Konya'da kız öğrenci yurdu çöktü:18 ölü, 27 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Konyada kız öğrenci yurdu çöktü:18 ölü, 27 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 06:53

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binasının enkazında hala öğrnecilerin olabileceği ihtimali üzerine 17.30'da sona erdirilen arama kurtarma çalışmaları yeniden başlatıldı. Geceyarısına doğru enkazdan 12 yaşındaki Şehnaz Avcı'nın da cesedi çıkarıldı.

Haberin Devamı

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR...

HASTANEDEN İLK GÖRÜNTÜLER / VİDEO...

ENKAZDAN İLK GÖRÜNTÜLER...

4 ÖĞRENCİ SON YOLCULUĞA UĞURLANDI...

Konya'nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi'nde özel bir vakfın kullandığı 3 katlı kız öğrenci yurdu çöktü, 18 kız öğrenci hayatını kaybetti. Enkaz altında 5 öğrenci daha var. Göçüğe LPG tankından sızan gaz neden oldu. Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada tamamen yerle bir olan yurdun deprem ve itfaiye raporunun olmadığını söyledi.

Ankara'dan gelen Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetleri, Jandarma Arama  Kurtarma, Konya, Aksaray, Afyonkarahisar sivil savunma arama kurtarma  ekipleri ile Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu Alanya  temsilciliğinden görevlilerin katıldığı enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarına saat 17.30'da tamamen son verildiği açıklandı.

Haberin Devamı

Ancak Afyonkarahisar Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü Turhan Ala, yaptığı açıklamada, saat 17.30 itibariyle tamamlanan enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarının ardından, kızı Şehrinaz Avcı'ya (13) ulaşamadıklarını ve kızının isminin yaralı ya da ölenlerin listesinde yer almadığını belirten baba İbrahim Avcı'nın talebi üzerine, daha az sayıda bir ekiple enkazda yeniden arama kurtarma çalışması başlattıklarını söyledi.

Geceyarısına doğru enkazdan 12 yaşındaki Şehnaz Avcı'nın da cesedi çıkarıldı.

BAKAN BEŞİR ATALAY OLAY YERİNDEYDİ

Devlet Bakanı Beşir Atalay da akşam üzeri olay yerini ziyaret etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay " Başbakan Erdoğan'ın da konuyla özel olarak ilgilendiğini söyleyerek bu facianın nedeninin bir an önce bulunması için çalışılacağını söyledi.

Atalay " Oay en ince ayrıntılarına kadar araştırılacak. Hükümet olarak bütün birimlerimizle bu konunun üstünde duruyorum. Ölenleri geri getiremeyiz, bu bizim en büyük acımız. Ölenlerin acısını en az aileleri kadar içimizde hissediyoruz" dedi.

Bakan Atalay, bu tür olaylarda işleyen bir hukuki sistem olduğunu da söyleyerek " Önce idari tahkikat yapılır. Bunun ardından da adli takip gelecek. Olay en kısa zamanda aydınlatılacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

YA LPG TANKI DA PATLASAYDI

Konya'daki hastanelerde ve Hadim Devlet Hastanesi'nde bekletilen  cenazelerin isim tespiti için çalışmaların ise sürdüğü öğrenildi.

Konya'nın Taşkent İlçesi'ne bağlı Balcılar Beldesi'nde 17 yıldır Kur'an Kursu verilen Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'ndaki patlamanın LPG tankıdan mutfak ve banyo bölümüne giden borulardaki gaz kaçağından meydana geldiği saptandı.

İki bölüm halinde yapılan 3 katlı betonarme binanın dışında bulunan LGP tankının, mutfak ve banyo bölümüne giden borularda gaz kaçağı oldu, sabah namazı için abdest almak isteyen bir öğrenci elektrik düğmesini açınca içeri dolan gaz alev aldı. Korkunç patlamayla birlikte bu bölümdeki kızlar kendilerini bir anda alev topu içinde buldu.

Haberin Devamı

Patlamada binanın 1990 yılında yapılan bölümü yerle bir olurken, daha sonra yapılan bölüm ağır hasar gördü. Bu bölülmde ve binanın dışında bulunan LPG tankının infilak etmemesi, facianın boyutlarının daha da büyümesini önledi.

DERNEK BAŞKANI GÖZALTINDA

Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nun, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talabelerine Yardım Derneği tarafından 17 yıl önce açıldığı ve burada Kur'an Kursu eğitimi verildiği belirtildi. Dernek Başkanı ve aynı zamanda Yurt Müdürü olan Hüseyin Çömlekçi, olayla ilgili gözaltına alındı.

