"Mafya lideri olmak istiyorum"

Güncelleme Tarihi:

Mafya lideri olmak istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 11:29

Diyarbakır'da suca bulaşan cocukların 42.9'u filmde haksızlıklarla mücadele eden mafya liderini canlandıran başrol oyuncusu olmak istiyor

Haberin Devamı


Diyarbakır'da suça bulaşan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada çocukların 42.9'unun haksızlıklarla mücadele eden mafya liderini canlandıran film ve dizilerde başrol oyuncusu olmak istediği belirlendi.

Suça bulaşan çocuklara rehabilitasyon hizmeti vermek amacıyla yaklaşık 2 yıl önce oluşturulan Şehitlik Çocuk ve Gençlik Merkezince kapkaç suçuna bulaşmış 16-18 yaş arası 50 çocuk üzerinde araştırma yapıldı.
Araştırmada, “Televizyonlarda daha çok hangi programları izlersin” sorusuna çocukların yüzde 40.8'i karate filmleri, yüzde 20.4'ü magazin içerikli programlar, “Hangi tür filmlerde başrol oyuncusu olmak isterdin” sorusuna, çocukların yüzde 42.9'u haksızlıklarla mücadele eden mafya reisi, yüzde 18.4'ü karate filmleri, yüzde 18'i de komedi filmleri şeklinde yanıtladığı belirlendi.

Haberin Devamı

Kapkaç suçuna bulaşmış çocukların daha çok mafya tarzı dizileri izledikleri ve onları kendilerine örnek aldıkları belirlenen araştırmada, televizyonlarda şiddet ve mafya içerikli dizileri izleyen çocukların da şiddete eğiliminin arttığı kaydedildi.

Araştırmada, filmlerdeki katil, soyguncu ve mafya reislerinin davranışlarının özendirici bir şekilde işlenmesinin son derece zararlı olduğu, çocuklarda zeka ve muhakeme kabiliyetinin henüz tam olarak gelişmediği için izledikleri programların doğru veya yanlış yönlerini ayırt edemedikleri belirtildi.
“Suça bulaşmış çocukların sorunlarını çözen bir ekipte olsaydınız onlara kurtarmak için neler yapardın?” sorusuna da çocukların çoğunluğu, suça bulaşmış çocukların mesleki işlere yönlendirilmesi ve onlar için sosyal tesisler kurulması yönünde çalışma yapacakları yanıtını verdi.
Çocuklar ayrıca maddi durumu kötü olanlara da maddi destek verilmesi gerektiği şeklinde duygularını dile getirdikleri ifade edilen araştırmada, çocuk suçluluğunda psiko-sosyal ve pedagojik sorunların ağır bastığının ortaya çıktığı kaydedildi.

MERAK VE ARKADAŞ UYUŞTURUCUYA GÖTÜRÜYOR

Araştırmada, çocukların yüzde 75.5'nin bağımlılık yapan madde kullandığı, “Hangi tür madde kullandın?” sorusuna yüzde 61.2'sinin esrar, yüzde 8'sinin de “uçucu madde” olarak yanıtladığı kaydedildi.
“Bağımlılık yapan maddelere nasıl bulaştın?” sorusuna da çocukların yüzde 36'sının meraktan, yüzde 34.7'si arkadaş etkisiyle, yüzde 12'si sıkıntıdan yüzde 7'si de televizyon programlarının etkisiyle bağımlılık yapan maddelere bulaştığını söylediği belirtildi.
Araştırmaya katılan çocuklara “Bağımlılık yapan maddeleri nasıl temin edersin” sorusuna çocukların yüzde 38.5'nin arkadaşlarının maddeyi temin ettiğini, yüzde 34.7'sinin ise hırsızlık yaparak aldığını söyledikleri kaydedildi.

“DİZİ KARAKTERLERİNİ ÖRNEK ALIYORLAR”

Merkez Müdürü Halef Berent, AA muhabirine yaptığı araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, suça bulaşan çocukların suça bulaşma nedenleri konusunda yaptıkları araştırmada, çocukların yüzde 38'inin 9-12 yaşında suça bulaştığının belirlendiğini anımsattı.

Haberin Devamı

Çocukların sosyal çevrenin olumsuzluklarından dolayı kapkaç, yankesicilik ve gasp suçlarına bulaştığı, kapkaça bulaşan çocukların bir çoğunun kendi aralarında çeteler oluşturarak, bu işleri organize yaptıklarının anlaşıldığını hatırlatan Berent, kapkaç suçuna bulaşmış çocukların bir çoğunun esrar kullandığını söyledi.
Berent, uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmiş bulunan çocukların bu maddeleri elde etmek ya da gerekli parayı sağlayabilmek için “adam öldürme” dahil her türlü şiddete başvuracak bir sürecin içine girdiklerini, bu kapsamda çeşitli suçlar işlediklerini ve bu suçların başında da kapkaç geldiğini belirterek, bu çocuk ve gençlerin maddeyi kullandıktan sonra suç işleyebilecek duruma geldiğini kaydetti.
Berent, şöyle dedi:
“Kapkaç suçuna bulaşmış çocuklar daha çok mafya tarzı dizileri izliyorlar ve bu karakterleri kendilerine örnek alıyorlar. Bu tür programların özendirici bir şekilde işlenmesi son derece zararlı. Çocuklar da onlar gibi olmak istiyorlar. Toplumda insanlar tarafından saygı görmek istiyorlar. Bu nedenle mafya lideri olmak istiyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!