Mursi kimlere mesaj gönderdi?

Güncelleme Tarihi:

Mursi kimlere mesaj gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2013 16:26

Mısır’da özgür seçimle gelmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz’da gerçekleştirilen askeri darbeden tam dört ay sonra, 2011’de halk ayaklanmasıyla devrilen Hüsnü Mübarek’in yargılandığı aynı demir kafes içinde hâkim karşısına çıkarıldı.

Haberin Devamı

Mısır basınında ‘Mursi, Mübarek’in yargılandığı kafesin içinde’ başlığıyla verilen haberlerde, önceleri mahkemeye gelmeyi reddeden Mursi’nin daha sonra, tüm dünyaya hem Mısır’ın meşru cumhurbaşkanı olduğunu haykırma hem de bazı mesajlar vermek için kararını değiştirdiği belirtildi.

Mursi kimlere mesaj gönderdi

Kahire’de 20 binden fazla polis ve askerin güvenliği sağladığı Polis Akademisi’nde kurulan mahkemede, Mursi ve Müslüman Kardeşler teşkilatı liderlerinden yedisi firari, 14 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması ilginç diyaloglara sahne oldu. Devrik cumhurbaşkanı Mursi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde 5 Aralık 2012’de ‘anayasal düzenlemeleri protesto eden eylemcileri öldürmeye teşvik etmekle’ suçlanınca hâkime sert çıktı.

Haberin Devamı

Mahkeme salonunda bulunan Fransız haber ajansı AFP’nin muhabiri mahkeme gününe kadar gizli bir yerde tutulan Mursi’nin demir kafes içinde cezaevi giysisi giymiş diğer sanıkların yanına, üzerinde koyu bir ceketle geldiğini belirterek o anı şöyle aktardı:

“Mursi, kafese girer girmez Rabia işareti yapınca salona bakan arkadaşları kendisine dönerek sevgi gösterisinde bulundu. Sağlığı yerinde görünüyordu. Hâkimin suçlamasına karşı ‘Ben Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanıyım, Askeri darbenin organize ettiği bu mahkeme illegaldir, yasa dışı olduğu için de hâkimlerinin beni yargılama yetkisi yoktur. Askeri bir darbe yapılmıştır ve bu darbenin liderleri ‘vatana ihanet’ ve ‘darbe suçu’ işlemekle yargılanmalıdır.”

İLK MESAJ İHVAN’A
Mursi mahkeme salonundaki demir kafes içinde çeşitli mesajlar verdi. Birinci mesajı Rabia işaretiydi ve bu Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na “Direnişten vazgeçmeyin, sizinleyim” mesajı şeklinde yorumlandı.

İkinci mesajı, duruşma öğle namazına denk geldiği için mahkeme heyetine rağmen birden demir kafes içindeki arkadaşlarının önünde saf tutup öğlen namazı kılmasıydı, bu da İslam âlemine “Müslümanlar haksız yargılanıyor” mesajıydı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
Üçüncü mesaj ise Anadolu Ajansı’nın haberinde vardı ve Mursi’nin avukatı Selim el Avva’nın açıklamalarında gizliydi. Avva, “Mursi benim gibi sivil elbiseyle geldi ve üzerinde Türk malı bir ceket vardı” dedi. Avukatın bu 2Türk detaylı’ açıklamasından çıkarılan mesaj da Mursi’nin desteklerinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etmesiydi.

Mursi ve Müslüman Kardeşler davası Kahire’deki Polis Akademisi’nde 8 Ocak 2014 gününde görülecek duruşmayla sürecek.

Mursi kimlere mesaj gönderdi

Mursi ve Mübarek'in yargılandığı Polis Akademisi

Muammer ELVEREN
melveren@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!