Meteoroloji ve AFAD'dan 64 ile uyarı! Bakan Yerlikaya: Vatandaşlarımızdan ricamız, uyarıları hassasiyetle dikkate almaları

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2023 14:26

Meteoroloji ve AFAD, pazar günü beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle 44 il için turuncu, 20 il içinse sarı kodlu uyarı yaptı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, "Özellikle turuncu uyarı verilen illerimizde yaşayan hemşerilerimizin çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum” ifadelerine yer verdi. Sabah saatlerinde birçok ilde fırtına ve sağanak etkisini artırdı.

Haberin Devamı

Meteoroloji bugün ve yarın beklenen kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle alarm durumuna geçip, 64 kente uyarıda bulunmuştu. Meteoroloji'nin uyarılarının ardından tüm yurtta sağanak ve fırtına etkili olmaya başladı.

İstanbul Kağıthane'de çatı uçtu

İstanbul'da sabah saatlerinde fırtına ve sağanak etkisini artırdı. Meteoroloji'nin günlerdir yaptığı uyarıların ardından İstanbul'da şiddetini artıran fırtına nedeniyle Kağıthane'de bir binanın çatısı uçtu. 


Olayda şans eseri yaralanan olmazken, sokaktaki bazı araçlarda hasar oluştu. İstanbul'da fırtına ve yağış etkisini sürdürüyor. 

İzmir’de deniz taştı, deniz suları kaldırımla birleşti 

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle deniz taştı, yollar göle döndü, deniz suları kaldırımla birleşti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, bölgede çalışma başlatırken, vatandaşlara da araçlarını bulunduğu yerden kaldırmaları için anons yapılmaya ve sirenler çalınmaya devam ediliyor.

Lapseki-Gelibolu seferleri durduruldu

Çanakkale’de etkili olan fırtına gece boyunca etkisini gösterdi. Bölgede gün boyu etkili olan fırtına nedeniyle akşam saatlerinde Çanakkale Boğazı kuzeyden, güneye tek yönlü olarak gemi trafiğine kapatılmıştı. Çanakkale Liman Başkanlığı'nın olumsuz hava şartlarından dolayı aldığı kararla, Lapseki-Gelibolu hattındaki seferler geçici olarak durduruldu.

64 ile sarı ve turuncu kodlu uyarı

Pazar günü beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle 44 il için turuncu, 20 il içinse sarı kodlu uyarı yapıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, "Özellikle turuncu uyarı verilen illerimizde yaşayan hemşerilerimizin çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Turuncu uyarı verilen iller şöyle: "Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat ve Zonguldak.”

Sarı uyarı verilen şehirler ise şu şekilde: "Adana, Adıyaman, Ardahan, Aydın, Bilecik, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kırklareli, Malatya, Mersin, Nevşehir, Niğde, Osmaniye ve Uşak.”

Marmara Denizi'nde fırtına: Dalgalar 2-3 metreye ulaştı, seferler iptal edildi

Cumartesi öğle saatlerinde başlayan fırtınanın pazar akşam saatlerine kadar devam edeceği öngörülen fırtına İstanbul'da etkisini gösterdi. Beşiktaş sahiline vuran dalgaların boyu 2 3 metreye ulaşırken deniz seferleri de olumsuz etkilendi.



Mersin'in yüksek kesimlerine bilye büyüklüğünde dolu yağdı

Türkiye’nin dört bir yanında etkili olan kış şartları Mersin ve çevresinde de etkisini gösterdi. Akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağışla birlikte Gülnar ve Bozyazı ilçelerinin yüksek kesimlerine bilye büyüklüğünde dolu yağdı. Uzun süren sağanak, kent genelinde hayatı olumsuz etkiledi. Yetkililer olumsuz hava şartları konusunda vatandaşları uyardı.



