Kuzey Kore'den Yongbyon açılımı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Koreden Yongbyon açılımı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 00:00

Kuzey Kore, nükleer silah programını hızlandırmak için Yongbyon'daki uranyum zenginleştirme tesisi ve reaktörünü yeniden faaliyete geçireceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore, söz konusu tesisleri 2007 yılında imzalanan bir uluslararası nükleer silahsızlanma anlaşması kapsamında kapatmıştı.

Pyongyang yönetiminin almış olduğu karar, pazar günü toplanan Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi'nin, "nükleer silahlı kuvvetlerin, ülkenin canını temsil ettiğini, bundan, emperyalist ve nükleer tehditler dünya üzerinde var olmayı sürdürdükçe asla vazgeçilemeyeceğini" açıklamasının ardından geldi.

Pyongyang'ın, yılda bir nükleer bomba yapma kapasitesine sahip plütonyum reaktörünü yeniden açmasının, ABD ve müttefiklerinin, Kuzey Kore'nin ABD'ye kadar ulaşabilecek nükleer başlıklı füzeler üretme planlarından duydukları endişeyi artırması bekleniyor.

ÇALIŞMALARA BAŞLANDI
Kuzey Kore'deki resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'nın ülkenin Atom Enerjisi Genel Departmanı'ndan bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, bilim adamlarının bir uranyum zenginleştirme santralinde ve grafit kullanımlı 5 megawatt gücündeki reaktörde çalışmalara başladığı duyuruldu.

Haberin Devamı

Ajansa açıklamada bulunan sözcü, söz konusu adımın ülkenin içinde bulunduğu ciddi elektrik sıkıntısını giderme yönündeki çabaların bir parçasını oluşturduğunu, ancak aynı zamanda da "nükleer silah gücünü hem nitelik hem de nicelik yönünden güçlendirmeyi" amaçladığını belirtti.

Yongbyon nükleer kompleksinin çekirdeğini oluşturan grafit kullanımlı 5 megawatt gücündeki reaktör, plütonyumla kaplı kullanılmış yakıt çubuklarının üretilmesinde kullanılıyor.

Kuzey Koreden Yongbyon açılımı

Yongbyon nükleer tesislerini Temmuz 2007'de kapatan K. Kore, ertesi yaz da reaktörün soğutma kulesini yıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!