1 Dünya Savaşı haberleri sayfasında 1 Dünya Savaşı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9831 1 Dünya Savaşı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarihçi Claire Hubbard-Hall, 1. Dünya Savaşı sırasında "Ajan A" olarak bilinen kadın casusun kimliğini tespit etti. İngiliz gizli servisinin ilk kadın ajanı, ailesinin Alman bağlantıları sayesinde istihbarat dünyasında önemli bir rol üstlendi. "Ajan A", Alman subayların hareketlerini izleyerek gizli servise kritik bilgiler sağladı.
#1. Dünya SavaşıSerkan Erdal ve Hasan Demirci’nin ortak çalışması ‘Bir Osmanlı Subayının Esaret Günlükleri’ Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nde ‘mülazım-ı evvel’ rütbesiyle görev yapmış ve Ruslara esir düşmüş Hüseyin Hamit Efendi’nin günlüklerinden oluşuyor.
#Hüseyin Hamit15 yaşında askere alınarak önce Birinci Cihan Harbi’nde, ardından İstiklal Harbi’nde sekiz yıl boyunca aralıksız savaşmış Mehmet Dürdali Karasan’ın hatıraları ilk kez yayımlandı. Cephedeki sıradan askerin haletiruhiyesine ışık tutan bu fevkalade kıymetli kitap, 100 yıl öncesinden salgın günleri Türkiye’sine yazılmış bir ‘halinize şükredin’ mektubu adeta... Üstelik Karasan’ın cepheden günü gününe tuttuğu notların ilk editörlüğünü de ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir yapmış.
#Kurtuluş SavaşıBirinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin Paris’teki yüzüncü yıldönümü törenine yaklaşık 70 ülke lideri katıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Meçhul Asker Anıtı’ndaki konuşmasında ‘milliyetçiliği’ reddederek bunun vatanseverliğin tam zıddı olduğunu söyledi. Fransız liderin konuşması, ABD Başkanı Trump’ın “Ben bir milliyetçiyim ve bundan gurur duyuyorum” sözlerine yanıt olarak nitelendi.
#Gazetehaberleri1. Dünya Savaşı’nın getirdiği iktisadi yıkım yeni günah keçileri arayan Alman Nazizmi gibi rejimlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Siyasi söylem intikam sloganı etrafında şekillendi. Kitleler ayaklanmıştı. Bu ayaklanma, Macar Ayaklanması (Bela Kun Hükümeti), İtalya’da Mussolini’nin Roma yürüyüşü, Avusturya’da Halk Cephesi ve Milli Cephe arasındaki iç savaş ve diktatorya nihayet İspanyol İç Savaşı’nı yarattı.
#YazarAtatürk’ün, İstanbul’un işgali sırasında “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği ‘Kartal’ isimli istimbotun restorasyon çalışmalarına anlamlı bağışlar yapıldı. Kumbarasındaki 103 lirasını bağışlayan Cem Tuğcu ile üç aylığını bağışlayan 93 yaşındaki Necdet Akson’a plaket verildi.
#Mustafa Kemal Atatürkİstanbul bugün 1. Dünya Savaşı’ndan Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık tutacak fotoğrafların müzayedesine sahne olacak. TBMM orduları Büyük Taarruz öncesi talim yaparken, İzmir işgal edilirken, telgrafçılar çalışırken, Mudanya’da ele geçirilen Yunan topları gibi bilinmeyen ya da az bilinen yüzlerce fotoğraf açıkartırmaya çıkacak.
#1. Dünya SavaşıBilgisayar oyunları içerisinde Türkiye ve Türklerle ilgili konular son yıllarda çok başarılı örnekler çıkartıyor. Şimdiye kadar Assasins Creed dışında pek fazla aksiyon türünde oyunda Türkiye ve Türkler yer almadı ancak dünyaca ünlü Battlefield serisi çok özel bir yapımla oyun dünyasını sallamaya hazırlanıyor...
#OyunCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Kut-ül Amare zaferin 100. yılı programında konuştu. Cumhurbaşkanı konuşmasında ,'Milletimizin, medeniyetimizin binlerce yıllık tarihini, neredeyse 1919 yılından başlatan bir tarih anlayışını reddediyorum" dedi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğanİngiltere’nin Atherstone kentinde yaşayan ve bir okulda kariyer danışmanı olarak çalışan Kathryn Rawlins evinde yaklaşık 30 yıldır dekorasyon amacıyla kullandığı vazonun aslında 1. Dünya Savaşı’ndan kalma patlamamış bir bomba olduğunu keşfedince büyük şok yaşadı.
#AvrupaAnafartalar Cephesi'nde 25 yaşında şehit düşen teğmen Behzat Kerim Efendi'nin hatıratında oğluna hitaben yazdıkları duygulandırdı. “Katiyen ağlama” diyen şehit teğmen, mektubunda "Allah göstermesin, sen şu zilletleri görseydin benim ferdi hayatım senin için bir leke olmaz mıydı? Bırak, Ben öleyim. Var olsun senin hakiki annen, vatan" diyor.
#Çanakkale ŞehidiAkademisyen, yazar ve yayıncı Murat Belge ‘Başka Kentler, Başka Denizler’ adlı seyahatnamesinin son kitabını yayımladı. Belge ona seyyah olmanın yolunu açan ilk seyahatini ve gezileri esnasında neler yaptığını anlattı.
#Necla BAYRAKTARABD’nin Ankara’daki yeni büyükelçisi Tom Barrack, “Sykes-Picot, Suriye’yi ve daha geniş bir bölgeyi barış için değil, emperyal kazanç için böldü. Bu hata nesillere mal oldu. Bunu bir daha yapmayacağız” dedi. Bu sözleri bir diplomatın ağzından tarihsel bir özeleştiri olarak yorumlayabiliriz.
#Tom BarrackLondra’daki İmparatorluk Savaş Müzesi’ni ve Eceabat’taki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni gezdik, iki müzedeki askeri malzemeleri mukayese ettik. Aradaki fark 1915’te teçhizat ve mühimmatta olmasa da mücadele azminde Türk askerinin nasıl üstün olduğunun da şahidi gibi…
#LondraÇanakkale ve Kurtuluş Savaşı sırasında cephede destan yazan Türk kadınları, Cumhuriyet’in ilanından sonra çağdaş bir ülke kurulmasında da çok önemli roller üstlendi. Yaralı askerlere şifa dağıtan Safiye Hemşire ile Latin harfleriyle ders veren Seyyide Öğretmen onlardan sadece ikisi...
#Çanakkale SavaşıYüksek mimar Serkan Ennaç’ın yazdığı, İstanbul’un mimari zenginliğine odaklanan ‘41 Kere İstanbul’ adlı kitap okurla buluştu. Her biri kentin kimliğine katkı sunan 100 sembol bina bu çalışmada görülebilir. ‘Türkiye Mimarisi’ adlı sosyal medya hesabıyla tanıdığımız Ennaç’la yeni kitabını ve kentin mimarisini konuştuk.
#İstanbulTarihçi yazar Erhan Afyoncu, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Türkiye'deki nüfus artış hızını değerlendiren Afyoncu, Ben 2 yıldır şunu söylüyorum. Türkiye bir kabusâ gidiyor. Böyle giderse Türkiye ne olur? Ben açık ve net söyleyeyim; Anadolu'da yaşlı bir Türk nüfus olur. Kendisini toparlayamazsa da bu topraklardaki yaşama kabiliyetini kaybeder. Bu çok ciddi bir risk. Bu bir beka sorunu. Şu anda Türkiye'nin en önemli sorunu nüfustur" ifadelerini kullandı.
