Kaybolan helikopter bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kaybolan helikopter bulundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 11:54

SAĞLIK Bakanlığı'nın Polonya’dan kiraladığı ve dün İstanbul'dan Ankara'ya giderken Bolu semalarında kaybolan ambulans helikopterin enkazı, 19 saat aramadan sonra Kıbrısçık İlçesi yakınlarındaki Köroğlu Tepesi ile Kartalkaya Kayak Merkezi arasındaki Eylül Kartepe'de bulundu.

Haberin Devamı

Helikopterde yaşamını yitiren pilotlar Emekli Albay Süleyman Kıyak ile Polonyalı Andrzej Wojewodzki'nin cenazeleri kaza bölgesinden helikopterle alındı.

Polonya’dan kiralanan filoya katılmak üzere dün Türkiye'ye getirilen EC- 135 tipi ambulans helikopter, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yakıt ikmali yaptıktan sonra Ankara'ya gitmek üzere saat 14.40'ta havalandı. Saat 16.45'te Ankara'ya ulaşması beklenen Emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak ile Polonyalı Pilot Andrzej Wojewodzki'nin bulunduğu helikopterle saat 16.30 sıralarında irtibat kesildi. Radarda en son Bolu semalarında görülen helikopterin pilotlarından Emekli Albay Süleyman Kıyak, kuleye “Hava çok kötü” dedikten sonra bir daha haber alınamadı.

KARLA KAPLI DAĞLARDA ARANDI

Kar yağışının ve sisin etkili olduğu Bolu semalarında kaybolan helikopteri arama çalışmaları başlatılırken, pilotların cep telefonları arandı, çalan telefonlara yanıt alınamayınca helikopterin düştüğü değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Bolu'nun yanı sıra Ankara, Eskişehir, İstanbul, Sakarya, Düzce ve İzmit'ten gelen sivil savunma ve arama kurtarma ekipleri çalışmalara katıldı. Helikopterin radarda son göründüğü noktaya göre belirlenen koordinatlar doğrultusunda arama çalışmaları Bolu'nun Kıbrısçık ve Mudurnu ilçeleri arasında ve kar kalınlığının yer yer 1.5 metreyi bulduğu dağlık bölgelerde yoğunlaştırıldı.

Gece boyu sürdürülen arama çalışmalarına bu sabah havanın aydınlanmasıyla birlikte helikopterler de katıldı. Yeniden koordinat değerlendirilmesi sonucu helikopterin Kıbrısçık İlçesi'ne 15 kilometre uzaklıktaki 2 bin 400 rakımlı Köroğlu Tepesi ile Kartalkaya Kayak Merkezi arasındaki bölgede bulunduğu saptanarak çalışmalar bu bölgeye kaydırıldı.

19 SAAT SONRA BULUNDU

Zaman zaman sis ve kar yağışının etkili olduğu bu bölgede sivil savunma ve arama kurtarma ekipleri karla kaplı araziyi karış karış tararken, helikopterler de bakmadık yer bırakmadı.

Helikopterin kaybolmasından tam 19 saat sonra deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Eylül Kartepe bölgesinde arama yapan helikopter pilotları, enkazı gördü. Saat 11.30 sıralarında enkazın bulunduğu yere inen askeri helikopterdeki görevliler, iki pilotun cansız bedeniyle karşılaştı. Kaza anında öldükleri tahmin edilen pilotlar Emekli Albay Süleyman Kıyak ile Polonyalı Andrzej Wojewodzki'nin cenazeleri askeri helikoptere alınarak Kıbrısçık İlçesi'ne getirildi.

Haberin Devamı

Kıbrısçık Stadı'na inen askeri helikopterden alınan pilotların cenazeleri Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans helikopterle Ankara'ya gönderildi.

KIŞ MEVSİMİNDE PİLOTLARIN KABUSU

Polonya'dan kiralanan EC- 135 tipi ambulans helikopterin tepeye çarptığı belirtilirken kesin düşme nedeni araştırılıyor. Helikopterin kaybolduğu sırada bölgede yoğun sis ve tipinin kazaya neden olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

İstanbul- Ankara hattında Bolu Dağları geçişinin özellikle kış aylarında helikopter pilotlarının kabusu olduğunu ve büyük risk taşıdığını kaydeden uzmanlar, daha önce de biri Deniz Kuvvetleri'nin de kullandığı AB- 212, diğeri H- 500 tipi olmak üzere iki helikopterin düştüğünü hatırlattı.

Haberin Devamı

Bu uzmanlar, bu mevsimde Bolu Dağları’ndaki geçiş hattında radar kontrolü olsa da bulutların aşağıya çökmesi, kar ve sis nedeniyle görüşün sıfıra düştüğünü, ambulans helikopterin düşmesinde de pilotların geri dönmeyip risk almasının rol oynamış olabileceğini söyledi. Helikopterlerin, uçaklar gibi 10 bin fitin üzerine çıkamaması nedeniyle burada pilotlara büyük iş düştüğünü belirten uzmanlar, “Kar yağışı ve yoğun sis olduğu zaman en mantıklı işin geri dönmektir” diye konuştu.

Helikopterlerde iki pilota da büyük iş düştüğünü söyleyen bir emekli helikopter pilotu da Emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak'ın çok deneyimli ve bu hatta birçok kez uçmuş olmasına rağmen, Polonyalı pilotun bu hattaki deneyimsizliğinin kazaya neden olabileceğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!