Meksika gazetesinden uyuşturucu kartellerine mektup

Güncelleme Tarihi:

Meksika gazetesinden uyuşturucu kartellerine mektup
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2010 00:00

Meksika’daki uyuşturucu savaşının en kanlı çatışmalarına sahne olan Ciudad Juárez’de bulunan El Diario gazetesi, kentin kanını emen uyuşturucu kartellerine biraz meydan okuyan, aynı zamanda saygı içeren, acı ve feryat dolu bir mesaj gönderdi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

GENÇ GAZETECİ UYUŞTURUCU ÇETESİ KURBANI OLDU - FOTO GALERİ 

 

Gazete, ön sayfasındaki başyazıda organize suç örgütlerinin liderlerine, “Bize, bizden ne istediğiniz anlatmanızı istiyoruz” sorusunu sordu. “Ne yayımlamamız veya yayımlamamız gerektiği, böylece neye bağlı kalmamız gerektiğini bilelim. Sizler şu anda bu şehirdeki yetkililer konumundasınız. Çünkü resmi yetkililer meslektaşlarımızın öldürülmesinin önüne geçemedi” ifadelerini kullandı.  

 

Meksika’nın uyuşturucu savaşlarında yaşanan ölümleri tespit etmek çok kolay değil. Ancak her yıl binlerce kişinin öldürüldüğü Ciudad Juarez’de durum farklı. On binlerin göç etmek zorunda kaldığı kentte, geçtiğimiz hafta düzenlenen Meksika’nın bağımsızlık günü kutlamalarında polis ve askerden başka seyirci yoktu.

Haberin Devamı

 

Şimdi sorulan soru ABD’nin El Paso kentine açılan kaçakçılık yolları için çatışan iki büyük kartelin arasındaki savaşı belgelere dökmeye devam edip etmemek.El Diario gazetesinin şehirdeki uyuşturucu kartellerine yazdığı açık mektup, gazetede staj yapmakta olan 21 yaşındaki Luis Carlos Santiago’nun öldürülmesinin ertesi gününe rastladı. Bir alışveriş merkezini terk etmek için aracın binen Santiago, bir anda kurşun yağmuruna tutuldu.

  

BİR TEK ONLAR DİRENİYOR

Ciudad Juarez gibi sınır bölgesindeki tüm kentlerde faaliyet gösteren gazeteler ölüm korkusundan uyuşturucu kartelleri hakkında haber yapmayı kesti. Tek istisna olan El Diario ise bunun bedelini ödemeye devam ediyor. İki yıl önce, bir muhabirleri de vurularak öldürülmüştü.

 

Santiago’nun çektiği bir fotoğraftan mı, seçkin bir insan hakları yetkilisi olan arkadaşının arabasını kullanıyor olmasından mı yoksa haftalar önce ihbar ettiği gençler yüzünden mi vurulduğu bilinmiyor. Gazetecilerin maruz kaldığı şiddeti kınayan Meksika hükümeti ise organize suç örgütleriyle ateşkes yapmayı veya masaya oturmayı kabul etmiyor.

Haberin Devamı

 

Ancak yetkililer Meksika’nın uyuşturucu kartellerinin kullandığı kartvizite değinmiyor: Bir sokağın köşesinde asılı duran ve polise Santiago ile aynı sonu paylaşabilecekleri uyarısında bulunan mesaj.

 

Santiago’nunkine benzer cinayetlerin soruşturması çeşitli teorilere ve çok az çözüme çıkıyor. 2008 yılında, sekiz yaşındaki kızının gözleri önünde öldürülen polis muhabirinin cinayeti halen çözülemedi. Çünkü soruşturmayı yürüten savcının öldürülmesi suçluların bulunmasını nerdeyse imkânsız kıldı.

 

Gazetecileri Koruma Komitesi yöneticisi Joel Simon, bu ay yayımladığı raporda, çatışmaların şiddetlendiği dört yıl içinde 30 gazetecinin öldüğüne veya kaybolduğuna dikkat çekti ve durum daha da kötüye gittiğini belirtti.

Haberin Devamı

 

SORUŞTURMALAR SONUÇSUZ KALIYOR

El Diario editörleri ise, uyuşturucu çetelerine teslim olmadıklarını ancak yaklaşımlarını değiştirebileceklerini belirtti. Gazete, başyazısında basın ile çeteler arasında ateşkes çağrısı yaparken, “savaşlarda bile gaztecilerin güvenliğini sağlayan kurallar vardır” notu düştü.

 

Yazı işleri yönetmeni yardımcısı Pedro Torres, “Organize suçu haber yapmayı kesmeyeceğiz. Ancak bu konuda artık daha dikkatliyiz. Ekibimizden iki kişiyi kaybetmek bizim için çok fazla. Sadece hakkında haber yaptıklarımızın değil, toplumun da vicdanını eline almasını istiyoruz” dedi.

 

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi, Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon’dan, kendilerini korumak için birçoğu kimliklerini gizlemek zorunda kalan gazetecileri korumasını isteyecek.

Haberin Devamı

 

Meksika, 2006’nın Şubat ayından bu yana gazetecilere karşı işlenen suçlara bakan bir savcı tuttu. Bu görev atanan Gustavo Salas Chávez, Santiago’nun ölümü hakkında yorum yapmaktan çekindi. Özel savcının bürosu açıldığında bu yana, 68 soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmalardan bugüne kadar sadece bir tanesi sonuçlandırıldı.

 

"Mexico Paper, a Drug War Victim, Calls for a Voice" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!