Kumbaradan Kartal'a

Güncelleme Tarihi:

Kumbaradan Kartala
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2018 00:15

Atatürk’ün, İstanbul’un işgali sırasında “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği ‘Kartal’ isimli istimbotun restorasyon çalışmalarına anlamlı bağışlar yapıldı. Kumbarasındaki 103 lirasını bağışlayan Cem Tuğcu ile üç aylığını bağışlayan 93 yaşındaki Necdet Akson’a plaket verildi.

Haberin Devamı

BİRİNCİ Dünya Savaşı’nı kaybeden Osmanlı İmparatorluğu’nun emriyle Adana’dan İstanbul’a trenle gelen Mirliva (Tümgeneral) Mustafa Kemal, 13 Kasım 1918 günü Haydarpaşa Garı’na vardığında, kendisini bekleyen bir istimbotla denize açılmıştı.

O zamanki adı ‘Enterprise’ olan istimbot Haydarpaşa Limanı’ndan çıktığında karşılarında beliren İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan işgal donanmasına bakarak ağlayan Cevat Abbas’a dönen Mustafa Kemal, dünya savaş tarihine geçen “Ağlama çocuk, geldikleri gibi giderler” sözünü söylemişti.

Yıllarca özel sektöre hizmet ettikten sonra hurdaya ayrılan ve Tuzla’da yarı batık halde kaderini bekleyen istimbot kurtarıldı. ‘Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu’ tarafından Tuzla’da bir tersanede restorasyonu süren 1911 Hollanda yapımı istimbot, önümüzdeki yıl İstanbul’un yeni müze gemisi olacak.

Kartal’ı Kurtarma Platformu Başkanı emekli Amiral Cem Gürdeniz, müze gemi haline getirilmesi ve İstanbullularla buluşması amaçlanan Kartal’ın son durumu hakkında, restorasyonun devam ettiği tersanede bilgi verdi. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz yaptığı açıklamada şunları söyledi:

BU GEMİ TÜRKİYE
“Bugün büyük bir buluşmaya tanık olacaksınız. Bu sıradan bir buluşma değil. 100 yıl önce bu gemide söylenen ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünün etrafında, Türk milletinin nasıl kenetlendiğine tanık olacaksınız. 10 yaşındaki Cem Tuğcu kardeşimiz kumbarasını açtı ve babasına, ‘Bunu Atatürk’ün gemisine bağışla’ diye verdi. Kıymetli büyüğümüz Necdet Akson, Kartal’ın müze olması için 3 aylık emekli maaşını verdi. Kendilerine sonsuz teşekkürler ediyoruz. Kartal’ın gücü ve büyüklüğü, 7’den 77’ye yüreğinde vatan aşkı taşıyan herkesi etrafında birleştirmeye başlamasıdır. Bu gemi ‘birleştiren gemi’, bu gemi ‘batırılamayan gemi’, bu gemi ‘Türkiye... Bu gemiyi kimse batıramaz. Çünkü bu gemide Türk milleti var. Kartal istimbotu umudun bugüne yansımasıdır. Onu sonsuza kadar yaşatacağız. Yarınlara inanan herkesi bu aileyi büyütmeye, bu projeye imza atmaya çağırıyoruz. Kartal’ın ayağa kalkması, halkın ziyaretine açılacak bir anıt gemi haline gelmesi ve gerçek bir Atatürk filmi çekilmesi için kamuoyunu seferberliğe çağırıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!