Manyetik ivme ışık hızına rakip

Güncelleme Tarihi:

Manyetik ivme ışık hızına rakip
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Işık hızıyla yolculuk müthiş bir hayal. Bilimadamları, yine de bu yolculuğu olanaklı kılmaya çalışıyor. ABD'li Prof. Robert Winglee, bilgisayarda, manyetik alan ivmesiyle 288 bin km’ye ulaştı.

Uzayda yolculuk kısalacak

FİZİKÇİLERE göre insanoğlunun uzayda ışık hızıyla ilerleyen gemiler yapması için enerji haline gelmesi gerekir. Ve böylesine bir yolculuk ancak ve ancak bilimkurgu kitapları ya da filmlerinde yer alır. Buna kimse itiraz etmezken ABD'nin Seattle kentindeki Washington Üniversitesi'nden Profesör Robert Winglee, insanoğlunun ışık hızına çok yakın bir hıza ulaşmasının yolunu bulduğunu ilan etti.

Profesör Robert Winglee'ye güneşteki patlamalar ve manyetik alan esin kaynağı oldu. Winglee, manyetik alanın güneşteki gazları manyetik balonlar halinde saatte 3.6 milyon km hızla uzaya savurduğunu belirledi. Şimdi Prof Winglee, manyetik alanın ivme gücünden yararlanarak ışık hızına erişecek uzay gemileri yapmayı planlıyor.

Uzay aracı manyetik bir balonun içine yerleştirilerek uzaya fırlatılacak. Uzay aracı bu sayede saniyede 80 km, saatte ise 288 bin km hıza ulaşacak. Yani uzay araçları neredeyse saatte 300 bin km hızla yol alan ışık hızına ulaşacak. Teori bilgisayar ortamında test edildi.

Önümüzdeki günlerde ise teori, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından Alabama'daki Marshall Uzay Merkezi'nde denenecek. Eğer denemeler başarılı olursa, günümüzde 10 gün süren bir uzay yolculuğu, sadece 1 gün sürecek. Prof. Winglee, testlerim olumlu sonuç vermesi halinde manyetik ivme gücüyle çalışan araçların 10 yıl içinde gerçek olabileceğini belirtiyor.

Buluşlar insanoğlunun hizmetinde

10 yıl sonra neler olacak

Amerikan New York Times Magazin isimli dergi, 2010 yılında insanoğlunu bekleyen yeniliklerle ilgili bir derleme yaptı. 10 yıl sonra oyuncak ayılar dil öğretecek, büyümeyen çimler geliştirilecek, kolesterolü kontrol eden margarin üretilecek, giyeceğiniz kıyafet size mutluluk verecek.

Çim biçmeye gerek kalmayacak

Salk Enstitüsü'ndeki bilim adamları tütünün genetik yapısını değiştirerek 25 cm'lik cüce bitkiler yetiştirdi. Genler bitkinin büyümesini engellemekle kalmıyor, yaprakların uzun süre yeşil kalmasını da sağlıyor. Tütündeki başarının çimlere de uygulanması, böylece sabit ve cüce çimlerin elde edilmesi tasarlanıyor. Böylece çim biçmeye de gerek kalmayacak.

Makyaj, tip değiştirecek

Tenin rengini değiştiren pigment sistemi uzmanı Dr.James Nordlund 10-15 yıl sonra bir kremle istediğimiz kadar sarışın ya da esmer olacağımızı söylüyor. Tendeki devrimde Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi anotomi ve hücre biyolojisi Prof. Mac Hadley'in imzası var. Sentetik bir molekül yaratan ve 1984'te kendisinde deneyen Prof.Hadley teninin giderek bronzlaştığını farketti.

Ölmüş starlarla yeni filmler

Teknoloji sayesinde çoktan toprak olmuş oyuncular film çevirecek. 3dMaxMedia, PentaMedia ve Hewlett Packard, ölmüş iki Hintli oyuncunun başrolü oynadığı yeni bir film yayınlayacak.

Kaza yapmayan otomobil

Delphi Otomotiv Sistemleri'nin geliştirdiği ‘‘Adaptive Cruise Control’’ teknolojisi otomobillerin peşpeşe çarpışmasını engelliyor. Radar öndeki aracın hızını tespit ediyor, otomatik komutaya ve fren kontrol merkezine enformasyon gönderiyor. Çarpışma anında sistem devreye girerek önlemini alıyor.

Oyuncak ayı, yabancı dil öğretecek

Geleceğin oyuncak ayıları ürkütecek kadar gelişmiş yaratıklar olacak. Hikayeler anlatan, arkadaşlarının ismini öğrenen, kişiliğini biçimlendiren ve giderek daha karmaşık hale gelen oyuncak ayılar birkaç yıl sonra piyasada. Yüksek teknoloji harikalarına imza atan, çocuklar için dizüstü bilgisayarlar geliştiren Team Concepts şirketi, ‘‘Akıllı Alex’’ler de hazırlıyor. Oyuncak ayılar, insan sesiyle konuşacak, ses tanıma yeteneği olacak, şakalar yapacak, hatta yabancı dil öğretecek şekilde programlanacak.

Uçan kabinler

Stanford Üniversitesi'nde ihtisasını yapan, Skytran Inc. uzmanlarından Doug Malewicki en büyük dertlerinden biri ulaşım olan, zamanla yarışanlar için özel, uçan kabinler tasarlıyor. Alışverişten fırlayan bir Amerikalı, bilet yerine geçen kimliğini gösterecek, fiberglastan özel kabinine yerleşecek ve istediği adrese hızla ulaşacak.

Beyin gücüyle objeler hareket edecek

Bilim beyin gücünü yeniden keşfedecek. ABD'nin Georgia eyaletinde V.A. Tıp Merkezi'nde bilimadamları felçli bir hastaya çip naklederek beyin dalgalarını kontrol etmeyi öğrettiler. Hasta, şimdi beyin dalgalarıyla sadece düşünerek bilgisayara yazı yazabiliyor. Gelecekte bu tür hastalar özel çipler sayesinde felçli uzuvlarını yeniden kullanabilecek.

Pistler bilgisayarda

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin Yüksek Hız Sivil Taşımacılık Programı uzmanları Concorde'un penceresizliğinin ve pilotların pisti görememe sorununu aştılar. Dış Görsel Sistemi (X.V.S) dış dünyayı dijital olarak, grafiklerle pilotun ekranına döküyor. Pilot, pistin beyaz çizgileri, ufuk çizgisi, pistteki objeler gibi tüm detayları görebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!