İstanbul'da yine aynı manzara: Sağanak vurdu, kent suya gömüldü: Caddeler göle döndü! Meteoroloji'den yeni uyarı geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 06:58

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından İstanbul'da dün öğleden sonra başlayan kuvvetli yağmur özellikle Avrupa Yakası'nda etkili oldu. Sele neden olan sağanak yağış kent genelinde trafik yoğunluğuna da yol açtı. Yağış nedeniyle yollar göle dönerken bazı iş yerlerini de su bastı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu raporunu yayınlarken, İstanbul için de yeni bir uyarı yapıldı.

Haberin Devamı

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından İstanbul'un kuzey kesimlerinde etkisini artıran sağanak yağış yine sele neden oldu. Kentin bazı bölgelerinde ani bastıran kuvvetli yağış nedeniyle su baskınları meydana geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni hava durumu raporunda da İstanbul için yağış uyarısında bulundu. İşte dünden itibaren İstanbul'da dakika dakika yaşananlar...

KAPALIÇARŞI VE TAHTAKALE'Yİ SU BASTI

İstanbul'da etkili olan yağmurla Kapalıçarşı ve Tahtakale'yi su bastı. Rögarlar taşarken esnaf su tahliyesi için çalışma yapıyor.

 

 

PROF. DR. ŞEN'DEN CANLI YAYINDA UYARI

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Şen açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'da her yağmur sele neden olacak. Eğer buradaki düzen değişmezse. Burasının taşkınla ilgili bir problemi var (Arnavutköy). Bodrum katları iskana açılmış vaziyette. Buralar hep su baskına uğrayacak. Bodrum katlarının iskana açılmaması lazım. Bu yapısal bozukluğu ortadan kaldırmak lazım. Sadece deprem değil, seldi, taşkındı bunlar için de yapısal değişiklik yapılması lazım. Bu son olmayacak.

DOĞU KARADENİZ İÇİN KRİTİK UYARI

Uzun bir süredir yağış yağmamıştı. Yağışlı bir havaya girdik. İstanbul'dan çıkıyor, öğleden sonra etkisini yitirecek. Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde şiddetli yağmur yağma olasılığı var. Aman dikkat etsinler. Kendilerini yukarıya çıkarsınlar. İstanbul'da risk kalkıyor, öğleden sonra Düzce, Bolu ve Kastamonu'da risk devam ediyor. Yarın İç Anadolu'ya gidecek yağışlar. Pazartesi günü Doğu Karadeniz'e dikkat edelim. Çok kuvvetli yağış görünüyor burada. Ordu'dan itibaren Trabzon ve Rize'de risk var. Özellikler Rize'de büyük risk görünüyor. Pazartesi gününe dikkat etsinler.

İstanbul'un kuzey ilçelerinde yarın da yağmur yağma ihtimali var. Pazar gününden sonra İstanbul'da risk kalkıyor."

İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Pendik'te kuvvetli yağış nedeniyle bir spor salonunun istinat duvarı yolda bulunan bir servis minibüsü ve bir otomobilin üzerine çöktü. Olayda, işçileri taşıyan servis minibüsündeki 5 kişi, beton blokun altında kaldı. 4 işçi kısa sürede kurtarılırken 1 işçi, itfaiye ekiplerinin 1 saatlik çalışması sonucunda kurtarılabildi.

PENDİK'TE SU BASKINLARI

İstanbul'da yağış Anadolu yakasında etkili oluyor. Kuvvetli yağış nedeniyle özellikle Pendik'te birçok yeri su bastı.

ANADOLU YAKASI'NDA YAĞIŞ ETKİSİNİ ARTIRDI
ANADOLU YAKASINDA YAĞIŞ ETKİSİNİ ARTIRDI

İstanbul’da Anadolu Yakası’nda sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış ilerleyen saatlerde etkisini arttırdı. Yağış nedeniyle sürücülerin ana arter yollarda kontrollü olarak seyrettiği gözlendi.