ÇANAKKALE- ECEABAT FERİBOT SEFERLERİNDE İPTAL

Çanakkale’de etkili olan fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Çanakkale Boğazı ile Adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan GESTAŞ firması, fırtına nedeniyle Çanakkale-Eceabat hattında yarın yapılması planlanan bazı feribot seferlerinin iptal edildiğini duyurdu. Buna göre; Çanakkale’den saat 01.00 ve 05.00 seferleri, Eceabat’tan ise saat 04.00 ve 06.00 seferleri yapılamayacak

Yalova’da fırtınanın savurduğu çatı 2 kişiye çarptı

Olay, saat 17.30 sıralarında Termal İlçesi, kırsal Yenimahalle Mahallesinde meydana geldi. Kentte, sabah saatlerinde başlayan ve saatteki hızı 36 kilometreye ulaşan rüzgarın etkisiyle bir evin çatısı uçtu. Kopan çatı yolun karşısında bulunan bir binaya çarparak parçalanırken, yola savrulan parçaları 2 kişiye çarptı. Olayı gören çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerince olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralılar Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Jandarma ekipleri de çatının koptuğu binada incelemede bulundu. Tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.


ANTALYA'DA TEKNE BATTI, UÇAKLAR İNEMEDİ
ANTALYADA TEKNE BATTI, UÇAKLAR İNEMEDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün turuncu kod uyarısı yaptığı Antalya'da şiddetli yağmur ile fırtına etkili oluyor. Şiddetli yağmurla birlikte Antalya'nın şehir merkezindeki yollarda su birikintileri oluştu, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Zemin katlardaki ev ve iş yerleri suyla dolarken, kent trafiği durma noktasına geldi. Şiddetini arttıran yağmur zaman zaman yerini dolu yağışına bıraktı. Kepez ilçesinde bulunan kanallar taştı. Bazı evlerin bahçeleri suyla doldu. Kentin en işlek noktalarından Cumhuriyet Meydanı'nda yağmura hazırlıksız yakalanan bir vatandaş, güneş şemsiyesiyle korunmaya çalıştı.



Fırtına nedeniyle dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde dev dalgalar oluştu. Antalya’nın turizm beldesi Kundu’da balıkçı barınağında bulunan bir tekne fırtına nedeniyle battı. Teknede kimsenin olmaması ise olası bir facianın önüne geçti.


Kentte yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle hava trafiğinde de aksamalar yaşandı. Bazı uçaklar Antalya Havalimanı'na inemezken, kalkış yapmak isteyen bazı uçuşlarda da gecikmeler yaşandı. İniş yapamayan bazı uçaklar uzun süre havada tur atmak zorunda kalırken bazıları da farklı havalimanlarına yönlendirildi.


Antalya'da yağmurun yarın sabah, fırtınanın da yarın akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

RİZE'DE HEYELAN: TOPRAK ALTINDA KALAN DURAK YIKILDI
RİZEDE HEYELAN: TOPRAK ALTINDA KALAN DURAK YIKILDI

Rize'nin Hemşin ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle heyelan meydana geldi. Hemşin- Pazar kara yolunda, yamaçtan akan toprağın altında kalan boş haldeki durak yıkıldı.

Kentte etkili olan sağanağın ardından Hemşin-Pazar kara yolunda öğle saatlerinde heyelan meydana geldi. Toprağın yumuşamasıyla yamaçtan kopan toprak kütlesi kara yoluna aktı. Bu sırada güzergahtaki yolcu bulunmayan durak da yola akan toprak yığını altında kalarak yıkıldı. İhbar üzerine bölgeye AFAD ve İl Özel İdaresi ekipleri sevk edildi. Ekipler iş makinesiyle yolda temizlik çalışması başlattı.

MUĞLA'DA HORTUM ÇATILARI UÇURDU

Muğla'nın Dalaman ilçesinde çıkan hortum evlerin çatılarını uçurdu, elektrik direkleri ve ağaçları devirdi. Hortum çevredekiler tarafından cep telefonuyla görüntülendi.
Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’nin kıyı kesimlerinde oluşabilecek olumsuz hava koşullarına karşı önlem alınması uyarısının ardından Dalaman ilçesi Cengiz Topel Caddesi'nde sabah saatlerinde fırtına etkili oldu. Fırtınayla ile birlikte oluşan hortum bazı evlerin çatılarını uçururken, elektrik direkleri ve ağaçları da devirdi. Can kaybının ve yaralanmanın yaşanmadığı hortum, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasıyla saniye saniye görüntülendi. Yetkili kurumların bölgede hasar tespit çalışmaları sürüyor.


