Mehmetçik eğitilmiyor diyenlere yanıt

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik eğitilmiyor diyenlere yanıt
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 10:07

“Askerler Güneydoğu'ya yeterli eğitim almadan gidiyor o yüzden şehit oluyor” iddiaları üzerine Genelkurmay Başkanlığı askerlerin nasıl bir eğitimden geçtiğini göstermek için Türkiye'nin önde gelen gazetecilerini ve televizyoncularını Eğirdir Dağ ve Komando Okulu ve Eğitim Merkezi’ne bu sabah götürdü. İşte bu geziden dakika dakika gelişmeler...

 

Haberin Devamı

EĞİRDİR'DEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Saat: 14.35
GAZETECİLERE 5 BİN KALORİLİK YEMEK

Eğirdir'de devam eden tanıtım gezisine öğle yemeği için ara verildi. Eğitimi izleyen gazetecilere "komando tayını" ikram edildi. Bu yemeği yiyen gazetecilerin aldığı günlük kalori 5 bin kaloriyi geçti.
Sıcaklığın 35 dereceyi geçtiği Eğirdir'de üzerlerinde 30 kilo yükle tatbikat yapan komandolar, dağ bayır demeden tüm güçleriyle kendilerine verilen görevi yerine getirmeye  çalışırken inanılmaz derecede enerji harcıyor.
Mönüde yayla çorbası, karışık kızartma ve çilek vardı.
Yemeğin ardından gazetecilere çay kahve ikram edildi.
Böylece gazeteciler yaklaşık 9 bin komandonun yemeğine ortak olmuş oldu.

Saat: 12.42

Mehmetçik eğitilmiyor diyenlere yanıt

Saygı Öztürk
bildiriyor

EĞİRDİR SANKİ GÜNEYDOĞU OLDU
Mayınların nasıl patladığı askerlerin nasıl pusuya düşürüldüğü ve bu pusulardan kurtulmak için ortaya koydukları taktikler uygulamalı olarak gösteriliyor. Gerçek mermilerin, patlayıcıların ve mayınların kullanıldığı uygulamanın yapıldığı Eğirdir’in arazi yapısı da Güneydoğu’yla benzerlik gösteriyor.
Şu anda araçlarıyla giden askerlerin nasıl pusuya düşürüldüğü gösterilirken görünen manzara Güneydoğu’da yaşananları aratmıyor.

Saat: 11.31
KORGENERAL ÖZEL: MAYINLARI YÜZDE 70’İNİ BULUYORUZ

Eğirdir Dağ, Komando ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda gerçekleştirilen basın turunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve doktrin Komutan Yardımcısı korgeneral Necdet Özel, mayınlara karşı aldıkları yeni önlemleri anlatırken örgütün mayınlarının yüzde 70’ini güvenlik güçlerinin bulup etkisiz hale getirdiği açıkladı. Korgeneral Özel, PKK’nın önceki yıllarda daha çok batmalı mayınlar kullanırken son yıllarda taktik değiştirip, uzaktan kumandalı mayınlar kullanmaya başladığını söyledi.
Korgeneral Özel, mayınlara karşı alınan önlemleri patlayıcılarla ilgili kurslar verilen bölükte de örneklerle anlattı. Yolların hangi bölgelerine mayın döşendiğini canlı bombaların kendilerini nasıl patlattıklarını örgütün yaptığı patlayıcıların neler olduğunu örneklerle gösterdi.
Eğitim merkezinde komando kolunun bir terörist grupla mücadelesi de uygulamalı olarak gösterildi. 27 kişiden oluşan komando timinde terörist grupla karşılaşmasında askerlerin mücadeleyi nasıl başlattığı uygulamalı olarak gösterildi.

ABD’DEN DAHA AĞIR EĞİTİM

Güneydoğu’ya gönderilen askerlerin en ağır eğitim koşullarından geçtiğini kaydeden Korgeneral Özel, Güneydoğu’da kayıpların daha çok ilk atış ya da uzaktan kumandalı mayınlarla olduğunu belirtti. Askerlerimizin son derece başarılı olduğunu bunun da uygulamalarla çok iyi görüldüğünü söyledi. Verilen komando eğitiminin ABD’deki askerlerden fazla olduğu kaydedildi.

Saat: 10.17
Gazeteciler, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu ve Eğitim Merkezi’nin komandolarla özdeşleşen Mavi Dere salonuna alındı. 1971 yılında yapılan bu salonu 1926 yılında kurulan birliğin el bombası armalarının arasında Atatürk’ün “Eğitimin gayesi barışta çok ter, savaşta, az kan ve zaferdir” sözü süslüyor.

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

Tuğgeneral Serdar Serdar Ekizoğlu az önce brifinge başladı …   

Saat: 09.45
Kara Kuvvetleri Org. İlker Başbuğ'un da katılacağı çalışmalarda televizyoncular ve gazetecilere askerlerin nasıl bir eğitim alıp Güneydoğu'ya gönderildiği uygulamalı olarak gösterilecek.Gazeteciler gündüz ve gece eğitimlerini izleyecek.

 

Sabah 06.30'da gazeteciler Genelkurmay Başkanlığı'nda toplandı. Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak geziyle ilgili bilgi verdi. Genelkurmay İletişim Dairesi Başkanı Kurmay Albay Mustafa Oğuz ile Kara Kuvvetleri Basın Şube Müdürü Albay Rıza Özkan da gazetecilere eşlik ettiler.
Aralarında Mehmet Ali Kışlalı, Mercan Çitlioğlu, Erol Mütercimler, Nuran Yıldız, Güler Kömürcü, Enis Berberoğlu, Fikret Bila, Murat Yetkin, İsmail Küçükkaya, Murat Akgün, Mustafa Balbay, Murat Çelik,Saygı Öztürk, Yavuz Oğhan, Erhan Karadağ, Bilal Çetin, Hakan Çelik, İsmail Dükel, İzzet Dağıstanlı, Fahri Sarıkaya, Mehmet Ali Birand, Taha Akyol, Aslan Bulut, Rahim Er, Uğur Şevkat, Metehan Demir’in de bulunduğu çok sayıda muhabir ve fotoğrafçı basın turuna katıldı.

Haberin Devamı

 

Gazetecilerin bulunduğu iki uçak saat 09.00'da Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na indi.

Dağ, Komando ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Serdar Ekizoğlu, komandolarla özdeşleşen Mavi Bere Konferans Salonu'nda saat 10.00'da brifing vermeye başlayacak.

Bazı yayın organlarında yer alan askerlerin yeterli eğitim almadığı iddialarını doğru olmadığını ispatlamak için erler gösterileriyle ortaya koyacak.

 

Genelkurmay'ın büyük önem verdiği "basın turu"na askerlerimizin pusuya karşı koyma, mayın ve el yapımı patlayıcı eğitimi, hücum, motorlu kolda pusuya karşı koyma ateşi, keskin nişancıların gösterisi, arazi araması, dağlardan iniş-tırmanış gösterileri, gece sızmaları, saldırıya karşı ateş, operasyona hazırlık ve sızma eğitimleri de uygulamalı olarak gösterilecek.

Haberin Devamı

 

Kara gazetecilerle sohbet edecek. Güneydoğu'ya giden askerlerin önemli bir bölümünün yetiştirildiği Eğirdir Dağ ve Komando Okulu Komutanlığı'ndaki gösterileri izleyecek yürütülen çalışmalar konusunda bilgi verecek.

 

Türkiye'nin gözü, Eğirdir'den yükselen bu önemli seste olacak. hurriyet.com.tr gelişmeleri dakika dakika aktaracak...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!