Yağmur yağışı D-100 Karayolu ve Kadıköy'den görüntülendi.
Yağışların İstanbul’da pazar gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN HAVA DURUMU RAPORU
METEOROLOJİDEN HAVA DURUMU RAPORU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin yer yer çok bulutlu, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Burdur, Eskişehir, Erzincan, Kars ve Ardahan çevreleri ile Ankara'nın batı, Antalya'nın iç kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Balıkesir ve Bursa’nın kuzey kesimleri ile İstanbul'un Anadolu Yakası'nın doğusu, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Zonguldak ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

İSTANBUL VALİSİ GÜL'DEN ARNAVUTKÖY'DE AÇIKLAMA

İstanbul genelinde gün içinde etkisini gösteren sağanak yağışta Arnavutköy ve çevre ilçelerde su basması ve yıkılmalar meydana geldi. Gece saatlerinde Arnavutköy’e gelerek incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Davut Gül, Arnavutköy Kaymakamlığı önünde konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“TÜM KURUMLAR 7/24 GÖREVİNİN BAŞINDADIR”

Konu ile ilgili konuşan Vali Gül, “Su basan yerler, bodrum katları başta olmak üzere oralardaki yaşayan vatandaşlarımızın bu gece orada kalmamaları başka bir yerde barınmaları, barınacak yeri yoksa kamu eliyle misafir edilmesi hem AFAD hem de emniyet aracılığıyla vatandaşlarımıza duyuruluyor. Bu arada su basan yerlerin su tahliyesi, temizliğinin yapılması, yarın itibarıyla hasar tespiti yapılması planlanıyor. Beklentimiz, yarın öğle saatlerine kadar sürecek olan yağışların herhangi bir zarara sebebiyet vermeden atlatılmasıdır. Burada tüm kurumlar 7/24 görevinin başında. Vatandaşlarımızın özellikle su basan yerlerde bulunmamaları hayati önem taşıyor. Tekrardan ilimize, vatandaşlarımıza geçmiş olsun” dedi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN SAĞANAK AÇIKLAMASI
İSTANBUL VALİLİĞİNDEN SAĞANAK AÇIKLAMASI

İstanbul'da yaşanan sağanak yağış ile ilgili valilik resmi sitesinden açıklamada bulundu. Açıklamada su baskınlarında ölen ya da yaralanan olmadığı bilgisi verilirken, ekiplerin çalışmalarının devam ettiği ifade edildi. Açıklamada aynı zamanda özellikle bodrum katlarında oturan vatandaşlar olası su baskınlarına karşı tedbirli olması konusunda uyarıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi,

"28.09.2023 tarihinde saat 16.00 sularında İstanbul’un özellikle kuzey bölgelerinde sağanak yağış etkili olmuştur. Sağanağın etkili olduğu ilçelerimizde metrekareye düşen yağış miktarı şu şekilde gerçekleşmiştir:

Arnavutköy: 218 kg
Silivri: 42,5 kg
Çatalca’da: 49,8 kg
Sancaktepe: 32,5 kg

Arnavutköy ilçesi başta olmak üzere Başakşehir, Sultangazi, Eyüpsultan, Silivri, Gaziosmanpaşa, Beşiktaş, Kağıthane, Şişli ilçelerinde aşırı yağışlardan dolayı göllenmeler ve su baskınları meydana gelmiş olup meydana gelen su baskınlarına ekiplerimiz ivedilikle müdahale etmiştir.

Arnavutköy’de 241, Gaziosmanpaşa’da 202, Sultangazi’de 105, Kağıthane’de 70, Sancaktepe’de 64, Başakşehir’de 32, Sultanbeyli’de 28, Şişli’de 17, Eyüpsultan’da 7, Sarıyer’de 2, Küçükçekmece’de 1 olmak üzere toplam 769 olay meydana gelmiştir.

Yağışın devam ettiği saatlerde 112 Çağrı Merkezi’ne 1.565 ihbar gelmiştir.

Yağışın etkili olduğu bölgelerde AFAD, Emniyet, Jandarma, Sağlık, Kızılay, İBB, Kaymakamlıklar, İlçe belediyeleri, Çevre Şehircilik (Hasar Tespit ve Enkaz Kaldırma), Defterdarlık (Zarar Tespit) ekiplerinin çalışmaları aralıksız devam etmektedir.
Karayolları ekiplerimizin çalışmaları neticesinde İstanbul’da kapalı herhangi bir yol bulunmamaktadır.

Su baskınlarında ölen ya da yaralanan olmamakla birlikte ev ya da iş yerlerinde mahsur kalan vatandaşımız da bulunmamaktadır.

Meteoroloji verilerine göre sağanak yağışın etkisini sabah saatlerine kadar sürdürmesi beklenmekte olup, özellikle bodrum katlarında oturan vatandaşlarımızın olası su baskınlarına karşı tedbirli olması gerekmektedir."

