'KKTC oylamasına bilerek katılmadık'

Güncelleme Tarihi:

KKTC oylamasına bilerek katılmadık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2004 01:34

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) Azerbaycan heyeti başkanı milletvekili Samed Seyidov, AKPM’de 29 Nisan’da yapılan Kıbrıs oylamasına ‘bilerek katılmadıklarını’ söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in oturuma katılmayan vekilleri kınamasına ve bazı vekillerin ‘Bizim oylamadan haberimiz yoktu’

Azeri milletvekillerinin, ayrılıkçı Yukarı Karabağ’ın tanınması açısından örnek teşkil eder düşüncesiyle KKTC’li milletvekillerinin AKPM oturumlarına katılmasıyla ilgili oylamada hazır bulunmadığı anlaşıldı. 8 Azeri vekilin katılmadığı oylama sonucu, Kıbrıslı Türk milletvekillerinin Rum heyeti içinde yer alması kabul görmüştü.

TÜRKLERİ SUÇLADI

Azerbaycan Meclisi’nin dünkü oturumda gündeme alınan ‘Azeri milletvekillerinin Kıbrıs ile ilgili oylamaya katılmaması’ konusunda söz alan Samed Seyidov, KKTC’nin tanınması (AKPM’de temsilci bulundurması) gelecekte Yukarı Karabağ’daki ayrılıkçı yönetimin tanınması açısından tehlikeli örnek oluşturabilirdi’ diyen Seyidov, bu nedenle Azeri milletvekillerinin oylamaya katılmadığını bildirdi. Azeri heyetindeki diğer vekil Asım Mollazade de KKTC lehine oy kullanmalarının Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözüm sürecinde Azerbaycan için olumsuz etkileri olacağını iddia etti. Oylamaya katılmamanın siyasi karar olduğunu belirten Mollazade, ayrıca AKPM’deki Türk heyetinin de bu süreçten sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Azeri basını:Aliyev parmağı

Azeri basını Bakü’nün oylama konusundaki tutumunun siyasi olduğunu yazdı. ‘Avrupa Konseyi’nde Azerbaycan fiyaskosu’ başlığını kullanan Yeni Müsavat gazetesi, Azeri vekillerin oylama sırasında İlham Aliyev’e refakat ettiklerini belirtti ve bunun da ancak talimatla mümkün olabileceğini savundu. ‘Parlamento sorumsuz milletvekillerini cezalandıracak mı?’ başlığını kullanan Bakı Haber gazetesi ise oylamaya katılmayanlara yaptırım uygulanmaması halinde, ‘bunun iktidarın talimatıyla yapılmış olacağının’ kesinleşeceğini yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!