Kurosawa'nın başyapıtı restore ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Kurosawanın başyapıtı restore ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 17:25

Aralarında, Yedi Samuray, Yojimbo, Kagemusha, Ikuru, Ran, Dersu Uzala’nın da bulunduğu bir çok filmi imza atan Japon usta Akira Kurosawa'nın Rashomon adlı filmi yenileniyor.

Haberin Devamı

1950 tarihli yapım, Kadokawa Kültür Tanıtım Vakfı ile Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin (AMPAS) işbirliğiyle restore edilecek. Filmin yenilenmiş kopyası,  Kurosawa'nın ölümünün 10'uncu yıldönümü nedeniyle Amerikan Sahne SAnatları ve Bilimler Akademisi'nin düzenlediği etkinlikler kapsamında gösterilecek.

1951’de Venedik Film Festivali’nde “Altın Aslan” ödülü alan “Rashomon”un restore edilmiş versiyonunun ilk gösterimi, 18 Eylül’de Samuel Goldwyn Theatre’da düzenlenecek Kurosawa retrospektifi kapsamında yapılacak.

Sinema tarihinin en önemli filmlerinden ‘Rashomon’un konusu şöyle; Eski Japonya’da bir kadın kocası öldürüldükten sonra tecavüze uğrar. Tanık olan dört kişi de olayı farklı şekillerde anlatır. Kimin doğruyu söylediği, kimin yalan söylediği bilinmemektedir. Gerçek ve yalan kavramlarının sorgulandığı filmde olayın kendisi giderek bir söylenti haline gelir.

Haberin Devamı

Akira Kurosawa, sinema tarihine Rashomon'un yanısıra ‘Yedi Samuray’, ‘Yojimbo’, ‘Kagemusha’, ‘Ikuru’, ‘Ran’, ‘Dersu Uzala’ gibi birçok önemli film armağan etmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!