Komandolar için yüzen üs geliyor

Güncelleme Tarihi:

Komandolar için yüzen üs geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2012 00:00

ABD’nin Ortadoğu’ya göndereceği SEAL komando timlerinin, restore edilen eski bir çıkarma gemisine konuşlandırılacağı bildirildi. Helikopter de taşıyabilen gemi Hürmüz’e gönderilebilir.

Haberin Devamı

WASHINGTON Post Gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı’nın küresel çapta daha düşük maliyetli, ama daha etkin ve çevik bir askeri caydırıcılık oluşturmayı amaçlayan yeni planına dair bilinmeyen detayları yayımladı. Tamamı yayınlanmayan “istihsal” belgelerinin kaynak gösterildiği habere göre ABD ordusu, İran ve Yemen’de tansiyonun arttığı bir dönemde, Ortadoğu’da operasyon yapabilecek komando timlerini taşımak üzere bu bölgeye büyük bir “yüzen üs” gönderiyor. ABD donanması, ıskartaya çıkartmaya hazırlandığı eski bir çıkarma gemisini bu amaçla restore etmeye başladı. Gayriresmi olarak “ana gemi” diye anılan yüzen üs, Donanma’nın SEAL adlı özel kuvvetlerine geçici evsahipliği yapmakla kalmayacak, aynı zamanda bu birliklerin kullanacağı küçük sürat tekneleri ile helikopterleri de Ortadoğu’ya taşıyacak.
Yaz başında hazır olacak
Donanma yetkilileri USS Ponce gemisinin yeni göreve uyumlu hale getirilmesi için “alışılmadık bir aceleyle” çalıştıklarını, restorasyonu süren yüzen üssün yaz başında Ortadoğu’da olacağını bildirdiler. Geminin Hürmüz Boğazı’nda konuşlanabileceği öne sürülüyor. Gazete, resmi belgelere dayanarak geminin İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapaması halinde mayın temizleme görevlerinde kullanılacağını belirtti.
B-52 ve U-2 yine gözde
Obama yönetimi yeni stratejide ABD’nin savunma sisteminin “modası geçmiş Soğuk Savaş sistemlerinden arındırılacağını” açıklamıştı. Ancak envanterinde 5 binden fazla nükleer başlık bulunduran ABD, bu bombaları taşıyan Obama ile yaşıt B-52 bombardıman uçaklarından vazgeçmiyor. Global Hawk casus uçak projesinden pahalı olduğu gerekçesiyle vazgeçen ABD, 1960’tan beri kullanılan U-2 casus uçaklarının da ömrünü uzatmaya karar verdi. 

Haberin Devamı

Türk hükümetiyle üs görüşmesi yok

ABD Savunma Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’de “nilüfer yaprağı” denen özel operasyon üsleri oluşturmak istediği iddiasını yalanladı. Wall Street Journal (WSJ) Gazetesi’nde yer alan iddia hakkında Amerika’nın Sesi Radyosu’na bir açıklama yapan Pentagon sözcüsü John Kirby, “Türkiye’de ilave Amerikan askerlerinin konuşlandırılacağına dair haberler gerçeği yansıtmıyor. Türk hükümetiyle bu yönde bir görüşmemiz olmadı. Amerikan ordusu Türk ordusuyla yakın ilişkilerine büyük değer veriyor. Türkiye bizim en yakın müttefiklerimizden ve NATO ortaklarımızdan biridir” dedi. WSJ ise dün haberini geri çekmedi ve herhangi bir yalanlama yayımlamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!