Kitaplık

Güncelleme Tarihi:

Kitaplık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2003 19:37

Asker ve bakan gözüyle Anadolu’da neler oluyor

Eski İçişleri Bakanı Emekli Korgeneral Selahattin Çetiner, gelirini TSK Mehmetçik Vakfı'na bıraktığı 'Sorunlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gerçeği' adlı bir kitap yazdı. Çetiner, 40 yıl boyunca devlet hizmetinde bulunmuş. Bulunduğu görev yerleri ve özel ilgisi sayesinde Kürtler ve sorunları hakkında geniş bilgiler elde etmiş. Ayrıca beş farklı rütbede ve dört defa, Doğu Anadolu'nun değişik yörelerinde 10 yılı aşkın bir süre görev yapmış. Bu nedenle, hem bölge halkını hem de doğunun coğrafi yapısını yakından tanıyor.

‘‘Kürtler ve sorunları hakkındaki bilgi birikimimi alıp öbür aleme götürmek istemedim‘‘ diyen Çetiner ayrıca Anadolu'nun tarihine ve bölgenin coğrafyasına da ayrıntılı bir şekilde yer vermiş. Kitapta, Kürtlerin dili ve edebiyatı, dini inançları, yerleşim bölgeleri, kültür değerleri gibi konulara da yer veriliyor.

Kitap: Sorunlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gerçeği Yazar: Selahattin Çetiner Yayınevi: TSK Mehmetçik Vakfı


Bedenlerdeki mavi kumaşın öyküsü

Mavi Jeans, bundan 35-40 yıl öncesine kadar İstanbul'da binbir güçlükle bulunan blucini, bugün Türkiye'de üretmekle kalmıyor, İstanbul'dan tüm dünyaya ihraç ediyor. İşte, Blucin isimli kitap Mavi'nin serüvenini anlatıyor.

Mavi Jeans Yayınları'nın son ürünü olan bu kitap İstanbul'la blucin arasındaki ilişkiyi 'tanıklar yoluyla' anlatıyor. Kitap ile dünün gençleri nostaljik bir yolculuğa çıkıyor. Kimi zaman tüketiciler, kimi zaman sektörden kişiler bize blucin'in yolculuğunu anlatıyor. İzzeddin Çalışlar'ın kaleme aldığı ve Ara Güler'in fotoğraflarıyla süslü bu kitabı okuyunca 'nerelerden nerelere gelmişiz' diyeceksiniz.

İnternet kriterleri

Kitap adı: Beyaz Kitap
Yazarı: Dr. Yaman Akdeniz
Yayınevi: Türkiye Bilişim Vakfı


İlaç gibi kitap

Yorgunsuzunuz, hem de çok... Ne, güzel bir habere sevinecek enerjiniz, ne de kendinizi toparlayacak motivasyonunuz var. Eski zamanlardaki enerjinizden eser bile kalmadı. Sık sık karşılaştığınız sağlık sorunları, uykusuzluk, takıntılar bir türlü yakanızı bırakmıyor. Demek ki, siz de birçok kişi gibi 'yorgunluk yorgunluğu'ndan muzdaripsiniz. Ama üzülmeyin, çaresi var.

Boyner Yayınları'nın son kitabı 'Yorgunluk Yorgunluğuna Son', ABD'de anti-aging konusunda tanınmış Dr. Jesse Lynn Hanley ve Nancy Deville tarafından kaleme alınmış. Kitapta stres sonucu ortaya çıkan yorgunluk konu ediliyor. Yaşam enerjisini tekrar kazanmanın, deliksiz uyumanın, sağlıklı olmanın, genç görünmenin yolları anlatılıyor.

Kitap üç kısımdan oluşuyor. Birinci kısımda hırslı insanların psikolojisi ve fizyolojisi anlatılıyor. İkinci kısım, sorunuzundan kurtulmak için 10 altın öğüt sunuluyor. Üçüncü kısım ise nasıl beslenmeniz gerektiğini anlatıyor. Dileyen okuyucular, kitapta önerilen ekstra okuma malzemeleri ile bilgilerini genişletebilir.

Kitap adı: Yorgunluk Yorgunluğuna Son
Yazarı: Dr. Jesse Lynn Hanley ve Nancy Deville
Yayınevi: Boyner Yay.

Bilim kurgu meraklılarına

Türkiye’de bilim kurgu alanında roman yazan yok denecek kadar az kişi var. Genç yazar Aşkın Güngör istisnalardan biri. İlk kitabı 'Ben Bir Kediyim' (şiir) 1993'te basıldı. Aynı yıl SHP'nin düzenlediği İnsan Hakları konulu öykü yarışmasında 'Ve İp Gerildi' adlı çalışmasıyla birincilik ödülüne değer bulundu.

1996'da katıldığı BU Yayınevi Çocuk Edebiyatı Romanı Yarışması'nda 'Düşler Diyarı' adlı eseriyle Jüri Teşvik Ödülü'nü aldı. Şimdi de 'Kurtlar Yolu' ve 'Cam Kent' adlı iki romanla karşımızda. Kurtlar Yolu, ellerinden alınan sevginin ardından dış dünyanın tehlikelerine atılan üç gencin hikayesini anlatıyor.

Kitabın adı: Kurtlar Yolu ve Cam Kent
Yazarı: Aşkın Güngör
Yayınevi: BU Yayınevi

Sağduyunuza güvenin

Sorunlarınıza çözüm getirecek temel bir beceri olan 'sağduyu' artık size bir kitap kadar yakın. Fergus O'Connell, 'Tek Kelimeyle Harika' adlı kitabında sağduyunun temel yedi ilkesini en basit yoldan örnekler ve önerilerle anlatıyor. Bir sorunla yüzyüze geldiğinizde uygulayabileceğiniz yedi ilke kısaca şöyle: Birçok şey basittir, ne yapmaya çalıştığınızı bilin, her zaman bir olay dizisi vardır. İnsanlar işleri yapmazsa işler kalır, işler nadiren beklendiği gibi yürür, bir şey ya vardır ya yoktur. Her şeye başkalarının gözüyle bakın. Kitap, hantallıkla mücadele eden çalışan ve yöneticilere yönelik yazılmış.
Kitap adı: Tek Kelimeyle Harika
Yazarı: Fergus O'Connell
Yayınevi: Literatür

Ekonomi ile ilgilenenlere

The Washington Post'un ünlü muhabiri ve editörü Bob Woodward, adını özenle seçtiği kitabı 'Maestro'da Reagan döneminden başlayarak, Amerikan ekonomisinde yaşanan müthiş patlamayı ve 11 Eylül sonrası yaşanan şaşkınlığı anlatıyor.

FED (Amerikan Merkez Bankası) Başkanı Alan Greenspan etrafında geçen kitapta, Woodward, ABD'nin para politikasına ilişkin çekişmeleri ustalıkla kurguluyor. Böylece, dönemin büyük siyasi uzlaşmazlıklarına ve uluslararası krizlere de ışık tutuyor. Birçoğu Türkiye'de de yaşanan, benzeri konuları da aydınlatan bu kitap ekonomi ve yönetim ile ilgilenen herkesin dikkatini çekecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!