Karikatür Oskarları dağıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Karikatür Oskarları dağıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenen ve ‘‘Karikatür Oskarları’’ olarak nitelenen Hürriyet Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı. Yarışmada dereceye ve mansiyona layık bulunan sanatçılara ödülleri, önceki akşam düzenlenen görkemli bir törenle verildi.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki ödül törenine, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan ve Rüştü Kazım Yücelen, Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Adalet Bakanı Hasan Denirkurdu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Güven Dinçer ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı. Törende, milletvekilleri Emre Gönensay, Gencay Gürün, Bahattin Yücel, Türk-iş Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Avusturya Büyükelçisi Ralph Scheide, Filistin Büyükelçisi Fuad Yasin, Belçika Büyükelçisi Alexis Brouuns, İran Büyükelçisi Hüseyin Levasani ve Alanya, Filipinler, Çin, Hollanda, Beyaz Rusya, Romanya büyükelçilik yetkilileri ile bürokratlar ve sanatçılar da hazır bulundu. Korhan Abay'ın sunduğu törende, Anadolu Yaylı Çalgılar Dörtlüsü de bir konser verdi.

DEMİREL'İN MESAJI

Törene, Türkmenistan gezisi nedeniyle katılamayan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bir mesaj gönderdi. Demirel, mesajında ‘‘Yıllardır başarı ile sürdürülen ve artık gelenekselleşerek önemli bir uluslararası organizasyon haline gelen bu yarışmanın önemli işlevler yerine getirdiğine inanıyorum’’ dedi. Demirel ‘‘Karikatür, hayatın nükteli bir yansımasıdır. İnsanı tebessüm ettiren ve aynı zamanda düşündürerek belli mesajlar veren bu sanat, geniş kitlelerin ilgisini çekmektedir’’ değerlendirmesini yaptı.

Kültür Bakanı Vekili ve Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay da törende yaptığı konuşmada, yarışmada verilen ödüllerin aslında, sanatçıların insanlara sunduğu güzelliklere bir teşekkür niteliğinde olduğunu belirtti. Dünya çapında böyle bir yarışmanın düzenlenmesi nedeniyle Aydın Doğan Vakfı'na teşekkür eden Uluğbay, ‘‘Bu bir ayrıcalıktır. Çünkü her girişimci buna teşebbüs eder, ama 15 yıl sürdüremez’’ dedi. Uluğbay, vakfa, eğitime katkılarından ötürü de teşekkür etti.

KARİKATÜR ANITI

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit de yarışmaya ilişkin bilgi verirken, ‘‘Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz ve Aydın Doğan Grubunun kendi özkaynakları dışında ne özelden, ne de kamudan parasal destek alıyoruz’’ dedi. 1983 yılından bu yana yarışmaya çok sayıda ülkeden 9 bin 915 sanatçının 28 bin 782 eserle katıldığını belirten Birgit, bunu dünya karikatürü adına oluşturulan büyük bir anıtın temeli olarak niteledi. Birgit, ‘‘O anıt, bütün dünya insanlarının kardeşliğini, barışı ve hoşgörüye susamışlığını yaymak için nice yıllar karikatür sanatının hizmetinde olacaktır' dedi. Yarışmaya katılan eserlerin, Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine çeşitli ülkelerde sergilenmeye başlandığı bilgisini de veren Birgit, vakfın sanatın yanı sıra eğitime yaptığı önemli katkılardan da söz etti. Birgit, 1 trilyon liraya malolan Aydın Doğan Anadolu Meslek Lisesi'nin MEB'ye teslim edildiğini, Aydın Doğan İletişim Akademisi'nin oluşturulması yönündeki hazırlıkların da sonuç aşamasına geldiğini söyledi.

ÖDÜL TÖRENİ

Birinciye 8, ikinciye 5 ve üçüncüye de 3 bin dolar, mansiyon alanlara da 300'er dolar para ödülü verildi. Sanatçılara ödülleri, Cumhurbaşkanı Vekili Çetin, Milli Eğitim Bakanı Uluğbay, Doğan Grubu Başkanı Aydın Doğan, Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Doğan Holding Genel Koordinatörü Birkan Erdal, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Radikal Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Mehmet Yılmaz tarafından verildi. Bu törenin ardından, karikatür yarışması sergisinin açılışı yapıldı.

Hürriyet 15'inci Uluslararası Karikatür Yarışması Ödülleri

Birinci: Danny De Haes (Belçika)

İkinci: Andrej Puckhaniov (Beyaz Rusya)

Üçüncü: Aleksandr Segeev (Rusya)

Mansiyonlar

Doğan Aslan, Raif Gökkuş, Kamil Yavuz (Türkiye)

Abdülvahap Çerkez (Suriye)

Mihai Iqnat ve Mihai Stanescu (Romanya)

Phill İnterlandi (ABD)

Muhammad Muslih (Endonezya)

Arkadi Saltykov (Beyaz Rusya)

LLian Savkov (Bulgaristan)

Reiner Schwalme (Almanya)

Davood Yarahmadi (İran)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!