Mısır’da infazlar başladı

Güncelleme Tarihi:

Mısır’da infazlar başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2013 01:14

Mısır’da tutuklu 1000’i aşkın Müslüman Kardeşler üyesinden 36’sı, bir başka cezaevine nakledilirken öldürüldü. Taraflar birbirini suçladı. Sina’da ise İslamcı militanların 25 polisi pusuya düşürdüğü açıklandı.

Haberin Devamı

MISIR resmi haber ajansı MENA’ya göre Kahire’nin kuzeyindeki Ebu Zebal cezaevine minibüslerle nakledilen 612 “Müslüman Kardeşler unsuru,” güvenlik güçlerinden kaçmaya çalıştı. “Kimliği bilinmeyen silahlı kişiler” ateş açarak onlara yardım etti. Polis biber gazı kullandı. İçişleri Bakanlığı, 36 tutuklunun gaz nedeniyle havasız kalarak veya izdihamdan öldüğünü açıkladı. Ailelerle birlikte morga giden İslam Abdülsalim ise AA’ya yaptığı açıklamada cesetlerde işkence izlerine rastladıklarını, bazılarının kafasından vurulduğunu söyledi. Sina Yarımadası’nda görev başında olmayan polis memurlarını taşıyan iki minibüse İslamcı militanların pusu kurduğu bildirildi. Militanlar, araçlardan zorla indirip yere yatırdığı polislerden 25’ini öldürdü. AP, “Gündüz vakti gerçekleştirilen saldırı ülkedeki kargaşayı derinleştirdi” diye yazdı.

Haberin Devamı

‘Mübarek serbest kalacak’ iddiası

MISIR’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yargılandığı bir davada beraat etti. Kahire Ceza Mahkemesi, “yaşanan olaylar nedeniyle” Mübarek’in salona getirilmediği duruşmada, devrik liderin, “Cumhurbaşkanlığı saraylarının bakımı için ayrılan paraları kendisi ve ailesinin zimmetine geçirme” iddiasıyla yargılandığı davada, beraat kararı verdi. Mübarek’in oğulları Ala ve Cemal’in ise aynı davada tutukluluğunun devamına hükmedildi. “Ahram gazetesi yöneticilerinden hediye kabul etmesi” ile ilgili yargılandığı başka bir dava nedeniyle tutukluluğu devam eden Mübarek’in, 2 gün içerisinde bir kez daha hakim karşısına çıkacağı belirtildi. Mübarek’in avukatı Ferid Eddib, müvekkilinin bu davadan da beraat alması durumunda 48 saat içinde serbest bırakılacağını savundu. Ancak avukatın daha önce yaptığı benzer açıklamalar asılsız çıkmıştı. Mübarek iki davada daha tutuksuz yargılanıyor.

Suudi Arabistan: Araplar, Mısır’a yardım eder

MISIR’a askeri yardımın kesilmesini isteyen ABD’li siyasetçilerin sayısının arttığı, Avrupa Birliği’nin son katliamlara karşı Kahire’ye yaptırım uygulamayı tartıştığı bir dönemde Suudi Arabistan’dan ilginç bir çıkış geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Paris’te görüşen Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud el Faysal, “Mısır’a yardımı keseceklerini söyleyenler veya bu yönde tehditler seslendirenlere diyoruz ki: Arap ve Müslüman milletler zengindir. Mısır’a yardımda tereddüt etmezler” dedi. AB Siyasi ve Güvenlik Komitesi (PSC) Mısır’la ilgili ortak pozisyon belirlemek için dün toplanırken, karar çarşamba günü Brüksel’de bir araya gelecek dışişleri bakanlarına bırakıldı.

Haberin Devamı

Turan’ın sağlığı ve morali iyi

Kahire’deki El Fetih Camisi’nde gözaltına alınan TRT Kahire muhabiri Metin Turan’ın durumunun iyi olduğu açıklandı. Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Asip Kaya, önceki akşam Turan ile 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi. Kaya, “Kendisinin sağlık durumu ve morali iyi. Herkese selam söyledi” dedi. Turan’ın gazeteci olduğuna ilişkin belgeleri savcılığa ulaştıracaklarını kaydeden Kaya, dün itibariyle serbest bırakılmasını umduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!