Makarios'un kimliği ilanla satılık

Güncelleme Tarihi:

Makariosun kimliği ilanla satılık
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 23:12

Gazeteyi ilanlarına kadar okuyanlar vardır. Onlardan değilim ama bir ilan gördüm ki gözlerim büyüdü okurken. İlanda şunlar yazılıydı: ‘‘Kıbrıs Rum Ruhani Lideri Makarios'un orijinal kimliği satılıktır.’’

Kimlik kimin elindeydi? Nasıl ele geçmişti? Niye satıyorlardı? Fener Rum Patrikhanesi'nin bundan haberi var mıydı? Almak isterler miydi? Patrikhane bu konuda bir yorumlarının olmadığını söyledi. Başpiskopos Makarios'un kimliğini elinde bulunduran Metin Erbilgin önce fazla bilgi vermek istemedi. Daha sonra gazeteci olduğumu ve kimliğin hikayesini merak ettiğim için aradığımı söyleyince rahatladı. MİT ajanı olabileceğimi düşünmüş, bu kimlik yüzünden başına neler gelebileceğini kestiremediği için de temkinli olmak istemiş.

Kimlik sizin elinize nasıl geçti?

- Kıbrıs'a bir toplantı için gitmiştik. Bir akşam yemeği sırasında sohbet ederken, Kıbrıs'ta yaşayan arkadaşlarımızdan biri Makarios'un kimliğinin kendisinde olduğunu söyledi. Biz de inanmadık getirip göstermesini istedik.

Onun eline nasıl geçmiş peki?

- Arkadaşımın babası 1974 harekatı sırasında Kıbrıs Nüfus Müdürlüğü'nde çalışıyormuş. Ada bölününce kayıtların bir kısmı Türk tarafında kalmış. Arkadaşım babası öldüğünde eşyalarını karıştırırken bu kimliği bulmuş. Herhalde kendisine saklamak için almış o kimliği. Babasının ölümüne kadar da bu kimlikten haberdar değilmiş zaten.

Arkadaşınız kimliği satmanız için mi size verdi? Niye kendisi değil de siz satıyorsunuz?

- Paraya ihtiyacı olan biri değil kendisi. Satmayı da hiç düşünmemiş bugüne dek. Biz biraz kafasına soktuk. Kendisi hálá Kıbrıs'ta yaşadığı için biraz da korkuyor. O yüzden pek adı geçsin istemiyor.

İlan verdikten sonra kimler aradı? Kaça satıyorsunuz?

- 60-70 kişi aradı. Çoğunlukla erkeklerdi. Genellikle Rumların gittiği bir restoranın sahibi hanım kimlik için 18 bin dolar önerdi. Arayanlar arasında en yüksek fiyatı veren o oldu. Bizim belirlediğimiz bir fiyat yok. Arayanlardan teklif alıyoruz.

Sizin satış için irtibata geçmek istedikleriniz oldu mu?

- Bazı papazlara sorduk. İlgilenmediklerini söylediler. Ama belki de korktukları için böyle söylediler, bilmiyorum.

KIBRIS BAŞPİSKOPOSU

Mihail Khristodulos Makarios 1913'de Kıbrıs Panayia'da doğdu. Atina Üniversitesi'nde ilahiyat ve hukuk okudu. 1946'da papaz olunca Yunanca ‘‘kutsal’’ anlamına gelen Makarios adını aldı. Kıbrıs'ı Yunanistan'a katma amacını güden Enosis çalışmalarına önderlik etti. Bu gayretinin sonucu Kıbrıs Başpiskoposluğu'na seçildi. 13 Aralık 1959'da bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığına seçildi. 1977'de öldü.

SAHİBİNDEN SATILIK KİMLİK!

Makarios'un kimlik kartı Kıbrıs Hükümeti tarafından 165642 seri numarasıyla verilmiş. Kimlikte adı soyadı, doğum tarihi, doğum yeri ve mesleği olan başpiskoposluk ünvanı yazıyor. Kimliğin sağ tarafında Makarios'un parmak izi de var. Sol tarafta ismi resmi ve 20 Kasım 1959 tarihli soğuk damga bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!