Muhaliflerden Kürt hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Muhaliflerden Kürt hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 00:00

Özgür Suriye Ordusu lideri Riad El Esad, geçen ay bir dizi yerleşimin kontrolünü Esad güçlerinden devralan Kürtlerle temas halinde olduklarını, Kürt bölgelerinde “ÖSO komutası altında ortak bir askeri yapı” oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

IRAK’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin en etkin yayın organlarından olan Rudaw, geçen ay sonunda sırasıyla Kobane, Amuda ve Efrin gibi Suriye’nin kuzeyindeki bir dizi yerleşimin kontrolünü ele geçiren Suriyeli Kürtlerin son durumuyla ilgili geniş bir haber yayınladı. Bölgenin en büyük şehirleri Haseke ile Kamışlı arasındaki otoyolda geçen cumartesi 20 yaşındaki Neçirvan Barzan Sabri adlı Kürt’ün öldürüldüğünü bildiren Erbil merkezli gazeteye göre, Suriye ordusu Sabri’nin aracında patlayıcı bulunduğu için ateş açtı.

Geçen hafta Kamışlı’da bir askeri güvenlik binasına bombalı triportörle düzenlenen saldırıda Suriyeli iki subayın öldüğü bildirilmişti. Bu saldırıyı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üstlenmişti.

Tabur için özel misyon

Rudaw’a göre bu saldırı ÖSO’nun yeni stratejisiyle ilgili olabilir. ÖSO’yu Türkiye’deki karargâhından yöneten Riad El Esad, gazeteye yaptığı açıklamada (Suriyeli) Kürtlerle temas halinde olduklarını ve Kürt bölgelerinde ÖSO komutası altında ortak bir askeri yapı oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi. Esad, “ÖSO’ya bağlı bir tabur oluşturmak ve beraber çalışmak üzere Haseke ve Kamışlı’ya bazı subaylardan oluşan özel bir misyon gönderdik” dedi. ÖSO, 12 Ağustos’ta Haseke’de çoğu Araplardan oluşan kendi askeri konseyini kurmuştu.

Haberin Devamı

Kürtlerin silah kullanmadan bir dizi yönetimi ele geçirdiği bir dönemde haber sitesi Welati, ÖSO’nun Suriye’nin Kürt bölgelerine girişinin ardından orduyla çatışmaların yaşandığını, bunun bölgede korku yarattığını yazdı. Rudaw da Kürt siyasi grupların ÖSO’nun Kürt bölgelerindeki varlığına karşı çıktığını, bunun bugüne kadar görece sakin kalan bölgede kaos yaratabileceğini savundu.

Suriye’den kısa kısa

HALEP’TE BİRİNCİ AY: Suriye’deki BM gözlemcilerinin görev süresi dün resmen sona ererken, Halep’teki çatışmaların ilk ayı geride kaldı. Ordu ilk kez Halep üzerinde helikopterlerden bildiri atıp ÖSO’ya “Teslim olmanız için son şans” çağrısı yaptı, Suriyelileri “silahlı gruplara” yataklık etmemeleri konusunda uyardı.

TÜRKİYE’DEN NAKİT PARA: Washington Post, Halep çıkışlı haberinde Suriye’de El Kaide’ye yakın en önemli silahlı muhalif grubun Nusra Cephesi olduğunu bildirdi. Grubun 300 savaşçıya kumanda eden Ebu İbrahim adlı komutanının yepyeni bir Toyota Hilux ile seyahat ettiği belirtildi. Ebu İbrahim, kuryeler tarafından Türkiye’den kendilerine nakit para getirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

OBAMA’NIN KIRMIZI ÇİZGİSİ: ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanımının Suriye’deki kırmızı çizgileri olduğunu ve bu ülkede kimyasal ya da biyolojik silahların kullanılması halinde politikalarını değiştireceklerini söyledi. Öte yandan Suriye ordusunun, Türkiye sınırına 8 km mesafedeki dağ kasabası Kastal Maaf’a helikopter destekli operasyon düzenlediği iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!