Balcılar Beldesi'nde ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan Kur'an Kursu buluduğu, ancak facianın meydana geldiği Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nda kalanların Diyanet'in kursuna gitmediği, kaldıkları binada Kur'an Kursu gördükleri belirtildi.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/yarali_tepe.gif

DEPREM VE İTFAİYE RAPORU YOK

Haberin Devamı

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada tamamen çöken Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nun deprem ve itfaiye raporunun bulunmadığını söyledi.

Binanın 1990 yılında belge alıp erkek öğrenci yurdu olarak hizmete girdiğini kaydeden Şahin, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talabelerine Yardım Derneği yetkililerinin kendilerine 4 ay önce başvurarak binayı kız yurdu olarak kullanmak istediklerini anlattı. Şahin, binada yapılan incelemede, deprem ve itfaiye raporlarının bulunmadığını, bu nedenle yeni çıkan yönetmelik gereği izin verilmediğini söyledi.

EK BİNA İÇİN İZİN YOK

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Konya'nın Taşkent ilçesinde 17 çocuğun ölümüyle sonuçlanan “elim bir olay” meydana geldiği ifade edilerek, olayda hayatını kaybeden çocuklara Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır dileğinde bulunuldu.

Bir dernek tarafından 27 Eylül 2000 tarihinde açılan Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdunun bakanlığın kayıtlarında olduğu, denetimleri ve diğer belgelerin tetkikinden yurtla ilgili soruna rastlanılmadığı ve ortaöğretim öğrencilerinden başka kimsenin kalmadığının rapor edildiği kaydedildi. Yurdun denetimlerinin mevcut mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde düzenli bir şekilde yapıldığının da tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“17.04.2008 tarihinde dernek, yeni bir ek bina yapılmasına ilişkin resmi yazıyla Konya Valiliğine müracaat etmiştir. Valiliğin 05.05.2008 tarihli ve 24041 sayılı yazıyla Taşkent Kaymakamlığına yazdığı yazıda, halen faaliyette olan erkek yurdunun kız öğrencilere, yeni yapılan binanın da erkek öğrencilere hizmet verebilmesi için Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin 7. maddesinde belirtilen belgelerin tamamlanıp gönderilmesi halinde talebin incelemeye alınacağı kendilerine bildirilmiştir. Buna karşın geçen zaman zarfında herhangi bir bilgi ya da belge Konya Valiliğine ulaştırılmamıştır.
Bunun yanında olayın meydana gelmesinin ardından Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin Çelik tarafından elim hadisenin tüm boyutlarıyla incelenmesi amacıyla Teftiş Kurulu Başkanlığına talimat verilmiştir. Talimat üzerine bölgede inceleme yapmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiştir.”

BİNA TAMAMEN YERLE BİR OLDU

Haberin Devamı

Konya'ya 160, Taşkent'e 20 kilometre uzaklıkta bir vakfa ait Kuran Kursu binasında 03.45 sularında patlama meydana geldi.

Enkaz altından sağ çıkarılan 3 öğrenci Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopterle Konya'ya gönderildi. Yaralılardan 8'i Hadim Devlet Hastanesi'nde diğerleri ise Konya'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

İlk gelen bilgilere göre 17 öğrenci öldü, 27 öğrenci yaralandı. Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, enkazda hala 5 çocuğun daha bulunduğunu söyledi.

Arazi çok dağlık olduğu için göçük sabah erken saatlerde olmasına rağmen ambulanslar daha geç saatlerde olay yerine varabildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Başer Cander, hastanelerine gelen yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesinin olduğunu söyledi.

Cander, gazetecilere yaptığı açıklamada, üzücü bir olayla karşılaştıklarını, olayla ilgili 3'ü hava ambulansıyla, 7'si de kara ambulansıyla olmak üzere toplam 10 yaralının hastanelerine geldiğini söyledi.

Bu sabah saat 08.00'den sonra yaralıların hastanelerine gelmeye başladığını ifade eden Cander, “Hastanemize gelen yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesi var. Vücudunda yanıkları olan Fatma Özbağrıaçık (16) ve Teslime Dağtekin (15) Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi yanık ünitesine sevk edildi. Büşra Güneş'in (14) ise tedavisi hastanemizde sürüyor. Hastanemize ilk gelen yaralılarda bacaklarında kırık, kafatasında çatlak, karın içinde zedelenmeler vardı. Hastaların tedavileri sürüyor” dedi.

