkek öğrenciler tarafından oluşturulacak koro ve bale için ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri başvurabilecek. Başarılı olanlar kurslara başlayacak. Çocuğunuz yetenekliyse şansını denemesinde fayda var. (232) 441 01 73.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!