Leyleği bile vurdular

Güncelleme Tarihi:

Leyleği bile vurdular
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2001 00:00


Asım GÜNEŞ / İSTANBUL
Haberin Devamı

Eli silahlı magandalar artık halk tarafından kutsal sayılan ve adı ‘‘hacı’’ya çıkan leylekleri bile vurmaya başladı. Hem de ava yasak alanda ve ‘‘silah deniyorduk’’ bahanesiyle...

Sıcak havalarla birlikte göç etmeye başlayan, Türkiye'nin çoğu yerinde kutsal kabul edilen, yazın ve bereketin müjdecisi olmasının dışında bebekleri dünyaya getirmek gibi önemli bir mecazi görevi de üstlenen leylekler bile kendilerine ‘‘avcı’’ diyen magandaların hedefi oldu. Halkın kutsal kabul etmesi ve sevgisi nedeniyle adı ‘‘Hacı leylek’’e bile çıkan bu sevimli hayvanlar, bazı magandalar tarafından vurulmaya başlandı.

Pendik'te silahlarını denemek için leylek sürüsüne ateş açan ve bir leyleği yaralayan 3 kişi Jandarma tarafından gözaltına alındı.

Önceki akşam saat 20.30 sıralarında Pendik, Kurtköy, Emirli Köyü yakınındaki Ömerli Baraj Gölü çevresinden silah sesleri gelmesi üzerine Pendik İlçe Jandarma Komutanlığı harekete geçti.

HEM DE YASAK BÖLGEDE

Merkez Karakol Ekipleri'nin göl kenarında yaptığı operasyonda, pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan 26 yaşındaki Yasin Çoban, 33 yaşındaki Birol Şahin ile 37 yaşındaki Hilmi Ünal yakalanarak gözaltına alındı.

Çevrede arama yapan jandarma şaçmalarla yaralanmış bir leylek buldu. Sanıklar sorguya alınırken, leyleğin yarasını temizleyen jandarma, Darıca Kuş Cenneti görevlilerine haber verdi.

Kendilerini avcı olarak tanıtan 3 kafadar ifadelerinde ‘yeni aldıkları tüfeği denemek’ istediklerini belirttiler. Avlanmanın yasak olduğu bölgede çevreye ateş eden 3 arkadaş, Pendik Savcılığı'na çıkartıldı. Leylek, Bayramoğlu Kuş Cenneti yetkililerine teslim edildi.

O BİR KARA LEYLEK

Kırmızı bültenle korunuyor

Kuşbilimdeki (ornitoloji) bilimsel adı ‘‘cicoina nigra’’ olan kara leylekler, tüm dünyada soyu büyük tehlike altında olan ve kırmızı bültenle aranan türlerden biri. Yurdumuzda göçmen olarak görünen kara leylekler, büyük sürüler halinde yolculuk etmezler. Sulak alanlarda, geniş boş alanları olan ormanlarda, ırmak ve dere kıyılarında tek ya da beşli gruplar halinde görülürler. Kara leylekler, tüm kuşlar gibi sağlıklı bir çevrenin en net göstergesidirler. Sulak alanların kurutulması, tarım ilaçlarıyla zehirlenmesi, ormanların azalması, bir başka deyişle yaşam alanlarının hızla yok olması, kara leyleklerin sayılarını da hızla düşürdü.

Silah denemişler

Avlanmanın yasak olduğu bölgede silah seslerinin duyulmasının ardından Jandarma tarafından kıskıvrak yakalanan leylek avcısı magandalar savcılığa çıkartıldı. Yaralı leylek ise Bayramoğlu Kuş Cenneti yetkililerine teslim edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!