İSTANBUL'DA AĞAÇ OTOMOBİLİN ÜZERİNE DEVRİLDİ

Güngören bir ağaç şiddetli rüzgarın etkisi ile park halindeki otomobilin üzerine devrildi.
Olay, Mehmet Nesih Özmen Mahallesi Nazım Erten Sokakta meydana geldi. Sokak üzerinde bulunan bir ağaç rüzgarında etkisi ile kökünden sökülüp park halindeki otomobilin üzerine devrildi. Ağacın devrilmesi ile sokak yaya ve araç trafiğine kapandı. 
Olayda şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobil kullanılamaz hale geldi. 
Mehmet Şirin, " Ağacın içi boştu, çürümüştü. Aracın ön tamponu falan hepsi gitmiş. Kepçe yardımı ile aracın üstündeki dalı kestik. Kesilen dalı aldık ve araç çekici ile götürüldü" diye konuştu. Devrilen ağaç bulunduğu yerden alındıktan sonra sokak araç ve yaya trafiğine açıldı.

ARTVİN'DE HEYELAN: KAYALAR YOLA DÜŞTÜ

Artvin'de Ortaköy köyünde meydana gelen heyelanda, yamaçtan kopan taş ve kaya parçaları kara yoluna düştü. Yapılan çalışmanın ardından kapanan yol yeniden ulaşıma açıldı.
Kentte önceki gün etkili olan sağanak sonrası merkeze bağlı Ortaköy köyünün Taşköprü mevkisinde heyelan meydana geldi. Toprağın yumuşamasıyla yamaçtan kopan taş ve kaya parçaları kara yoluna aktı. Dev kayaların düştüğü asfalt yolda çukur oluştu. Bölgeye sevk edilen Karayolları ekipleri, yolu ulaşıma açmak için iş makineleriyle çalışma başlattı. Yol, çalışmaların ardından ulaşıma açıldı. Heyelan sonrası bazı sürücülerin tehlikeye aldırış etmeden yola düşen 2 büyük kayanın arasından geçip, devam ettiği görüldü.

KÖRFEZ'DE FIRTINA TEKNELERİ BATIRDI
KÖRFEZDE FIRTINA TEKNELERİ BATIRDI

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde çıkan fırtınada 7 tekne battı. Balıkçılar, teknelerini kurtarmak için sahile koştu.
Kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi. Körfez ilçesi sahilinde oluşan dalgalar nedeniyle Tütünçiftlik sahilindeki Balıkçılar Kooperatifi'ne kayıtlı olan 50'ye yakın tekneden 4'ü battı. Yarımca sahilinde de 3 teknenin battığı öğrenildi. Sahile koşan balıkçılar, teknelerini fırtına ve dalgadan etkilenmemeleri için kıyıya çıkardı.

ÇANAKKALE'DE KUVVETLİ SAĞANAK
ÇANAKKALEDE KUVVETLİ SAĞANAK

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde sağanağın neden olduğu taşkınlar nedeniyle 4 evi su basarken, çilek tarlaları zarar gördü.
Yenice ilçesi Kalkım beldesinde, dün saat 22.00 itibarıyla başlayan sağanak, saat 01.00'e kadar etkili oldu. Beldede 3 saat etkili olan sağanak sonrası derelerde taşkınlar meydana geldi. Taşkın nedeniyle 4 evi su bastı. Ayrıca beldedeki çilek tarlaları da yağmur nedeniyle zarar gördü.
Kalkım Belediye Başkanı İbrahim Taşkın, "Gece yağan aşırı sağanak sonrasında yaşanan taşkınlara belediye ekiplerince müdahale edildi. Dere yatağındaki 4 eve sel sularının girmesine maalesef engel olamadık. Evlerdeki eşyalar kullanılamaz durumda" dedi.
Yenice Kaymakamı Musa Göktaş da bölgede incelemelerde bulunarak, evleri su basan vatandaşları ziyaret etti.

İZMİR AÇIKLARINDA HORTUM
İZMİR AÇIKLARINDA HORTUM

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen hortum, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, İzmir için kuvvetli sağanak yağış ve fırtına uyarısında bulunmuştu. Kent genelinde sağanak yağış zaman zaman şiddetini artırırken, Karaburun açıklarında da hortum oluştuğu gözlendi. Oluşan hortum teknede bulunan bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!