Kilis izlenimi: En çok Suriyeliler terk ediyor

Güncelleme Tarihi:

Kilis izlenimi: En çok Suriyeliler terk ediyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 22:32

Terör örgütü IŞİD’in Katyuşa roketlerine hedef olan Kilis adeta diken üstünde. 17 kişinin öldüğü 61 kişinin de yaralandığı kentte, yaşanan korku ve panikten dolayı başta Gaziantep olmak üzere büyük şehirlere göç başladı. İlkokul ve ortaokul öğrencileri okula gitmiyor, üniversite öğrencileri kayıtlarını donduruyor, memurlar tayinlerini istiyor. Şehri en çok terk edenler ise, iç savaştan kaçıp Kilis’e sığınan Suriyeliler.

Haberin Devamı

BÜYÜK ŞEHİRLERE GÖÇ BAŞLADI

Sınırdaki Kilis’in nüfusu Suriye içsavaşından önce 85 bin civarındayken savaşından sonra başta Azez ve Halep’ten kaçan Suriyelilerle kent merkezinin nüfusu 130 bine ulaştı. Yaklaşık 5 yıldır Suriyelilere ev sahipliği yapan Kilis’te bugünlerde korku ve panik hâkim. Hayatın durma noktasına geldiği Kilis’te halk aynı zamanda öfkeli. Üç gündür kepenk açmayan esnaf ilk defa dün kepenk açsa da şehrin sokakları hâlâ bomboş. Bir haftadır büyükşehirlere göçün başladığı Kilis’te şehri en çok Suriyeliler terk ediyor. Üç yıldır Kilis’te kaldıklarını söyleyen Suriyeli bir aile, “Burada iş kurup ailemize bakmaya başladık. Gaziantep’e taşınıyoruz. Bir çok Suriyeli aile göç etti” dedi.

Suriyeli sığınmacılardan sonra Kilis’i en çok terk edenlerin başında öğrenciler ve memurlar geliyor. Yaklaşık bir aydır derslere katılmadıklarını söyleyen üniversite öğrencisi Arzu Aslan, “Buraya düşen füzelerden dolayı üç kez şehri terk etmek zorunda kaldım. Ailemiz okula gitmemizi istemiyor. Sınavlarımı bırakıp Gaziantep’e gidiyorum” diye konuştu. Bir memur ise korkularını, “Füzelerden dolayı eşimi ve çocuklarımı memlekete yolladım. Ben de tayinimi isteyeceğim” sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Roketin isabet ettiği Demirciler Mahallesi’nde oturan Havva Ölen ise şunları öyledi: “Gelinim çocuklarını alarak İzmir’e taşındı. Kayınım ise Adana’ya gitti. Bir hafta önce bu sokakta 30 aile vardı. Şimdi ise 4 aile kaldık. Ben de İstanbul’a gitmek için hazırlıklara başladım.”

Kilis izlenimi: En çok Suriyeliler terk ediyor

 

GÜNDE 500 KİŞİ GİDİYOR

Beşinci sınıf öğrencisi Murat Kiremitçi, “Biz Türkçe dersindeyken okulumuzun arkasına bir füze mermisi düştü. Okulun kazan dairesine indik. Bir saat orada kaldık. Okula gitmek istemiyoruz” dedi.

Günde 500 kişinin şehri terk ettiğini söyleyen otobüs şoförü İbrahim Eren de endişeliydi: “Bir aydır yolcu olmadığı için sefere çıkmıyordum. Bir haftadır günde iki sefer yapıyorum. İnsanlar başka illere göç ediyorlar. Günde ortalama 500 kişi şehri terk ediyor.” Önceki gün Kilis’te incelemelerde bulunan CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem ise “Aldığımız duyumlara göre şu ana kadar 15 doktor istifa etti. Kilis’te yaşananları Meclis’e taşıyacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kilis izlenimi: En çok Suriyeliler terk ediyor

KİLİS SINIRINA ‘TRAKYA’ ZIRHI

BAKANLAR Kurulu’nun Kilis’i IŞİD’in roketlerinden korumak için aldığı kararların ardından, TSK sınıra önceki geceden itibaren takviye güç göndermeye başladı. Ağırlıklı Trakya bölgesinden yapılan takviye kapsamındaki zırhlı araçlar ve ağır havanlar TIR’larla bölgeye sevk edildi. Her birinde 4’er havan bulunan 106 ve 120 milimetrelik 4 takımlı yivli ağır havan ile çok sayıda zırhlı araç sınır hattına kaydırıldı. Yetkililer, sınırdaki silahların, tahmin edilenden çok fazla kullanıldığına dikkat çekerek, özellikle namlu şişmelerini önlemek için ek takviye gücün şart olduğunu
belirttiler. (Uğur ERGAN / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!