‘Milli inek’ TBMM'de

Güncelleme Tarihi:

‘Milli inek’ TBMMde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

MHP'li Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in, ‘Türk ırkı inek’ projesi çerçevesinde hazırlanan ‘Hayvan Islah Yasa Tasarısı’ TBMM'ye sunuldu. Tasarıyla Bakanlığa, köylere damızlık hayvan verme ve damızlığa elverişli olmayan hayvanları da kısırlaştırma yetkisi veriliyor.

KOMİTE TESCİL EDECEK

Kurulu'nda kabul edilerek Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa tasarısı, ‘Tek tırnaklı, çift tırnaklı hayvanlar ile kanatlı, arı ve ipek böceği ile her türlü hayvanların ıslahını, evcil ve yabani hayvanların gen kaynaklarının korunmasını, kamu ve özel sektör tarafındanyapılan suni tohumlama ve embriyo transferi, genetik kopyalama ve diğerbiyoteknolojik faaliyetleri’ kapsıyor.

Islah edilen, ortaya çıkarılan ya da geliştirilen yeni ve farklı hayvan ırkları ve hatları, Tarım Bakanlığı'nca oluşturulacak ‘Irk Tescil Komitesi’ tarafından tescil edilecek.

KÖYLÜYE VERİLECEK

Tasarıya göre, bakanlıkça belirlenen köylere yüksek verimli aygır, boğa, koç ve tekeli tahsis edilecek.

Bu damızlıklar, uygun kullanıldığı belirlenirse, talepleri halinde bir protokolle köylerin mülkiyetine geçirilecek. Köylere ıslah amacıyla verilen damızlıklar bakım ve beslenme ihmal ve eksikliğinden ölür ya da damızlık özelliğini yitirirse, bedeli köy ihtiyar heyetinden alınacak.

Tasarıyla Tarım Bakanlığı'na suni tohumlama yaptırma, bunun için laboratuvar kurma, damızlığa elverişli olmayan hayvanları zısırlaştırma yetkisi de veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!