Merkezi sınav için gözler MEB'te - LGS sonuçları açıklandı mı?

Güncelleme Tarihi:

Merkezi sınav için gözler MEBte - LGS sonuçları açıklandı mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2019 11:59

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları için nefesler tutuldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018-2019 sınav takvimine göre, Merkezi Sistem Sınavları içerisinde değerlendiren LGS'nin 2019 sonuçları bugün 'meb.gov.tr' üzerinden öğrenilebilecek. Sonuçlar ayrıca e-posta yoluyla gönderilmeyecek. LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih maratonu başlayacak. İşte, LGS ile ilgili diğer merak edilenler ve yanıtları

Haberin Devamı

Bir milyonu aşkın 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçları için heyecan dorukta. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl için belirlediği takvime göre, LGS sonuçları 24 Haziran Pazartesi günü açıklanacak. Öğrenciler, şimdi saat bilgisinin yanı sıra tercih sürecinin detaylarını merak ediyor. 

Milli Eğitim Bakanlığınca 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik LGS kapsamındaki merkezi sınav 1 Haziran tarihinde uygulandı. Şimdi hem öğrenciler hem de en az onlar kadar heyecanlı olan velilerin gözü kulağı LGS sonuçlarında. Bakanlığın yayımladığı Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu içerisinde yer alan bilgilere göre LGS sınavının sonuçları, 24 Haziran'da "https://www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. LGS tercih kılavuzunun yayımlanmasıyla birlikte tercih süreci de başlayacak.

Haberin Devamı

1526 DEVLET OKULUNA SINAVLA YERLEŞTİRME YAPILACAK

Bakanlığın yayımladığı verilere göre, toplamda 1526 devlet lisesi LGS ile öğrenci alacak. Böylece mesleki ve teknik Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerine 139 bin 120 öğrenci yerleştirilecek. MEB’e bağlı okullardan yaklaşık yüzde 90’ına ise sınavsız yerleştirme yapılacak.

SINAVSIZ YEREL YERLEŞTİRME KRİTERLERİ

Sınavsız yerel yerleştirmede, 2018'de ortaokullarda bulunma kriteri bu yıl kaldırıldı. Sınavsız yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterin de eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

LGS'DE PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

LGS için puan hesaplama işlemi Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı yönergelere uygun şekilde gerçekleşecek. Tek puan türünde hesaplanacak olan öğrenci puanları bakanlık değerlendirmesinde şu aşamalardan geçecek;

1- Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek.

2- Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak.

Haberin Devamı

3- Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilecek.

4- Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanacak.

5- Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilecek. 

6- Her alt test için hesaplanan standart puanlar, altta verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunacak.

Alt Testler Ağırlık Katsayıları
Türkçe4
Matematik4
Fen Bilimleri4
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük1
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi1
Yabancı Dil1

7-  Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilecek.

Haberin Devamı

8- Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunacak.

9- Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecek.

Ham puan hesaplaması şu formülle yapılacak;

Merkezi sınav için gözler MEBte - LGS sonuçları açıklandı mı

Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) Hesaplaması şu formülle yapılacak;

Merkezi sınav için gözler MEBte - LGS sonuçları açıklandı mı

Hesaplanan Toplam Ağırlıklı Standart Puan, kendi içinde en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olan bir puan dağılımına dönüştürülecektir. Bu puanların bulunmasında aşağıdaki formül uygulanacaktır.

Haberin Devamı

Merkezi sınav için gözler MEBte - LGS sonuçları açıklandı mı

Muafiyet Durumundaki Öğrencilerin Standart Puan Hesaplaması

Merkezi sınav için gözler MEBte - LGS sonuçları açıklandı mı

Merkezi sınav için gözler MEBte - LGS sonuçları açıklandı mı

LGS İLE ÖĞRENCİ ALACAK OKUL SAYILARI

OKUL TÜRÜ SAYISIKONTENJAN
Mesleki ve teknik Anadolu lisesi 52124.180
İmam hatip lisesi33928.830
Fen lisesi31034.590
Anadolu lisesi26642.100
Sosyal bilimler lisesi909.420
TOPLAM1.526139.120

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!