Muay Thai ilticacıları

Güncelleme Tarihi:

Muay Thai ilticacıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2008 00:00

Muay Thai turnuvasına katılmak için ABD’ye giden 6 Türk Kanada’ya iltica ederken yakalandı. Gençlerin Muay Thai Federasyonu Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Yıldız’ın mektubuyla vize aldığı ortaya çıktı.

TÜRKİYE’den Florida’da düzenlenen "Muay Thai" denilen Tayland Boksu turnuvasına katılmak üzere ABD’ye giden 6 kişinin Kanada’ya iltica ederken Amerikan Göçmenlik Servisi Ajanları tarafından 3 ay önce yakalandığı ortaya çıktı. Hüseyin Gözaydın (26), Zeynel Abidin Ersönmez (22), Doğan Gül (28), Abuzer Alagöz (23), Ali Alagöz (27) ve Ali Öztürk(27) isimli Türkler, New York Eyaleti’nin Kanada sınırı yakınlarındaki Buffalo şehrinde bir hapishanede tutuluyor. New York Eyaleti Batı Bölgesi Mahkemesi hakimi Jeramiah J. McCarty iddianamenin hazırlanması için 1 ay süre verdi.

Davetiye istediler

Göçmenlik ve Gümrük Bürosu Ajanı Matthew R. Meyer tarafından Sulh hakimi Jeramiah J. McCarty’e sunulan suç duyurusuna göre, 6 Türk genci, Muay Thai Federasyonu Yürütme Kurulu Başkanı ve Savunma Spor Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı olan Hasan Yıldız’dan aldıkları mektup ile Florida’nın Largo şehrinde 28-29 Mart 2008 tarihlerinde organize edilen 10. Geleneksel Sun Coast Open Savunma Sporları Turnuvası’na katılmak için başvurdular. Yıldız’ın yazdığı mektupla aralarında yönetici Güven Zencir ve antrenör Şahin Eroğlu’nun da bulunduğu toplam 19 kişi için Amerikalı organizatörlerden davetiye istendi. Federasyonun bütün giderleri karşılayacağı mektupta belirtilirken, gelen davetiyelerle ABD Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapıldı. Hasan Yıldız’ın ABD Büyükelçiliği’ne Florida’daki turnuvaya katılmaları için vize başvurusu yaptığı 19 kişi şunlar:

Güven Zencir (yönetici), Şahin Eroğlu (antrenör), Sporcular: Filiz Boğan, Burcu Karakış, Ayşegül Behlivan, Özcan Akol, Gazi Kahraman, Ali Ceylan, Kasım Eren, Ali Erkenek, Doğan Gül, Abuzer Alagöz, Metehan Kara, Zeynel Abidin Ersönmez, Kardelen Sinem Ercan, Hüseyin Gözaydın, Ali Alagöz, Fadime Ünal, Ali Öztürk.

Federasyonun resmi internet sitesinde isimlerine rastlanmayan bu sporculardan geriye kalanların ABD’ye gidip gitmedikleri, gittilerse nerede oldukları hakkında ise bir bilgi bulunmuyor.

Sınırda yakalandılar

Turnuvaya katılmak için ABD’ye giden gençler, burada Kanada’ya iltica başvurusu yapmak için Vive La Casa yardım kuruluşuyla irtibata geçti ve özel otomobil ile Vermont eyaletinin Kanada sınırında bulunan Alburg kasabasına gittiler. Göçmenlik polisinin dikkatini çeken gençler, sınır kapısı olmadığından kolayca Kanada’ya geçti. Gençler tekrar ABD’ye girerken tek girişlik vizeleri olduğu gerekçesiyle durduruldu. 6 Türk’ü yakalayan ajan Matthew R. Meyer, mahkemeye sunduğu suç duyurusunda gençleri FBI ajanı Michael Robert Hickok ile sorguladıklarını söyledi. Buna göre, 6 Türk genci her biri 20 bin dolar karşılığında sahte evrakla tek girişli B1/B2 vizesi aldıklarını itiraf etti. Gençlerin, Florida’daki turnuvaya gitmek yerine direkt Kanada’ya iltica etmek isteyenlere yardımcı olan Vive La Casa organizasyonu ile irtibata geçtiği kaydedildi.

Adresi bulamamışlar

Florida’daki turnuvanın organizatörü Ed Gaska ise Hasan Yıldız’ın geçen yıl da kendisinden davetiye istediğini, sporcuların hiç biri turnuvaya gelmeyince Yıldız’ın kendisine "Florida’ya geldiler, adresi bulamadılar ve Türkiye’ye geri döndüler" diye bir e-mail attığını belirtti. Gaska, bu yıl da bir kişinin kendisini aradığını ve "Miami Havalimanı’ndayız, şimdi indik, akşama orada olacağız" dediğini ama turnuvaya katılan olmadığını aktardı.

Herhalde istifa edeceğim

Muay Thai Federasyonu Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Yıldız’ın, Kanada’ya iltica ederken yakalanan sporcularla ilgili ilk tepkisi "İnanın şimdi sizden duyuyorum" oldu. Yıldız, 20’şer bin dolar karşılığında sporculara vize alındığı iddiası ile ilgili olarak "Bizim olduğumuz yerde sahtekarlık olmaz. Hiçbir sporcudan ya da yöneticiden para almadık" dedi.

İlk görüşmeden iki saat sonra tekrar aradığımız Hasan Yıldız, olayı araştırdığını belirterek "Evet, olay doğruymuş. Ama kalan sporcu sayısı 6 değil 4. Onlar da akrabalarını ziyaret için orada kalmışlar. Yöneticilerinden izin almışlar" dedi. Yıldız, "Nasıl akraba ziyareti, üç aydır Amerika’da tutuklu bulunuyorlar" sorusuna şu yanıtı verdi: "Orası öyle. Kalan sporcuları da tanıyorum. Maalesef bu olaya çok canım sıkıldı. Şimdi derdimizi kimseye anlatamayız. Bu haber üzerine herhalde istifa etmek zorunda kalacağım. Çok üzüldüm."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!