Köylüye ‘Sit’ oyunu

Güncelleme Tarihi:

Köylüye ‘Sit’ oyunu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Muğla'nın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Datça ilçesinde, sit darbesi yiyen köylüler çaresiz kaldı. Yaka köyünün Yasavul mevkiinde 115 bin 700 metrekarelik hazine arazisi, yerleşim merkezi yapılması amacıyla parsellenerek, Muğla Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce köylüye satıldı. O günün parasıyla parsel başına 25-30 milyon lira para ödeyen köylü, evini yapmaya fırsat bulamadan, bölge birinci derecede doğal sit ilan edildi. Ortada kalan köylü, Özel Çevre Koruma Kurulu'na, bakanlara başvurdu, ne parasını geri alabildi, ne de soruna çare bulabildi. Dağınık yerleşimden kurtulmak, evlenen çocuklarına yuva kurmak isteyen Yaka halkı, bunun üzerine deniz kenarındaki Palamutbükü mevkiindeki verimli tarım arazilerine 200 kaçak ev inşa etti. Köylülerden harita mühendisi Derviş Aslan, oyuna getirildiklerini öne sürdü. Aslan, ‘‘Araziyi bize adeta zorla satan devletin kendisi. Bazı köylü arsa borcunu ödeyemeyince icraya bile verildi. Oysa komşu Emecik Köyü'nde de aynı yöntem izlendi, orada vatandaşlar evlerini yapıp içine girdi. Bizim akibetimiz meçhul kaldı, ne yapacağımızı şaşırdık’’ diye yakındı.

Yaka Köyü Muhtarı Ali Yeşilkökçen, Palamutbükü'nde, kaçak 500 nüfuslu yerleşim birimi oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: ‘‘Arazileri satın aldıktan sonra Köy Hizmetleri'ne gidip dozerlerini getirerek yeni yerlerin yollarını yaptırdım. Planlar hazırlandı. Sonra 'Burası sit oldu. Ev yapamazsınız' dediler. 3 yıl bekledik, hiç bir şey yapılmadığını gördük, vatandaş tarlasına ev yaptı. 200 konut kaçak. Palamutbükü ne köy, ne de mahalle.’’

Hazine sattı

Yaka Yasavul Mevkii'nde 490-945 metrekare arasında değişen 111 parseli hevesle satın alan köylüler, okul, sosyal tesisler, yeşil alanların yer alacağı modern bir yerleşim alanı oluşturmayı hayal ederken, hem paralarından, hem de evlerinden oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!