Kızım olsaydı hostes olmasını isterdim

Güncelleme Tarihi:

Kızım olsaydı hostes olmasını isterdim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

1974 yılından beri THY'nin içinde olan Yusuf Bolayırlı, İTÜ Makine Mühendisliği Uçak Bölümü'nden mezun olmanın getirdiği avantajlarla kurumu herkesten çok iyi tanıyor. Bazen tebdili kıyafet denetimlerde bulunan Yusuf Bolayırlı, hosteslerden teknik kadroya kadar tüm personelle de çok iyi anlaşıyor. Bolayırlı, başta hostesler olmak üzere THY kadrosunun Avrupa'nın en iyisi olduğunu belirtiyor.

Yıllardır hep duyarız, uçak alımlarında büyük rüşvetler dönüyor; birtakım adamlar parayı götürüyor diye.. Acaba doğru mudur bu söylenenler?

- Yener bey, uçak alınırken birileri para götürüyor sanılıyor bütün dünyada. Uçakların bir liste fiyatı var. Sizin yapacağınız, bundan gücünüz yettiğince indirim yaptırabilmek. Hazine, DPT, Yüksek Planlama bu işin içinde. Sanıyorlar ki Cem Kozlu ile Yusuf Bolayırlı, beğendikleri uçağı gidip alıyorlar. 26 senedir bu şirketteyim, Satınalma Komisyonu Başkanlığı da çok yaptım, bugüne kadar biri bana veya bir arkadaşıma ‘‘Benim uçağımı alırsan şunu yaparız, şunu veririz’’ demedi. Ayrıca hiçbir üst yönetici de ‘‘Şunu seçersereniz iyi olur’’ demedi, telkinde bulunmadı. Amerika'da rüşvet çok büyük suç, insanın hayatını karartırlar. Kaldı ki, bu devlet beni okutmuş, büyütmüş. Bu ülkedeki her insanın bu ülkeye çok büyük borcu var, tek kuruşunu harcarken bile elim titrer...

HOSTESLİK HAFİFE ALINMAMALI

Uçaktan söz açılır da, güzel hostes hanımların kulağı çınlamaz mı?

- Kızım olsaydı hostes olmasını tavsiye ederdim elbette. Küçük oğlum askere gitmeden önce, erkek hostes olarak çalıştı. Bizde maalesef hosteslik hafife alınmıştı. Bir kabin amiri arkadaşım antattı. Hac seferleri sırasında kabin amiri olarak kapıda durup herkese hoş geldiniz derken, bir kadın kendisine ‘‘Kardeşim ben pavyonda çalışıyordum, şimdi tövbe ettim, Allah sana da nasip eder’’ demiş. Dünyadaki pek çok havayoluyla uçtuğum için, bizim kabin ekibi arkadaşlarımın son yıllardaki başarılarını iyi biliyorum. Hizmet, güler yüzlülük, kılık kıyafet ve lisan bakımından Avrupa ve Amerika'dan çok üstünüz. Güzellik kişiye göre değişir. Amerika'da 70 yaşında bir hostes uçağa gelirken pilot ‘‘Hop yeter, bu kadın kendini götüremiyor, ben bunu almam’’ demiş. Bizde yaş sınırı 50. Bazıları için kilo sorunu olabiliyor, onu da diyetle düzenliyorlar.

Ya ikram edilen yemekler.

- Uçaklarımızda verilen yemekler şu anda çok iyi. Bazı şeyleri denedik, mesela Türk Yemekleri Haftası filan gibi. Bunlara çok değişik tepkiler aldık. Kimisi ‘‘Uçakta kebap verilir mi’’ dedi; kimisi ‘‘Ne kadar güzel olmuş’’ dedi. Anladık ki, bu gibi şeyleri birkaç gün vermek lazım, onun dışında uçak standartlarının dışına çıkmamak gerek.

GİZLİ DENETİM YAPARIM

Genel Müdür'ün iç ya da dış hatlar terminallerinde olup bitenrlerden haberi var mı acaba?

- Tatil günleri kimseye haber vermeden blucinimi giyip, kafama da bir şapka geçirip terminalleri dolaşıyorum. Pesonelin çoğu beni tanımıyor, durup kimin ne yaptığını izliyorum. Geçenlerde dış hatlarda bankoları dolaşırken iki kızcağız nefes nefese arkadaşlarına ‘‘Genel Müdür geliyormuş, herkes yerine’’ dedi. O sırada salon boş, yolcu yok. Yaklaşıp ‘‘Genel Müdür gelince ne olacak’’ dedim. Beni tanımadı ‘‘Ne bileyim, kendileri oturmuşlar, bizi gönderiyorlar ‘git müdürün geleceğini söyle' diye’’ dedi. Tam o sırada birisi gelip bana hoşgeldiniz deyince sır bozuldu. Mesela Tunuslular çok büyük bagajlarla geliyorlar. Fazla bagaj ücreti ödememek için bankonun başına toplanıyorlar, karambole getirip bagajları atıyorlar. Bu arada orada itişmeler kakışmalar oluyor. Bir yolcu da bunun için şikayette bulundu bana. Bunu yapmaya hakkımız yok. Kibarlığın çok zor olduğu bir yer olmasına rağmen yine de nezaketi elden bırakmayacağız. Tokat da yesek biz yine kibar olmak zorundayız.

Peki, bu mühendis emekli olduktan sonra ne yapar ki?

- Siyasete girmeyi düşünüyorum.

Hosteslerimiz Avrupa ve ABD’den daha iyi

THY’nin makine mühendisi kökenli Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı:

İşçi gibi genel müdür

THY'nin teknik gelişmesi ve iş disiplininde büyük yeri olduğu vurgulanan Yusuf Bolayırlı, teknik ordunun da sevilen bir komutanı. Dev hangarlarda bakımları yapılan uçakları tek tek inceleyen Bolayırlı, bir ara eline takım anahtarını alıp uçağın altına giriverdi.

İlkokul 2’den beri birlikteyiz

Nurcan-Yusuf Bolayırlı çiftinin küçük oğulları Mutlu, makine mühendisi, Amerikada işletme master'ı yapmış. Bir süre THY'de steward olarak çalışmış. Büyük oğulları Murat ise biyokimya uzmanı tıp doktoru. Halen GATA'da vatani görevini yapıyor. Emekli öğretmen olan Nurcan hanım eşini anlatıyor:

‘Ben de Bolayırlıyım. Yusuf'la ilkokul 2'nci sınıftan beri arkadaşız. Ben Bolu yatılı öğretmen okulunda 6 sene okudum, sonra Buca Eğitim Enstitüsü'ne gittim. 4 ağustos 1968'de Gelibolu'da evlendik. Yusuf fevkalede bir insandır, hem koca olarak, hem baba olarak. Zor hiçbir yanı yoktur. Çok iyi niyetlidir, adam gibi adamdır yani. İşini evine hiç taşımaz. Tek eleştirdiğim yanı, bütün insanlara karşı çok iyimser olmasıdır.’

Fenerbahçe taraftarıyım. Askerlik arkadaşım olan Ertuğrul Hataylı beni kulübe üye yaptı.

Sinemayı çok severim ama ‘‘Kahpe Bizans’’ta kaldım.

Çocukken çok cin peri hikayesi dinlediğimden olacak, mezarlık gibi yerlerden geçerken içime ürperti gelir.

Cuma namazlarını kaçırmamaya dikkat ederim.

İçki merakım yok ama, ortama göre şarap ve viskiyi tercih ederim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!