Sevk edilen Fatma Özbağrıaçık ve Teslime Dağtekin'in vücutlarının yüzde 40-50'sinde ikinci derece yanık olduğunu belirten Cander, hastanelerinde tedavisi süren Büşra Güneş'in ise vücudunun yüzde 20'sinde ikinci derece yanık olduğunu söyledi.

Öte yandan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, MHP İl Başkanı Ali Yücel ile hastaneye gelerek yaralıları ziyaret etti.

ANKARA'DAN KURTARMA EKİBİ GELDİ 

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binası enkazında arama kurtarma çalışmaları, canlı belirtisi olan bir noktada devam ediyor.

Ankara'dan 4 askeri helikopterle gelen yaklaşık 30 kişiden oluşan jandarma arama kurtarma ekibi, enkazda çalışmalarını sürdüren diğer ekibe dahil oldu.

Çalışmalarda helikopterle Ankara'dan getirilen K-9 arama kurtarma köpeği de kullanılıyor. Jandarma enkaz çevresinde güvenlik çemberi oluşturdu.

Enkazdan yaralı olarak 3 öğrencinin çıkarılmasının ardından, yurt enkazının yukarısından geçen yol boyunca toplanarak çalışmaları izleyen vatandaşlara megafonla canlı dinleme çalışmasının başlayacağı belirtilerek, sessiz olmaları ve 10 dakika boyunca yere oturmaları istendi.

'SESİMİ DUYAN VAR MI'

Daha sonra elinde megafon olan görevli, “Sesimi duyan var mı varsa duvara vursun veya bağırsın” dedi.

Yapılan dinleme sonunda cihazların bir noktada canlı belirtisi tespit etmesi üzerine enkaz kaldırma çalışmaları o noktada yeniden başladı.

BAKANLAR OLAY YERİNDE

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken kız yurdu binasının enkazında incelemelerde bulundu.

KAHREDEN BEKLEYİŞ

Konya'da 3 katlı kız yurdunun çökmesinin ardından yaralananların yakınları Balcılar'a akın etti. Arama ve enkaz çalışmalarını sürdüren AKUT ekipleri büyük bir titizlikle çalışıyor. Olayı duyar duymaz Konya'dan ve çevre illerden gelen yaralı yakınları ise çaresizlikle bekliyor.

12 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENEMEDİ

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde yurt binasının çökmesi sonucunda hayatını kaybedenlerden kimliği belli olan öğrencilerin isimleri şöyle: Elif Tuğyan, Huriye Durmuş, Hatice Özçömlekçi, Teslime Gökdemir, Şerife Bağcı

Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla arama-kurtarma çalışmaları kapsamında Konya Sivil Savunma Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı Afet Yardım Kurtarma Timi'nden 2'şer ekip, Karaman Sivil Müdürlüğü ve Konya Belediyesi Sivil Savunma'dan 1'er ekip, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait 2, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait 3 arama-kurtarma helikopteri, İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait acil sağlık ekibinin çalışmaları yürüttüğü kaydedildi.

Yaralıların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler ise şöyle:

-Asude Akdere, Teslime Akcan, Cennet Tatmaz, Meryem Özbağrıaçık, Ünzile Semerci, Meryem Semerci, Semra Kambur, Züleyha Kulu, Zahide Kambur, Dilek Türker (Numune Hastanesi),

-Fadimana Toz, Aysun Erdoğan, Teslime Gümüştekin, Zehra Parlatıcı, Seher Sümer, Selma Doğrul, Z. Büşra Demirtaş, Tuba Güllü, Tuba Özçömlekçi (Hadim Devlet Hastanesi),

-Şerife Atayer, Fatma Özbağrıaçık, Teslime Dağtekin, Büşra Güneş, Ayşe Semerci, Zehra Uysal (Tıp Fakültesi Hastanesi),

-Fadime Dağtekin, Menekşe Vural (Konya'ya sevk).

4 KIZ ÖĞRENCİ KONYA'DA GÖZYAŞLARI ARASINDA TOPRAĞA VERİLDİ

Meram İlçesi, Kurtuluş Mezarlığı'na defnedilen 13 yaşındaki Hatice Doğru, 13 yaşındaki Fadime Yazıcı, 13 yaşındaki Fadime Anatoz ve 13 yaşındaki Elif Beyza Tuğyan'ın yakınları cenazede gözyaşlarına boğuldu.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı cenazede, Hatice Doğru, Fadime Yazıcı, Fadime Anatoz yanyana toprağa verilirken, Elif Beyza Tuğyan da arkadaşlarının karşısında bulunan boş alana defnedildi.

   

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!