Mardin Valiliği: Nusaybin, Cizre ve İdil’den 7 bin 18 aile göç etti

Güncelleme Tarihi:

Mardin Valiliği: Nusaybin, Cizre ve İdil’den 7 bin 18 aile göç etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 15:24

MARDİN Valiliği, Nusaybin İlçesi ve Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerinde yaşanan olaylar nedeniyle 7 bin 18 ailenin Mardin ve güvenli ilçelere göç ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Mardin Valiliği, en çok göçün Nusaybin’den yaşandığını belirterek, en fazla göç alan ilçenin ise Midyat olduğu kaydetti.

Açıklamada, "Mardin şehir içinde bir ilçeden bir diğerine ve Mardin dışından Mardin merkezi ve ilçelerine göç etmek durumunda kalan aileler için, ilimizde devlet kurumu ve STK’lar çeşitli çalışmalar yapmış ve yapmaktadır. Bu çalışmalar vesilesiyle barınma, sağlık, eğitim ve sosyal uyum sorunları olan aileler ve bireyleri ile ilgilenilmiş, muhtaç durumda olan ailelere ise ekonomik destek verilmiştir. Mardin dışından Mardin’e ve Mardin’in kendi ilçeleri arasında gerçekleşen göçlere dair günlük olarak düzenli tablolar halinde kayıtlar tutulmakta ve ailelerin durumu düzenli olarak takip edilmektedir. En çok göç veren ilçemiz Nusaybin’dir (4389 aile). Ayrıca Şırnak’ın Cizre (1636 aile) ve İdil (993 aile) ilçeleri de yakınlığı nedeniyle ilimize yoğun göç vermektedir. Buna karşın en çok göç alan ilçelerimiz ise sırasıyla Midyat (3297 aile), Artuklu (2162 aile) ve Kızıltepe’dir (1504 aile). İç göç hareketliliği gösteren toplam aile sayısı 7339 olup bunlardan sadece 291’i geri dönmüştür. İç göçle hareket eden kişi sayısı 39.036’dir" denildi.

''KAMUYLA BİRLİKTE STK VE SİYASİ PARTİLER DE YARDIM ETTİ''

Mardin’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerinin de vatandaşlara sahip çıkarak yardım ettiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Mardin’de kendi imkanları doğrultusunda barınma ihtiyaçlarını karşılayan ailelere maddi destek sağlanmaktadır. Valiliğimiz, bu imkƒnları bulunmayan ailelere için Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) ile bir protokol imzalayarak bedeli Valilik tarafından karşılanmak üzere Mardin’deki otellere yerleştirilmişlerdir Kurumlarımız ve STK’ların otak çalışmasıyla şu anda 720 kişi (240 aile) bu kapsamda otellerde misafir edilmektedir. Halihazırda İlimizde barınma sorunu yaşayan kimse bulunmamaktadır. Barınma sorununun akabinde ikinci olarak göç nedeniyle birçok ailenin ekonomik yoksunluk yaşayabileceği ve muhtaç durumda olabileceği göz önüne alınarak tüm ilçelerimizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarımız aracılığıyla göç eden ailelere ekonomik destek verilmektedir. Bütün ilçe vakıflarımızın katkı sağladığı yardımlar çerçevesinde, 8 bin 62 aile ve 980 öğrenciye 5 milyon 817 bin 536 TL. nakdi destek sağlanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından iç göç nedeniyle mağduriyet yaşayan ailelere sosyo-ekonomik destek verilmesi için sosyal incelemeleri yapılmış ve durumu uygun görülenler hakkında ödeme yapmak için onaylar alınmıştır. 732 aileye nakit yardımı yapılması planlanmış bu kapsamda 571 bin 225 TL ödenmesi için onay çıkartılmıştır. Ayrıca vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Midyat ilçemize 1 milyon 500 bin TL., Kızıltepe İlçemize 600 bin TL., Dargeçit ilçemize ise 200 bin TL. ek ödenek aktarılmıştır. Ayrıca ailelerin saptanan ihtiyaçlarına bağlı olarak ilimizdeki sivil toplum kuruluşları tarafından gıda kolisi ve temel ihtiyaç malzemesi yardımı yapılmıştır."

GIDA, YİYECEK VE BARINMA YARDIMI

Bu ailelere, gıda, yiyecek, giyim, barınma gibi yardımların da yapıldığı kaydedilen Valilik açıklamasında şöyle denildi:
"Diyanet Vakfı; 3 bin 500 adet gıda paketi, 3 bin 500 adet battaniye 10 bin 750 adet toplam değeri 426 bin 250 TL olan 25 TL’lik alışveriş kartı,80 aileye giyim yardımı,127 bin 320 adet ekmek. Mardin Kardeşlik ve Yardımlaşma Platformu; 2 bin 700 adet battaniye, bin 200 adet gıda paketi, 200 çift çocuk ayakkabısı, bin 500 kişiye giyim yardımı, bin 185 paket çocuk bezi, 100 kutu çocuk maması, bir kısım muhtaç ailelere nakdi yardımda bulunulmuştur. Memur-sen; 2 bin 620 adet gıda paketi. İHH; 750 adet gıda paketi, 250 adet hijyen paketi. AK Parti teşkilatları süreç boyunca veri tabanımızdaki ailelere toplam 23 TIR’lık gıda, battaniye, giyim eşyası, soba, çocuk bezi vb malzemelerden oluşan bir katkıda bulunmuşlardır. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık hizmetleri aksatılmadan devam etmekte olup; gebe takip, bebek aşısı ve evde bakım hizmetleri sağlık personeli tarafından yürütülmektedir. Göç etmek zorunda kalan ailelerin tümüne Psiko-sosyal destek verilmiştir. Bu hizmetin yürütülmesi için gerek Mardin’de görev yapan personel gerekse bakanlık tarafından görevlendirilen personelle 6 bin 673 kişiye Psikososyal destek hizmeti sunulmuştur. Mardin’e yerleşen ve toplum yararına çalışma programına katılmak isteyen 300 kişiye iş imkanı sağlanmıştır. İşe başlayan kişilere 4 ay boyunca 1.300 TL ödeme yapılacaktır. Operasyonların yapıldığı ilçelere yeniden inşaa çalışmaları başlatılmış yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu Dargeçit’te üçü ağır 191 adet hasar tespitinde bulunulmuştur. Derik’te ise 13’ü ağır 368 adet hasar tespiti yapılmıştır. Şimdiye kadar yapılan müracaatlara karşılık mağdur vatandaşlara toplam 577 bin 400 TL ödeme yapılmıştır." (Nezir GÜNEŞ/MARDİN - DHA)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!