Kınama cezasına AYM ‘ihlal’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Kınama cezasına AYM ‘ihlal’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2023 07:00

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Umuttepe Kampüsü’nde 23 Mart 2016’da üniversite öğrencileri tarafından nevruz kutlaması yapıldı.

Haberin Devamı

Kutlamada sloganların atılması üzerine polis, izinsiz yürüyüş yaptıkları gerekçesiyle öğrencilere müdahale etti. Dağılan grup ikinci defa toplanıp bu kez rektörlük binasına doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Bir kez daha polis müdahalesi gerçekleşti, 10 öğrenci gözaltına alındı. Üniversite yönetimi ise gözaltına alınan öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturma kapsamında öğrenci M.K.’ye kınama cezası verildi. M.K. bunun üzerine kendisine verilen kınama cezasının iptali için Kocaeli 2'nci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin reddettiği dava dosyası, Bölge İdare Mahkemesi’nce de kabul edilmedi. Haksız ceza aldığını düşünen M.K., nevruz etkinliğinde katılımcı olarak yer aldığını, slogan atmadığını, ayrıca toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini öne sürerek bu kez Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Haberin Devamı

5  BİN TL MANEVİ TAZMİNAT

Başvuruyu kabul edip inceleyen AYM, “Başvuruya konu müdahalenin kanunilik şartını sağlamadığı anlaşıldığından Anayasa’nın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” dedi. 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmeden AYM, maddi zarar ile ilgili bilgi ve belge sunulmadığını belirterek maddi tazminat talebini reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!