Libya’da ‘Amiral battı’

Güncelleme Tarihi:

Libya’da ‘Amiral battı’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 00:00

NATO uçakları Libya’da önceki gece ilk kez Kaddafi’nin savaş gemilerini hedef aldı. Saldırıda bakımsızlık nedeniyle hareket dahi edemeyen 8 Libya gemisi battı. NATO, operasyonun sivilleri korumak için düzenlendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

HAFTALARDIR süren hava saldırılarında Libya’nın hava kuvvetlerini yok eden, kara güçlerinin büyük bölümünü enkaza çeviren NATO uçakları, önceki gece yönünü denize çevirdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, başkent Trablus yakınlarındaki El Kums ve Sirte limanlarında bağlı 8 askeri gemiyi batırdıklarını açıkladı. Trablus yönetimi saldırıyı doğruladı, ancak sayıyı altı olarak verdi.
Uluslararası basını limana götüren Trablus Liman Başkanı Muhammed Ahmed Raşid, gemilerin birinin korvet diğerlerinin ise sahil güvenlik botları olduğunu söyledi. Raşid’e göre gemiler limanlarda bakım görüyordu ve NATO saldırıları başladığından beri denize açılmamıştı. Batılı yetkililer, saldırıların özellikle Misrata’daki sivilleri saldırılardan korumak amaçlı düzenlendiğini söyledi. NATO Genel Sekreteri  “Kaddafi’nin savaş makinesini belirgin biçimde küçülttük. Bunun sonucu olarak isyancı güçler ilerleme kaydettiler” dedi. Kaddafi yönetimi ise NATO saldırılarını Libya topraklarına göz koyan sömürgecilerin yasadışı hareketi olarak niteledi.
Afrika Birliği desteği tehlikede
Kaddafi rejimi Batı’ya karşı desteğini aldığı Afrika Birliği’ni de yitirme tehlikesi altında. Örgütün dönem başkanı Güney Afrika Cumhuriyeti, vatandaşı bir fotoğrafçının Kaddafi güçleri tarafından geçen ay öldürüldüğünün anlaşılması üzerine Trablus’u sert ifadelerle kınadı, ardından Afrika Birliği’nin Libya konusunu görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı. Güney Afrikalı fotoğrafçı Anton Hammerl’in ailesi, bir aydan fazla süredir haber alamadıkları fotoğrafçının 5 Nisan’da Kaddafi güçleri tarafından öldürüldüğünü öğrendiklerini açıkladı. Buna göre Amerikalı gazeteciler James Foley ve Clare Gillisve ile İspanyol fotoğrafçı Manuel Varela ile birlikte Brega yakınlarında Kaddafi güçleri tarafından yakalanan Hammerl karnından vurulduktan sonra çölün ortasında yaralı olarak ölüme terk edildi. Hammerl ile birlikte tutuklanan diğer gazeteciler serbest kaldıktan sonra olayı doğruladı.

Haberin Devamı

WSJ: Libya Türkiye’nin önerisini kabul etti

Haberin Devamı

Muammer Kaddafi yönetiminin sözcüsü Musa İbrahim, önceki gece yaptığı basın toplantısında NATO’nun bombardımanının durdurulması karşılığında “koşulsuz çekilme önerisini” dile getirdi. İbrahim, “Libya ordusunu bütün kentlerden ve yerleşim yerlerinden çekmeye hazırız. Son önerimiz bu” dedi. Bu açıklama ABD’nin Wall Street Journal gazetesinde “Libya, Türkiye’nin önerisini kabul etti” olarak yansıdı. Ancak gazete, İbrahim’in Kaddafi’nin iktidarı bırakması gibi bir ön koşulu ise reddettiğini de hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!