Mr.Gurme

Güncelleme Tarihi:

Mr.Gurme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

İnternet’te yemek

Yemek ve içkiyi, üzerinde kafa yorulacak, çalışılacak ve öğrenilecek bir hobi olarak görüyorsanız o zaman muhakkak bir İnternet bağlantısı hemen edinmelisiniz.

Çünkü her konuda olduğu gibi yemek ve içki konusunda elektronik dünya insana inanılmaz ufuklar açıyor.

Bugün meraklılara bazı adresler, yani İnternet siteleri vereceğim.

Ben bunları ‘bookmark’ yaptım, yani adres arşivime aldım.

Bu sitelerde hem inanılmaz keyifli şeyler öğreniyorsunuz, hem de evde iyi bir aşçı olmak yolunda hızla ilerleme yolunu açıyorsunuz.

Daha da ileriye giderek diyebilirim ki profesyonel olarak yemek işi içinde olsanız bile bu siteleri zaman zaman ziyaret etmenizde büyük yarar var.

Çünkü bildiğiniz gibi özellikle yemek konusunda yeniliklerin ve dolayısıyla da öğrenmenin sonu yok.

İşte benim bilgisayarımdaki İnternet site adresleri:

*

www.perrier.com:

Bu adreste Gayot Restaurant rehberine girip Los Angeles, New York, Miami, Chigago, San Fransisco ve Hawai'deki bütün restoranların değerlendirmelerine ve adreslerine ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca bizim okuyucu mektuplarına benzer bir köşe de açmışlar. Perrier People's Choice'da müşteriler gittikleri lokantaları değerlendiriyorlar.

www.pathfinder.com:

Bu adresi ‘tıkladığınızda’ karşınıza önce pathfinder'ın ‘homepage’i çıkacak. Oradan travel bölümünü ‘tıklayın’. Sonuçta yeni gelecek ekranda ‘Zagat Survey’ın de yer aldığını göreceksiniz. Bu adresi tıkladığınızda da Zagat Survey'in yani benim New York'ta kitap olarak elimden düşürmediğim restoran rehberinin ana sayfasına ulaşacaksınız. İşin daha keyifli yanı, bu sayfadan Amerika'nın bütün şehirleri için yapılmış Zagat Survey'lere ulaşabiliyorsunuz. Harika bir güç bu, çünkü buradan okuyarak restoran seçtiğinizde fazla yanılmanıza imkan yok.

www.kitchenlink.com:

Bu adreste inanılmaz sayıda yemek tarifi var. Ayrıca bu siteden gurme yemek ve mutfak malzemesi satın alma imkanınız var. Yine bu site tam tamına 7923 adet yemek sitesine ‘link’ yani bağlantı yapma imkanını sağlamış.

www.virtualvin.com:

Şarap tutkunları için harika bir site. Şarap ve yemek dükkanına buradan giriş yapılıyor. Gerçi şarabın nakliyesi oldukça pahalı ama buna da yapacak bir şey yok. Son olarak siteyi ziyaret ettiğimde 1997 ‘Terra Rosa’ Cabernet'in satışa sunulmasının haberi de vardı. Bu siteye girerken kredi kartınızı yanınızda bulundurun.

www.receptionfrance.com:

Fransa'nın master şeflerinin isim listesi bu sitede. Bazı isimler üzerine tıkladığınızda o şefin çalışmakta olduğu lokanta, hazırladığı yemekler üzerine detaylı bilgi alabiliyorsunuz.

www.geocities.com/

Napa/Valley:

Adresten de anlaşılabileceği gibi Napa vadisindeyiz bu sitede. Vadideki şarap üreticileri ve restoranlar hakkında keyifli bilgiler var burada. Ayrıca çeşitli yemek kategorileri oluşturarak bunlar hakındaki bilgileri güzel bir şekilde toparlamışlar.

www.foodtv.com: Amerika'da kablolu yayında yeralan bütün yemek programlarıyla ilgili son bilgiler, bu programlarda yapılan yemeklerin tarifi, şeflerle röportajlar bu sitede elinizin altında.

http://food.epicurious.com:

Bu adresten Conde Nast medya imparatorluğunun yemek sitesine giriyorsunuz. Ayrıca bu siteden aynı imparatorluğun ‘seyahat’ sitesine de bağlantı var.

www.enews.com:

Bu site İnternet'in magazin dükkanı. Magazinler konulara göre sınıflandırılmış. Binlerce magazinin sitesine buradan kolayca ulaşıyorsunuz. ‘Gourmet’ bölümünde de yüzlerce magazinin site adresi var. Örneğin ‘Food and Wine’, ‘Gourmet’, ‘Cigar Aficionado’, ‘Wine Spectator’ sitelerine buradan rahatça ulaşabilirsiniz.

*

Gelelim okuyucu değerlendirmelerine.

El Patio adlı restoran ile ilgili bu hafta iki ayrı şikayet mektubu aldım.

