’Martha Stewart’ın koltuğunu iki kadın yönetici dolduracak

Güncelleme Tarihi:

’Martha Stewart’ın koltuğunu iki kadın yönetici dolduracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2008 00:00

67 yaşındaki yaşam gurusu Martha Stewart’ın Martha Stewart Living Omnimedia şirketine, aynı yaşta iki kadın aynı anda CEO olarak atandı.

Stewart’ın borsa sahtekárlığından içeri alındığı dönemde, şirketi batmaktan kurtaran Susan Lyne’in yerine iki kadın yöneticinin birden atanması, şirkette ’koltuğun paylaşması huzursuzluk yaratmaz mı’ tartışmasını da başlattı.

TASARIMCI ve yaşam gurusu 67 yaşındaki Martha Stewart’ın kendi adıyla kurduğu Martha Stewart Living Omnimedia’da (MSO), aynı yaşta iki kadın aynı anda CEO olarak oturacak. Stewart’ın, şirketin hisse senetleri ile ilgili içerden bilgi sızdırarak borkada işlem yapma suçundan içeri alındığı dönemde, şirketi batmaktan kurtaran Susan Lyne’in yerine iki kadın yöneticinin birden atanması, şirkette ’iki kadının aynı koltuğu paylaşması huzursuzluk yaratmaz mı’ tartışmasını başlattı.

İki başlı şirket

Yaklaşık 4 yıl önce ABC Entertainment’ta çalışırken Martha Stewart’ın ev dekorasyon ürünleri şirketine transfer 58 yaşındaki Susan M. Lyne, çarşamba günü istifa etti. Lyne’den sonra şirkette yeni yönetim modelinin iki başlı olmasına karar verildi. Buna göre şirketin medya bölümü başkanlığını Yahoo’nun satış direktörü olan 53 yaşındaki Wenda Harris Millard, pazarlamayı ise 2005’te lüks kadın aksesuvarları markası Kate Spade’in operasyon direktörlüğünden gelen aynı yaştaki Robin Marino yürütecek.

Aynı ofisi paylaşacaklar

Marino ve Millard, şirketi sadece beraber yönetmekle kalmayacaklar. Aynı zamanda şirketin yönetim kurulu başkanı Koppelman dışında, Martha Stewart ve yaratıcı direktör Gael Towey ile birlikte aynı ofisi de paylaşacaklar. Şimdi yatırımcılar, yeni bir yönetim modeli deneyen MSO’nun çift başlı yönetimde ne kadar uyumlu bir çalışma sergileyeceğini merak ediyor.

Martha Stewart zor kadın

Değişik sektörlerde tecrübe kazanmış kadın yöneticilerin, kendi görev alanlarında başarılı olsalar bile şirket bütçesinin dağılımı tartışılıyorken birbirlerini ne kadar tolere edebilecekleri şimdiden merak uyandırıyor. CEO’ların önündeki bir zorluğun da şirketin kurucusu Martha Stewart olduğu belirtiliyor. Renkleri değişmesin diye atlarını güneşe bile çıkarmayan zor kadın Stewart’ın bir önceki CEO Lyne’le nasıl çalışacağı da oldukça büyük tartışmalar yaratmıştı.

Dengeyi Charles kuracak

Martha Stewart, kendi ismiyle çıkardığı ev dekorasyonu ürünleri başta K-Mart mağazaları Amerika’nın dört bir köşesinde satılan bir iş kadını olması dışında, aslında Amerikalı kadınların tüm hayatını değiştiren bir "yaşam gurusu". Televizyon programından, kitaplarından verdiği tavsiyeler harfi harfine uygulanan Stewart’ın ürünleri de kapışılıyor. Hapisten çıkmasının ardından şirketinde yöneticilik yapması yasak olan Stewart’ın çiftli yönetimde şimdiye kadar olduğundan daha fazla müdahil olacağı tahmin ediliyor. Ancak iki başlı yönetimde CEO’lar arası iletişimi resmi olarak yönetim kurulu başkanı Charles Koppelman’ın yürüteceği söyleniyor. Koppelman da atamayla ilgili "Bu şirketin zamkı yine Martha ve ben olacağız" diyor.

İçeriden bilgi aldı 5 ay hapiste yattı

2001’de Amerika’nın en güçlü üçüncü kadını olarak anılan Martha Stewart’ın başı biyomedikal şirketi ImClone hisselerinin büyük bölümünü satmasıyla derde girmişti. Şirketin onay bekleyen bir ilacının hükümetten izin alamadığını önceden öğrenen Stewart, haber herkese açıklandığında değer kaybedeceğini bildiği için hisselerini aniden satmıştı. Bu olayın ardından da içeriden bilgi alarak kazanç sağlamaktan 20 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Susan Lyne’ın istifasıyla hisseler düştü

NEW York Borsası’nda MSO adıyla işlem gören Martha Stewart Living Omnimedia, geçen yılı 327.9 milyon dolarlık satışla tamamladı. Net kárı ise 10.3 milyon dolardı. Ancak şirket, bu yılın ilk çeyreğinde 67.8 milyon dolar satış gerçekleştirdi ve zarar açıkladı. Üstüne Susan M. Lyne’in ayrıldığı haberi gelince MSO kağıtları, bir anda yüzde 6 değer kaybetti.

Time Warner çekildi, NBC’nin eli güçlendi

NBC, hava durumu kanalı Weather Channel’ı bünyesine geçirmek konusunda sona yaklaştı. En büyük rakibi olarak görülen Time Warner’ın çekildiğini açıklaması, NBC’nin elini oldukça güçlendirdi. NBC Weather Channel içni en son 3.5 milyar dolarlık teklif götürmüştü. Teklifleri değerlendiren Landmark iki alıcının da fiyat tekliflerini yükseltmesinitalep etmişti. Time Warner yeni teklifini göndermek yerine alım yarışından çekildiğini açıkladı. Bu da Landmark’ın teklifi 5 milyar dolara yaklaştırma çabasının sonunu getirmiş oldu. NBC’nin Weather Channel’ı alması durumunda kendi elindeki Weather Plus ile birleştirerek reklam pazarındaki payını büyük ölçüde artırması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!