Göçüğün nedeni LPG tankından gaz sızıntısı

Güncelleme Tarihi:

Göçüğün nedeni LPG tankından gaz sızıntısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 12:01

Konya'da 3 katlı yurt binasının çöktü, 16 kız öğrenci yaşamını yitirdi. Göçüğün LPG tankıdan mutfak ve banyo bölümüne giden borulardaki gaz kaçağından meydana geldiği saptandı.

Haberin Devamı

OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR

OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER / VİDEO

Konya'nın Taşkent İlçesi'ne bağlı Balcılar Beldesi'nde 17 yıldır Kur'an Kursu verilen Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'ndaki patlamanın LPG tankıdan mutfak ve banyo bölümüne giden borulardaki gaz kaçağından meydana geldiği saptandı.

İki bölüm halinde yapılan 3 katlı betonarme binanın dışında bulunan LGP tankının, mutfak ve banyo bölümüne giden borularda gaz kaçağı oldu, sabah namazı için abdest almak isteyen bir öğrenci elektrik düğmesini açınca içeri dolan gaz alev aldı. Korkunç patlamayla birlikte bu bölümdeki kızlar kendilerini bir anda alev topu içinde buldu.

Patlamada binanın 1990 yılında yapılan bölümü yerle bir olurken, daha sonra yapılan bölüm ağır hasar gördü. Bu bölülmde ve binanın dışında bulunan LPG tankının infilak etmemesi, facianın boyutlarının daha da büyümesini önledi.

Haberin Devamı

Faciada ayakta kalan bölümde bulundukları için yaralı kurtulan öğrencilerden 12 yaşındaki Hümeysa Akdede, “Sabah namazı için kalktık. Arkadaşlardan abdest almaya gidenler oldu ve orada büyük bir patlama oldu. Ben bir battaniyeye sarılıp korunmaya çalıştım. Sonra beni ve bazı arkadaşları kurtardılar” dedi.

DERNEK BAŞKANI GÖZALTINDA

Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nun, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talabelerine Yardım Derneği tarafından 17 yıl önce açıldığı ve burada Kur'an Kursu eğitimi verildiği belirtildi. Dernek Başkanı ve aynı zamanda Yurt Müdürü olan Hüseyin Çömlekçi, olayla ilgili gözaltına alındı.

Balcılar Beldesi'nde ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan Kur'an Kursu buluduğu, ancak facianın meydana geldiği Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nda kalanların Diyanet'in kursuna gitmediği, kaldıkları binada Kur'an Kursu gördükleri belirtildi

DEHŞET ANLARINI ANLATTI

Konya'da çöken binadan sağ kurtulmayı başaran 13 yaşındaki Merve Avcı, yaşadıkları dehşet anlarını anlattı.

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken kız yurdu binasından kurtarılan bir öğrenci, patlamadan önce hocalarından birinin “mutfakta gaz hortumu çıkmış” dediğini duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Balcılar beldesinde çöken yurt binasından kurtarılan ilk öğrencilerden biri olan Merve Avcı, ilköğretim 8. sınıfa geçtiğini ve Konya'da yaşadığını söyledi. Büyükbaba ve büyükannesinin Balcılar'da yaşadığını belirten Avcı, okullar tatil olduktan sonra Kur'an öğrenmek için yatılı olarak yurda yazıldığını aktardı.

Vücudunda hafif sıyrıklar olan Merve Avcı, 3 katlı yurt binasında 6 kişilik personelle birlikte yaklaşık 50 kişinin bulunduğunu söyledi.

Avcı, bu sabaha karşı yaşanan olayı şöyle anlattı:

“Sabah saatlerinde namaza kalktık. Ben abdest almaya aşağı indim. Zemin kattan kuvvetli bir hışırtı geliyordu. Yurttaki iki hocamızla birlikte mutfağa girdik. Hocalarımızdan biri, 'mutfakta gaz hortumu çıkmış' dedi. Ben mutfağın kapısında duruyordum. Hocalarımız 'kapıyı kapat' dediler. Ben de ikinci kata çıktım. Binada panik yoktu. Ben yukarı çıktıktan 5 dakika sonra aşağıdan yatakhanelere gaz kokusu gelmeye başladı ve hemen ardından çok şiddetli bir patlama meydana geldi. 5 arkadaşımla birlikte patlamadan sonra binanın ayakta kalan kısmındaydık. Zemin kattan yukarı doğru çıkan alevleri çok yakınımızda hissettik. kapıyı açtığımızda binanın yarısının yıkıldığını ve sadece bizim bulunduğumuz bölümün ayakta kaldığını gördük. Üzerime iki tahta parçası devrilmişti. Bağırarak yardım istedim. Yardıma gelenler beni kurtardı. Önemli bir sağlık sorunum olmadığı için hastaneye götürülmedim.”

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!