Krize karşı devekuşu

Güncelleme Tarihi:

Krize karşı devekuşu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tekstil sektörünün, ihracat yolundaki tıkanıklık nedeniyle içine düştüğü krizi atlatabilmek için alternatif arayan Denizlili işadamı, 35 yaşındaki Hüdai Aslan, devekuşu çiftliği kurdu. Aslan, ‘‘Beklediğimiz gelişmeyi sağlarsak, tekstildeki kaybımızı buradan kapatabiliriz’’ dedi.

Merkeze bağlı Gökpınar beldesinde 9 dönümlük arazi üzerine kurduğu çiftliğiyle yakından ilgilenen Aslan, Almanya'dan 50 devekuşu ithal etti. Tanesine bin dolar ödediği 8 aylık devekuşlarının Denizli'ye üç gün önce gelmesine rağmen, yerlerini yadırgamadığını söyledi.

Antalya, Kırşehir ve Bursa'dan sonra Türkiye'nin dördüncü devekuşu çiftliğinde yakında hızla yumurta ve et satışlarına geçileceğini belirten Aslan, ‘‘Bakımı masraflı, ama kolay olan hayvanların eti, yumurtası, tüyü, derisi değerlendirilip, bazı organları ilaç yapımında kullanılıyor’’ dedi.

Antalya'daki devekuşu çiftliğinde bakıcılık dersleri alan 26 yaşındaki Hasan Karakaş, Afrikalı yerlilere özenip binmek istedi ancak, başarılı olamadı. Karakaş, herbiri günde 2 kilo yem, 1 kilo taş yiyip, 2 kilo su içen devekuşlarına birgün mutlaka binip koşturacağını söyledi.

Denizlili genç tekstilci Hüdai Aslan, çiftliğinin henüz üç günlük konuğu olan devekuşlarıyla yakından ilgileniyor. Girişiminin meraktan öte, ciddi sektör kabul ettiği devekuşu besiciliği yapma isteğinden kaynaklandığını belirten Aslan, şunları söyledi:

‘‘Devekuşları gerçekten ilginç hayvanlar. İsrail ve Almanya'da devekuşu çiftliklerini gezdim, inceledim. Çok yararlı hayvanlar olduğunu gördüm. Açıkçası gelecek vaad ediyorlar. Her türlü ekolojik koşullarda yaşamayı başaran bu hayvanların herşeyinden yararlanıldığı gibi, tırnakları da ilaç yapımında kullanılıyor. İthal ettiğimiz yumurtalarla seri üretim yapacağız. Bu sayede yakında bu karlı yatırımın kazancını elde etmeyi bekliyoruz.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!