#TürkiyeTarihçi yazar Erhan Afyoncu, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Türkiye'deki nüfus artış hızını değerlendiren Afyoncu, "Ben iki yıldır şunu söylüyorum; Türkiye bir kabusâ gidiyor. Böyle giderse Türkiye ne olur? Ben açık ve net söyleyeyim; Anadolu'da yaşlı bir Türk nüfus olur. Kendisini toparlayamazsa da bu topraklardaki yaşama kabiliyetini kaybeder. Bu çok ciddi bir risk. Bu bir beka sorunu. Şu anda Türkiye'nin en önemli sorunu nüfustur" ifadelerini kullandı.
#Erhan AfyoncuCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Mersin 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütlerini ya silah bıraktırarak ya bertaraf ederek Suriye üzerinde yeni senaryolar uygulanmasının önüne geçmekte kararlıyız. Bilhassa YPG terör örgütüne karşı en küçük bir müsamahamız yoktur. Yakında bu meseleyi kökten çözerek adımları atmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kim ne derse desin, 100 yıllık oyun bozuluyor. Coğrafyamızda kardeşliğin, barışın rüzgarı esiyor, refahın egemen olacağı yeni bir dönemin kapıları aralanıyor" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Türkiye'nin şu anda sınır ötesinde de devam eden yani biz burada bütün unsurların gelecek olan silah bırakma, silahları susturma çağrısına uymasını temenni ederiz. Ama uymayıp biz bu terör faaliyetlerine devam edeceğiz diyenler olursa, onlara karşı da Türk Devleti gerekli her türlü tedbiri alma durumundadır” ifadelerini kullandı.
#TBMM5 Ocak Adana’nın Kurtuluşu nedeniyle düzenlenen resmi törenlerin ilki Atatürk Parkı’nda Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Çelenk koyma törenine Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6. Kolordu Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren ile sivil ve askeri erkan katıldı.
#AdanaBu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanCumhuriyetimiz 101 yaşında. Bir ulusun kurtuluşu yolunda Atatürk’ün destansı mücadelesini ve Cumhuriyet’in temellerinin atılışını beyazperdeye ve ekrana en iyi taşıyan film, dizi ve belgeselleri sinema yazarları Uğur Vardan, Olkan Özyurt ve Burak Göral’a sorduk.
#Uygar TaylanTarihçi Claire Hubbard-Hall, 1. Dünya Savaşı sırasında "Ajan A" olarak bilinen kadın casusun kimliğini tespit etti. İngiliz gizli servisinin ilk kadın ajanı, ailesinin Alman bağlantıları sayesinde istihbarat dünyasında önemli bir rol üstlendi. "Ajan A", Alman subayların hareketlerini izleyerek gizli servise kritik bilgiler sağladı.
#1. Dünya Savaşıİşinsanı Rahmi Koç’un geçen günlerde kolunda yaklaşık 3 bin liralık mavi kol saatiyle görülmesi bir statü sembolü sayılan bu aksesuarı tartışmaya açtı. Koç’un seçimi kişinin toplumdaki yerinin lüks ürünlerle tanımlanması gerektiği fikrine karşı bilinçli bir tercih miydi?
#Ayşim ÖzgürLozan Antlaşması'nın 101. yıl dönümü kutlanıyor. Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının üzerinden 101 yıl geçti. 1. Dünya Savaşı'nın ardından 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nde büyük önem taşıyor. 143 madde, bir ön söz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşmasının ön sözünde, devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi prensi yer alıyor. Kapitülasyonlar, Adalar, Boğazlar konusu gibi birçok sorunun çözüme kavuştuğu Lozan Antlaşması, ıslak imzalı nüshası "depozitör ülke" sıfatıyla Fransa tarafından muhafaza ediliyor. Peki, Lozan Barış Antlaşması ne zaman imzalandı, önemi nedir? İşte, Lozan Antlaşması maddeleri ve tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Lozan Antlaşması Tarihi1896 yılından bu yana gerçekleştirilen olimpiyat oyunları, üçüncü kez Fransa'nın başkentinde düzenlenecek. Bugüne kadar 19 ülkede gerçekleştirilen olimpiyatlara, ABD 4, İngiltere 3, Yunanistan, Fransa, Avustralya ve Almanya ikişer kez ev sahipliği yaptı.
#2024 Paris