Keyser Söze Erhan

Güncelleme Tarihi:

Keyser Söze Erhan
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2007 00:00

Hrant Dink cinayetini soruşturan polis, Erhan Tuncel’in Trabzon’daki evinde bulduğu ajandada Keyser Söze ismine rastladı. Keyser Söze’nin "Olağan Şüpheliler" filminin kahramanı Verbal Kint’in uydurduğu hayali mafya babası olduğu öğrenilince film defalarca izlendi. Polise göre Tuncel ile Kint’in ortak noktaları perde arkasında olayı planlayan kişi olmaları.

"BÜYÜK Abi" Erhan Tuncel’in polis aramasında ele geçirilen ajandasında, polisiye filmler arasında bir başyapıt olan "Olağan Şüpheliler" filminin kahramanı Keyser Söze’nin adına rastlandı. Filmi defalarca izleyen polis, filmde anlatılan Türk asıllı mafya babası Keyser Söze ile Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen Erhan Tuncel arasında inanılmaz benzerlikler bulunduğunu fark etti. Polise göre, Dink cinayetinin kurgusu da "Olağan Şüpheliler" filminden kopyalandı.

ÖZEL EKİP BULDU
/images/100/0x0/55eb06f2f018fbb8f8a63e25

Erhan Tuncel’in Trabzon’daki evinde ele geçirilen 2 ajanda, İstanbul’dan Trabzon’a giden özel ekip tarafından bulundu. Birinde, Trabzon’da öldürülen Rahip Santoro cinayeti ile ilgili bir kitap taslağı vardı. Diğerinde ise hem kendisinin hem de ev arkadaşı Tuncay Uzundal’ın notları. Bu ajandanın ilk sayfasında, Keyser Söze’nin ismi yazılıydı. Son sayfasında ise Hrant Dink adı yuvarlak içine alınmıştı.

Keyser Söze, "Olağan Şüpheliler" filminin kahramanıydı. Film derhal bulundu. Cinayeti soruşturan istihbarat ve terör ekipleri, filmi defalarca izledi. Filmde Kevin Spacey’nin canlandırdığı Verbal Kint, 27 kişinin ölümüne yol açan tekne patlaması ve 91 milyon dolar uyuşturucu parasını araştıran polise bilgi veriyor ve suçu, yeraltı dünyasında adı efsanevi olarak anılan, babası Alman ama kendisi Türk olan, uyuşturucu işine de Türkiye’de başlamış Keyser Söze adlı bir mafya liderinin işlediğini söylüyordu. Filmin sonunda ise Keyser Söze’nin, Verbal Kint’in uydurduğu biri olduğu, her şeyi Kint’in yaptığı anlaşılıyordu. Polis, Kint’in yarattığı hayali kahraman Keyser Söze’nin peşine düşerken, Verbal Kint serbest kalıp izini kaybettiriyordu.

Filmi izleyen polis yetkililerine göre, Erhan Tuncel, aslında Keyser Söze hikayesini uyduran Kint gibi perde arkasında her şeyi planlayan kişi. Muhbir olarak çalışan Tuncel, bir yandan Yasin Hayal ve O.S.’yi Hrant Dink cinayeti için azmettirirken diğer yandan da polise bunu önlemeye çalıştığını söyleyerek haber elemanı kılığına büründü. Tetikçi O.S. Samsun’da yakalanmasaydı, Erhan Tuncel’in planı bozulmayacaktı. O.S., Trabzon’a gelecek, Erhan Tuncel de, polise bilgi vererek O.S. ile Yasin Hayal’in yakalanmasını sağlayacaktı. Zaten bir gün önce de Trabzon polisine cinayetle ilgili danışmanlık yapmıştı.

UZUNDAL DOĞRULADI

Bu kurgu, Tuncel’in ev arkadaşı Tuncay Uzundal’ın ifadelerinde de doğrulandı. Uzundal ifadesinde şunları söyledi: "Erhan Tuncel, akşam evdeyken bana, ’BBP’den Yaşar Amca var. Onunla konuşup O.S.’yi teslim etmeyi
/images/100/0x0/55eb06f2f018fbb8f8a63e27
düşünüyorum. Yasin’i az bir ceza ile kurtaracağım. Karşılığında da emniyetten diplomamı isteyeceğim’ dedi."

2 Oscar’lı başyapıt

1995 yılı yapımı Olağan Şüpheliler (Usual Suspects) filmi, 1996’da senarist Christopher McQuarrie ile "En İyi Senaryo" ve Kevin Spacey’nin rolüyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında 2 Oscar kazandı. Spacey’nin dışında Chazz Palminteri, Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Kevin Pollak ve Benicio Del Toro gibi güçlü oyuncuların yer aldığı film, dahiyane senaryosuyla finalde seyirciyi allak bullak ediyor. Film, kara film türünde gerçek bir başyapıt sayılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!