Meclis'te Tantan koalisyonu

Güncelleme Tarihi:

Mecliste Tantan koalisyonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00


Sert tartışmalara ve sıkı pazarlıklara sahne olan Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı, bir ilke sahne oldu. Meclis'te İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü toplantıda, hem iktidar hem de muhalefet partilerinin vekillerinden İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a kutlama ve övgü yağdı. Tantan'ı kutlamak için sıraya giren vekiller, 2001'de yüzde 277 oranında zam isteyen Bakanlığın bütçesinin de yetersiz olduğunu savundu.

Söz alan vekillerin hepsi de konuşmalarına Tantan'ı kutlayarak başladı. DYP Bingöl Milletvekili Necati Yöndar, terör olaylarının bitmesiyle birlikte ülkede huzur ve güven ortamının tesis edildiğini, MHP Çankırı Milletvekili Hakkı Duran ise İçişleri Bakanlığı'nın tek başına ''devlet'' olduğunu savundu. DYP Eskişehir Milletvekili Sadri Yıldırım, İçişleri Bakanlığı bütçesini yetersiz bulduğunu belirterek, ''Yapanın yanına kar kalmasın. Yolsuzluk ve hırsızlığın üzerine gidin'' dedi.

FP Erzurum Milletvekili Aslan Polat, İçişleri Bakanı Tantan'ı, ''sınıfı geçen bir iki bakandan biri'' olarak niteledi. ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas da son dönemde gerçekleştirilen operasyonların sadece polisiye değil, ''haksız rekabetin ortadan kaldırılması'' açısından önemli olduğunu savundu.

DYP İstanbul Milletvekili Celal Adan ise Tantan'a, '''Sizi kutluyorum; 300-400 milyon lira maaş alan insanlar, 8.5 milyar doları cebe indirenlere kelepçe vuruyor" dedi. FP Sakarya Milletvekili Cevat Ayhan da ''Bu işin ucu nereye gidiyorsa gitmeli'' diyerek tantan'a destek verdi.
FP Hatay Milletvekili Metin Kalkan ise önceki yıllarda görevini yapan bürokrat ve bakanların görevden alındığını savunarak, ''Elinize sağlık. Ama Allah korusun, bunun aynısı size ve ekibinize sirayet etmesin. Yoksa bu yapılanlara fren mi konulmak isteniyor. Bir komite kuruldu. Niye başına siz getirilmediniz?'' diye konuştu.

Terör bitti OHAL de bitmeli
Komisyon toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, İçişleri Bakanlığı'nın 20001 yılı bütçesinin 254 trilyon 833 milyar lira olarak belirlendiğini ve 2000 yılı bütçesine göre yüzde 227'lik artış sağlandığını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bütçesinin yüzde 26'lık artışla 1 katrilyon 176 trilyon 463 milyar lira olduğunu belirten Tantan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın yüzde 25 artışla 831 trilyon 547 milyar lira, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ise yüzde 31'lik artışla 43 trilyon 672 milyar lira olarak belirlendiğini kaydetti.

Tantan, içişleri Bakanlığı'nın, yurdun iç güvenliği ve asayişin sağlanması, kamu düzeninin korunması, verimli çalışan bir taşra yönetim mekanizmasının tesisi, mahalli idareler açısından yön verici düzenlemelerin yapılması, kaçakçılığın men ve takibi ile sivil savunma, nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinden sorumlu olduğunu söyledi. Görevlerini yerine getirirken çağın gereklerini, ülke ihtiyaçlarını ve halkın beklentilerini gözönünde bulundurduklarını belirten Tantan, bilimsel ve teknolojideki gelişmelerin de takip edildiğini kaydetti.

''Güvenlik güçlerinin özverili ve başarılı mücadelesi sonucunda ülkemizde sağlanmış bulunan huzur ve güven ortamı malumlarınızdır'' diyen Tantan, şunları kaydetti:

"Bu mücadele, bugüne kadar olduğu gibi, ekonomiyi kaosa sürüklemeden, meşruiyet içerisinde ekonomik faaliyet yürütenlere zarar vermeden, ticari ve siyasi rekabetlere alet olmadan, ideolojik fırsatçılıklara prim vermeden, dürüst ile soyguncuyu bir tutmadan hukuk kuralları içinde ve hakkaniyet esaslarına göre yürütülecek.''

Olağan hale geçilsin
FP Adıyaman Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, bazı illerde uygulanan Olağanüstü Hal uygulamasının kaldırılmasını isteyerek, ''Artık Türkiye'nin olağana gelmesi lazım. Mevcut olağan yasaların artık yeterli olacağı kanısındayım'' dedi.

Hakkari Bağımsız Milletvekili Evliya Parlak da Olağanüstü Hal uygulamasının ''yaklaşık 21 yıl sürdüğünü'' ifade ederek, terörün bittiğini söyledi ve bu uygulamanın uzatılmamasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!