2032 yılına kadar olmayacak! Merkür tutulması nedir? Tutulmaz nasıl izlenir?

Güncelleme Tarihi:

2032 yılına kadar olmayacak Merkür tutulması nedir Tutulmaz nasıl izlenir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2019 10:06

Astrolojiyle ilgilenenlerin heyecanla takip ettiği Merkür tutulması, bugün gerçekleşiyor. Merkür retrosunun bir parçası olan tutulma, TÜBİTAK Gözlem Evi hesabından canlı olarak takip edilebiliyor. Tutulmaya dair bilgi sahip olmak isteyen vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, Merkür tutulması nedir, tutulma nasıl izlenecek? İşte, Merkür tutulması hakkında bazı bilgiler ve canlı yayın bilgileri...

Haberin Devamı

Merkür tutulması, 11 Kasım Pazartesi günü canlı yayın ile TÜBİTAK Gözlem Evi hesabından izlenebiliyor. Bir yüzyılda sadece 13 kez meydana gelen Merkür tutulması, Merkür'ün güneşin önünden geçmesi ile sona erecek. Merkür retrosunun bir parçası olan tutulma, canlı yayın ile görüntülenebilecek. İşte, Merkür tutulması hakkında bazı bilgiler ve canlı yayın bilgileri

Merkür retrosu dahilinde gerçekleşecek olan Merkür tutulması, önemli bir astronomi olayına tanık edecek. 11 Kasım tarihinde Türkiye saati ile saat 15.30'da izlenebilecek olan Merkür tutulması, TÜBİTAK tarafından canlı olarak yayınlanacak. 

MERKÜR TUTULMASI NEDİR?

Merkür tutulması, bir yüzyılda toplam 13 kez gerçekleşmektedir. Tarihsel olarak 2003, 2006, 2016 tarihlerinde gerçekleşen ve 2019, 2032, 2039, 2049 tarihleri arasında gerçekleşmeye devam edecek olan Merkür tutulması, Güneş'in önünde küçük bir alan kaplayacağı için çok fazla fark edilmeyecek. 

Haberin Devamı

Geçiş sırasında Merkür'ün diski Güneş diskinin 1/194’ü gibi çok küçük bir orana sahip olacağından (1 TL madeni paranın 500 m. uzaklıktan görünüşü) tutulma gözlükleri kullanılsa bile göz ile anlaşılamayabilecek.

Merkür her yıl (ortalama) üç kez alt kavuşum konumundan geçtiği halde, yörüngesinin tutulum düzlemine 7 derecelik bir açı yapması nedeniyle güneş diskinin önünden geçişi nadiren gerçekleşir.

Merkür yörüngesinin tutulum düzlemini kestiği noktalar, yani yörüngenin  çıkan ve inen düğümleri ile Güneş ve Yer'in düz bir çizgi üzerinde yer almasını gerektiren bu durum her yüzyılda 12-14 kez ve yalnız Mayıs ve Kasım ayları içinde gözlenir. Güneş diski üzerinde küçük bir siyah beneğin ilerlemesi şeklinde izlenen bu olay, Merkür'ün yörünge hızının daha düşük olduğu gün öte noktasına daha yakın olan Mayıs geçişlerinde daha yavaş olur ve 9 saat kadar sürebilir.

Merkür gezegeni Güneş sistemimizin en içsel gezegenidir. Astrolojide iletişim ve akıl yönümüzü temsil eder. Astronomi açısından 11 Kasım 2019'da güneşi geçecek. Başka bir deyişle, Merkür doğrudan güneşin önünden geçecek ve güneşin yüzünü geçen küçük siyah bir nokta olarak güneş filtreli teleskoplardan görünebilecek. Bu, kısmen Dünya'nın birçok yerinde görülebilecektir. Tüm transit Güney Amerika, doğu Kuzey Amerika ve uzak batı Afrika'dan görülebilir.

Haberin Devamı

MERKÜR TUTULMA TARİHLERİ

07 Mayıs 2003

08 Kasım 2006

09 Mayıs 2016

11 Kasım 2019

13 Kasım 2032

07 Kasım 2039

07 Mayıs 2049

MERKÜR TUTULMASI CANLI OLARAK YAYINLANACAK

Merkür tutulması, TÜBİTAK'ın internet üzerinden gerçekleştireceği canlı yayın ile 15.30'da anbean takip edilebilecek. İşte, o canlı yayın;

MERKÜR RETROSU NEDİR?

Merkür, 30 Ekim'de Merkür duraklamaya ve 1 Kasım'dan itibaren geri hareketine başladı. Akrep burcunda yaşanacak olan Merkür retrosu, 22 Kasım’a kadar da devam edecek.

Merkür astrolojide zamanı, iletişim araçlarını, yolculuğu, haberciliği temsil ediyor. Merkür retrosu stresli ve zor bir dönemi de beraberinde getirse de aslında hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulabileceğimiz bu dönem. Merkür teknoloji ve iletişim konusunda aksaklıklara sebep olurken bir yandan duyguları ön plana çıkaracak. Bizleri kin tutar hale getirecek. Merkür gerilemelerinden önce bir veya iki hafta eldeki tüm işleri veya projeleri bitirebilirsiniz. Hayatınızı durduramazsınız, ancak ileriyi planlayın, yedek planlar hazırlayın ve agresif insanlar ile yanlış iletişim içine girme ihtimaline karşı kontrollü olun.

BAKMADAN GEÇME!