Karlov: Allah’a çok şükür Suriye’de değil Türkiye’de büyükelçiyim

Güncelleme Tarihi:

Karlov: Allah’a çok şükür Suriye’de değil Türkiye’de büyükelçiyim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2013 17:25

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Suriye krizinin ancak "siyasi yöntemlerle" çözülebileceğini belirtirken, "Allah’a çok şükür Suriye’de değil, Türkiye’de Rusya Büyükelçisiyim" dedi. Karlov, Türkiye’nin Çin’le birlikte yapmayı düşündüğü uzun menzilli füze savunma sistemine ilişkin de, "Bizim silah sistemimiz dünyanın en iyi silah sistemidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Karlov, 2 Eylül’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e güven mektubu sunmasının ardından başladığı görevinde ilk basın toplantısını düzenledi. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Karlov, özetle şu mesajları verdi:

CEZASIZ KALMAYACAK
"(Suriye’deki durum) Suriye krizi sadece siyasi yöntemlerle çözülebilir. Onun için biz bu tutumumuzun arkasındayız. Yakın tarihimizde bir ülkenin (Libya) sorununun askeri yöntemle çözülmesine yönelik örnekleri gördük ve sonuçlar çok kötüydü. Karar tasarısında askeri kuvvetle bir çözüme atıftan vazgeçilmesini, metne konmamasını istedik. Bu kimyasal saldırıdan sorumlu olanların ceza almadan bırakılması anlamına gelmiyor. Tüm bu hususlar BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararında ve Rus-Amerikan çerçeve mutabakatında da mevcuttur.

Haberin Devamı

ADIM ATILMALI
BMGK kararının kabul edilmesi Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesinde doğru, önemli bir adım oldu. Suriye’deki kimyasal stokların imha edilmesi gerek Suriye halkı, gerek komşu ülkeler hatta tüm dünya için çok önemli bir şey. Alınan kararda tüm bu prosedürler ve süreç ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. Kimyasal silahların imha edilmesi özellikle teknik açısından çok zor bir süreçtir. Kararda yer alan süreleri takip etmek için tüm devletlerin çabaları çok önemlidir. Rusya’nın tutumundan bahsedersek de ülkemiz finansal, teknik açılardan ve uzmanların Suriye’ye gönderilmesi dahil gereken yardımı sağlamaya hazır. Topraklarınızda ne kadar çok sığınmacı var bunlara yardım etmenizin değerini de maliyetini de biliyoruz. Hakikaten büyük bir insani trajedidir. Onun için Cenevre 2’nin en hızlı şekilde toplanması ve süratle yol haritası belirlenmesi gerekiyor. Kimyasal silahların imha edilmesi önemli bir adımdır ama sadece bir adımdır. Krizin çözülmesi için başka adımlar da gerekecek.

BOĞAZLAR KARARDA YOK
BMGK kararında kimyasal silahların ya Suriye topraklarında ya da dışarıda imha edilmesine dair ifadeler var ama boğazlar üzerinden çıkarılmasına dair ifade yok. Kimyasal silahların dışarıya taşınması da ciddi bir husustur. Bir çok ülkenin milli mevzuatı ülke topraklarına kimyasal silah getirilmesini yasaklıyor. Emin olduğum şu ki bu silahlar ne başka devletlerin ne de grupların eline geçecek.

Haberin Devamı

KAYGI VERİCİ
(Suriye’de El-Kaide varlığı) Allah’a şükür Suriye’de değil Türkiye’de Rusya büyükelçisiyim. Suriye’de muhalif gruplar ve terörist gruplar arasında çatışmaların arttığına dair bilgileri okudum. Çok kaygı verici bir husus.

SINAVI GEÇTİK
Rusya ve Türkiye’nin tutumları Suriye konusunda tam olarak birbiriyle örtüşseydi bu güzel olurdu. Ama böyle olmadı. Şu veya bu uluslararası sorunun çözümünde tutumlarımız farklı olabilir. İlişkilerimiz bu sınavı geçti çünkü bu farklılıklar ilişkilerimize olumsuz etki yaratmıyor. Suriye bizim için bağımsız ve barış dolu bir ülke olarak gerekiyor. Komşularına tehdit kaynağı olmamalı.

TÜRKİYE’NİN TAKDİRİ
(Füze savunma sistemi) Vatanını seven bir insanım ve bizim silahlarımız en güçlü en iyi silahlardır. Bizim silah sistemimiz dünyanın en iyi silah sistemidir. Türkiye’nin kararı kendi takdiri, bağımsız bir karardır."

Haberin Devamı

AKKUYU’DA KAYGILARINIZI GİDEREBİLİRİZ
Karlov, ÇED süreci devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin, "Türk tarafının kaygıları varsa karşılayabiliriz. Türk tarafının kaygılarını hızlı bir şekilde iletmesini istiyoruz" dedi.

Karlov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Akkuyu Nükleer Santralinin inşa edilmesi yatırım ve ekonomik alanda işbirliğimizin belki de en önemli projesi. Projenin gerçekleştirilmesi sayesinde Türkiye’de yepyeni bir ekonomi alanı kurulmaktadır. Santralin inşaatı konusunda sıkıntı çıkmamasını başarılı bir şekilde zamanında gerçekleştireceğimizi umuyorum. Bu projenin gerçekleştirilmesinden sorumlu yöneticisiyle sık sık bir araya geliyorum. Onların değerlendirmelerine göre şuana kadar programda bir gecikme olmadı. Bu senenin sonuna kadar tamamlamamız gereken şeyler var. Böylece önümüzdeki sene inşaat aşamasına geçebiliriz. Şuanda önemli olan çevre etkisi raporunun alınabilmesi. Santralin güvenlik konuları ve çevreye olumsuz etki yapmaması çok önemli ve önde gelen konulardır. O bölgede yaşayan insanların projeye yaklaşımları çok önemlidir. Hedefimiz santrali inşa etmek ve olumsuz bir çevre etkisi olmadığını ispatlamaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!