Ebru Kurtuluş ve Ayşe Koru adlı okuyucularım e-mail göndererek bu restoran ile ilgili bazı gözlemlerini aktarmışlar. Anladığım kadarıyla zaman zaman bu restorandaki garsonların bir ‘tavır’ sorunları oluyor. Müşteriye gerektiği şekilde nasıl hitap edileceği, davranılacağı konusunda fazla duyarlı değiller. Tabii aslında bu bir yönetim meselesi ve yöneticiler bu soruna el atarsa mesele hemen çözülür.

Bunun yanında istenen fiyatlara göre gelen yemeklerin porsiyonlarının küçük olduğu da belirtiliyor. Bir de burada siparişlerin bir bölümü oldukça uzun zamanda geliyormuş. Ebru hanım yemekler için tam 45 dakika beklediklerini yazıyor.

El Patio'daki şeflerin yemeklerin tuz dengelerinde de bir istikrar sağlamaları lazım okuyuculara göre. Örneğin ‘El Patio Tapas’ bazen yenemeyecek kadar tuzlu bile gelebiliyormuş.

Bunun dışında ortam gayet iyiymiş.

Ayşe hanım bu mekan ile ilgili şikayetlerini sıraladıktan sonra Bostancı sahil yolundaki Adil Bistro'yu öve öve bitirememiş.

Ben de merak ettim şu Adil Bistro'yu.

*

Nuran Altın ise İstanbul yolu ile İzmir yolunun kesiştiği kavşaktaki Kafkas pastanesinden şikayetçi.

Buradan her sabah 07:00-07:30 arasında kek ve poğaça aldığını söyleyen okurum özellikle poğaçaların çoğu zaman taş gibi çıktığını söylüyor.

Sabah vakti taze mal sunamamayı nasıl becerebiliyorlar anlamadım ama eğer malı alan nasılsa yola çıkıyor geri dönüp şikayet etmez diye düşünüyorlarsa çok da ayıp ediyorlar.

*

Gelelim Janus Restaurant'a.

Dr. Cengiz bey Alanya'daki bu işletmeden şikayet etmişti.

Bunun üzerine Janus yöneticileri detaylı bir açıklama gönderdiler. Kendilerine teşekkür ederim.

Doktor beye e-mail gönderdim, bir hafta bekledim cevap yok.

Bugün haklıyı haksızı ayırmanın zamanıdır.

Janus Restaurant'dan ben doktor ve arkadaşları adına özür diliyorum.

Bunlar galiba pahalı kavramının ne olduğunu ya bilmiyorlar ya kötü niyetliler.

Bakın içip yediklerine. 70'lik rakı, 35'lik rakı, 70'lik Çankaya, bir adet bira, bir adet Baileys, bir adet Remy Martin, 10 adet Tekila, altı posiyon ahtapot salatası, altı patlıcan gratine, altı posiyon haydari, altı porsiyon beyaz peynir, dört porsiyon karides salatası, bir porsiyon hamsi, yedi porsiyon kaşar pane, bir porsiyon kalamar tava, beş adet Çin böreği, dört adet fırın sütlaç, üç adet kup tropikal, dört adet meyve salatası, üç dondurma, üç karışık meyve, altı kola, iki fanta, üç Türk kahvesi, iki neskafe.

Bu kadar yerli yabancı içki de dahil altı kişi toplam hesap 61 milyon 605 bin lira ödemişler, sonra da şikayet ediyorlar.

Olayda Janus Restaurant yüzde yüz haklıdır.

Dondurma baş ağrıtır

Her on kişiden üçü, dondurma yedikten sonra baş ağrısından şikayet ediyor. Genellikle, migrenden şikayet eden ya da bağ dokusunun artması sonucu kafatası irileşmiş (kefali) kişilerde görülüyor. Aslında baş ağrısı sadece dondurma ile bağlantılı değil. Soğuk ya da buzlu tüketilen diğer besinlerin de bu etkiyi yapabildiği saptanmış. Sorun, çok soğuk bir besinin ağzın arka bölümlerindeki sinirlere değmesiyle başlıyor. Aniden meydana gelen ısı değişikliği ile sinirler, beyin çevresindeki anadamarların genişlemelerini sağlayacak sinyaller gönderiyor.

Ağrı, genellikle alın ve şakaklarda, bazen de kafatası çevresinde görülüyor ve birkaç dakika içerisinde geçiyor. Devamlı baş ağrısı çeken kişilerde ise biraz daha uzun sürüyor. Bütün bunlara rağmen kaygılanmanıza gerek yok. Bu küçük sorunun çözümü de çoktan bulunmuş. Baş ağrısı olmadan dondurma yemenin tadını çıkarmak istiyorsanız unutmamanız gereken tek bir nokta bulunuyor. Dondurma ya da soğuk besinin ağzınızda daha uzun süre kalması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!