Kızımız Türkiye’de yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Kızımız Türkiye’de yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Organlarıyla 4 kişiye hayat veren ‘‘İngiliz melek’’ Nery'nin acılı anne ve babası Hürriyet'e konuştu

Organ bekleyen 4 Türke hayat veren Nerys Bradford'un 62 yaşındaki babası John ve 57 yaşındaki annesi Shirley, Londra'ya 4 saat uzakta Puston kasabasındaki evlerinde İngiliz gazelecileri yerine yalnızca Hürriyet'e konuşmayı tercih ettiler. Olayı duyan ve haber için ‘‘para’’ teklif eden İngiliz medyasından kurtulmak için, telefonlarını santrala bağlatan acılı anne baba, duygularını Türk halkıyla paylaşmak istediklerini söyledi.

Bradford ailesinin Puston kasabasındaki evlerinin kapısını çaldığımızda bizi John Bradson karşıladı ve söyleşi için bahçenin uygun olduğunu belirtti. Biz sorduk, gözleri yaşlı çift cevapladı.

Kızınızla en son ne zaman görüştünüz?

- Tatile çıkmadan 3 gün önce aradı ve arkadaşı Leslie ile Marmaris'e gideceğini söyledi, şakalaştık. Kendine dikkat etmesini söyledim. 10 dakika kadar konuştuktan sonra vedalaştık.

Olayı nasıl öğrendiniz?

- Pazartesi sabahı saat 03.00'de telefon çaldı. Ahu Hetman Hastanesinin doktorlarından biri kızımızın Marmaris'te merdivenlerden başı üstüne düştüğünü ve ameliyata alındığını söyledi. Ameliyat sonrası tekrar arayacaklarını bilgi vereceklerini söyledi. Vakit geçmek bilmiyordu. İkinci kez arandığımızda aradan 3 saat geçmişti, bu bize bir ömür gibi gelmişti. Nerys'in ameliyattan çıktığı, durumunun ağır olduğu söylendi ve hemen Türkiye'ye gelmemiz istendi. İstanbul uçağına yerimizi ayırttık, ama o uçağı kaçırdık, akşam üstü başka bir uçakla İstanbul'a geldik. O gece İstanbul'da kaldıktan sonra sabah Dalaman'a oradan Marmaris'e ve hastaneye koştuk.

Kızınız öldüğünde yanında mıydınız?

- Hastaneye gittiğimiz andan itibaren Nerys'in başucundan hiç ayrılmadık. Elini tuttuk, onunla konuştuk, ölüme karşı savaşmasını söyledik. 4 Ağustos Çarşamba günü doktorlar beyin fonksiyonlarını yitiren kızımızın öldüğünü söylediler.

BAĞIŞI BİZ İSTEDİK

Bazı Türk gazetelerinde organ bağışı kararını Nerys'in vasiyeti üzerine aldığınız yazıldı, bu doğru mu?

- Kesinlikle değil. 26 yaşındaki biri ölümü nasıl aklına getirebilir. Bu konu hiç konuşulmadı bile. Karar bize ait.

Nerys'in organlarını niye bağışladınız ve neden Türkleri seçtiniz?

- Doktorlar Nerys'i öldükten sonra organlarını bağışlayıp bağışlayamacağızı sordular. Hiç tereddüt etmeden evet dedik. Kızımızın ölümü başkaları için yaşam olsun istedik. Doktorlar organ bağışında zamanın çok önemli olduğunu söylediler ve istersek kızımızı hemen İngiltere'ye götürüp organlarının orada başka insanlara nakledileceğini söylediler. Nerys ile aynı kan grubunu taşıyan ve organ nakli bekleyen birçok hastanın Türkiye'de bulunduğunu öğrendik. Hemen kararımızı verdik, organların Türk hastalara verilmesini istedik.

YENİ HAYATLAR

Dört Türke yaşama sevinci verdiniz neler hissediyorsunuz?

- Bir trajediden yeni hayatlar doğdu. Kızımızın adı ‘‘Tanrı'ya armağan’’ anlamına geliyor. Bizim yaptığımızı herkes yapabilir. Umarım bu davranışımız Türkiye'deki organ bağışlarını hızlandırır. Ve unutulmamalıdır ki bizim yaptığımız bir insanlık olayından başka bir şey değildir. Çok sevdiğimiz kızımızı kaybettik. Ama o vatanından çok uzaklarda 4 ayrı canda yaşıyor.

Organları bağışladığınız Türkler sizi aradı mı?.. Onlarla tanışmak ister misiniz?

- Aramadılar. Nerys'in organlarını taşıyan 4 Türk hasta ile şu anda tanışmak istemiyoruz, belki ileride acımız biraz hafiflediğinde olabilir.

KORKULUK YOKTU

John Bradford ile eşi kızlarının hayatına mal olan talihsiz kazanın meydana geldiği Beach Club'a gittiklerini, merdivenlerde tutanacak korkulukların bulunmadığını söylüyor, ama hiç kimseyi suçlamıyor. Başka Nerys'lerin ölmemesi için önlemlerin alınmasını istiyor. Bu arada acılı çift Türkiye'de kaldıkları kısa sürede büyük ilgi gördükleri Özel Ahu Hetman Hastanesi Halkla İlişkiler Uzmanı Kirsty Young ile olay anında kızına ilk müdaheleyi yapan Ulaş Baskın'a şükranlarını iletiyor.

Bir meleğin kısa hayatı

Putson adlı küçük kasabanın usta marangozu John ile ev kadını Shirley'in ikinci çocuğu olarak dünyaya gözlerini açan Nerys Bradford, okul yıllarındaki başarısı ile Bradford ailesinin gururu oldu. Leeds Metropolitan Üniversitesi'nin Avrupa Dillerinde Finans ve Muhabese Bölümünü iyi dereceyle bitiren Nerys, Londra'da Cornhill Sigorta Şirketinde çalışma hayatına atıldı.

Nerys, henüz 26 yaşındaydı. Hayalleri, gelecek için planları vardı. Ecelin onu tatil için arkadaşı ile birlikte geldiği Marmaris'te beklediğini nereden bilebilirdi ki?.. 1 Ağustos Pazar gecesi, arkadaşlarıyla biraz eğlenmek için Marmaris Beach Club'e gitti. Ölümü asla aklına getiremeyeceği bir andı. Yüksek topuklu ayakkabıları, birden kaydı ve merdivenlerden kafası üstüne düştü. Nerys, hemen Özel Ahu Hetman Hastanesi'ne kaldırılarak ameliyata alındı. Olayı öğrenip hemen Türkiye'ye gelen anne ve babasının yanından ayrılmadığı hastane yatağında 3 gün yaşam mücadelesi verdi Nerys ve 4 Ağustos Çarşamba günü hayata gözlerini kapadı.

Özel Ahu Hetman Hastanesi'nin doktorları acılı anne babaya organ bağışını sordular. Yaşlı çiften ‘‘evet’’ yanıtını alan doktorlar Nerys'in kalp, karaciğer ve böbreklerini organ bekleyen Türklere nakletmek için zamanla yarışmaya başladılar. Ege Üniversitesi'ne helikopterle ulaşan Nerys'in kalbi 24 yaşındaki Kubilay Yıldırım'a, karaciğeri 35 yaşındaki Necati Akbaş'a böbrekleri ise Mehmet Kalaylı ve Sezer Yıldırım'a nakledildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!