GAZİOSMANPAŞA'DA ÇOK SAYIDA ARAÇ SELE KAPILDI
GAZİOSMANPAŞADA ÇOK SAYIDA ARAÇ SELE KAPILDI

İstanbul'da öğle saatlerinde kuvvetli yağışa teslim oldu. Bir çok ev ve iş yerini su bastı. Yenimahalle, Hekimsuyu Caddesi'nde park halindeki çok sayıdaki araç sele kapıldı. Araçların sürüklendiği anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu ile görüntülendi. Sürüklenen otomobillerden birinin sahibi olan Tolga Yaman, "Saat 16.00 sıralarında dolu yağışı başladı, sular yükseldi. Araçlarımızda ters dönerek çarpıştı. Bir anda sular yükselmeye başladı, yukarıdan sular gelmeye başladı. Bizde yukardan bakıyorduk araçlarımıza. Rögarlar iyi çalışmıyor. Su boşaltımı olmayınca su yükseldi. Önce benim otomobilim havalandı, ardından minibüse çarptı. Minibüs öndeki TIR'a çarptı, sonra bir başka otomobil akıntıyla benim aracımın üstüne çıktı" dedi.

SELE KAPILAN KADIN VATANDAŞLAR TARAFINDAN KURTARILDI
SELE KAPILAN KADIN VATANDAŞLAR TARAFINDAN KURTARILDI

Şişli'de etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle bazı sokaklar nehre dönüştü. Şehit Er Namlı Caddesi'nde yolun karşısına geçmeye çalışan bir kadın sel sularına kapılarak sürüklendi. Yokuş aşağı sürüklenen kadın çevrede bulunanlar tarafından kurtarılırken o anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu ile görüntülendi.

YAĞIŞ HAVA ULAŞIMINI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ
YAĞIŞ HAVA ULAŞIMINI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ

Arnavutköy ve çevresinde etkili olan kuvvetli yağış dolayısıyla İstanbul Havalimanı, hava trafiği de olumsuz etkilendi. Yağmurun şiddetini artırmasıyla birlikte iniş ve kalkışlarda gecikmeler yaşandı. Bazı uçaklar havada tur atmak zorunda kalırken, İstanbul Havalimanı'na inmesi gereken 17 uçak ise Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, Bursa Yenişehir Havalimanı ve Çorlu Havalimanı'na yönlendirildi. Türk Hava Yolları'nın Nice, Vilnius, Basel gibi seferlerini yapan uçakları Ankara Esenboğa'ya, Stutgart uçağı ise Bursa Yenişehir Havalimanı'na iniş yaptı. Yağışın etkisini kaybetmesinin ardından uçuşlar normale döndü.

YOLUN KARŞISINA GEÇMEK İSTEYEN KADIN SUYA KAPILDI
YOLUN KARŞISINA GEÇMEK İSTEYEN KADIN SUYA KAPILDI

Kuvvetli yağışın etkili olduğu Gaziosmanpaşa'da, Kazım Karabekir Mahallesi'nde yolun karşısına geçmeye çalışan kadın nehre dönen yolda sele kapıldı. Bir süre sürüklenen kadının çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarıldığı öğrenildi.

FABRİKAYI SU BASTI, ÇALIŞANLAR MAHSUR KALDI
FABRİKAYI SU BASTI, ÇALIŞANLAR MAHSUR KALDI

Aşırı yağış nedeni ile Arnavutköy'de bulunan Hacımaşlı Mahallesi Beyaz Akasya Sokakta bulunan Domuz Deresi taştı. Dere yatağına bulunan mermer fabrikası sular altında kalırken, 7 işçi çatıya çıktı. Çatıda mahsur kalan 7 kişi, İtfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilen işçilerden Berkan'ın abisi ile görüntülü konuştuğu ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söylediği öğrenildi.

AĞACA SARILARAK HAYATA TUTUNDU
AĞACA SARILARAK HAYATA TUTUNDU

Arnavutköy Tayakadın Türkköşe Mevkii'nde dere taştı. Bir konteynerde kalan işçilerden biri suya kapılmamak için ağaca tutuldu. Sel ortasında bekleyen işçiyi kurtarmak için kepçeli operasyon düzenlendi. Kepçe ile kurtaran işçi alkışlarla güvenli alana götürüldü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!